Splendidele biserici de lemn salvate de la dispariție și strămutate în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei biserici de lemn au fost salvate de la dispariție, fiind strămutate, între 1986-1989, în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș. Lăcașurile fac parte din Rezervația de arhitectură și artă bisericească înființată în cadrul Mănăstirii Argeșului.

Mănăstirea Curtea de Argeș Foto: Arhivă personală
Mănăstirea Curtea de Argeș Foto: Arhivă personală

Biserica de lemn din Palanga, alături de bisericile de lemn din Podu Broșteni și din Drăganu-Olteni au fost mutate și restaurate în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș. Din cauza condițiilor aprige în care se aflau, Ierarhul Calinic Argeșeanul le-a dat șansa să rămână moșteniri sacre ale trecutului.

Amplasate la est de Palatul Episcopal, cele trei bijuterii arhitecturale din lemn sunt, însă, ferite de ochii curioșilor. Din păcate, accesul vizitatorilor în această zonă nu este posibil decât cu aprobarea Înaltpreasfinţitului (ÎPS) Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

În acest moment, în ansamblul Mănăstirii Argeșului găsim lăcașuri construite din piatră, cărămidă și lemn, o particularitate care ar fi unică în țară. Pe viitor Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului își dorește să deschidă un traseu de vizitare care să includă și bisericile de lemn.

Noi avem depus un proiect de restaurare care se referă la alei și parc. În cadrul acestuia se găsește și un traseu de vizitare a mănăstirii, care include și bisericile din lemn”, a declarat pentru „Adevărul” arhimandritul Caliopie Cristian Ichim, consilier responsabil de sectoarele Economic-Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului. Până atunci, bisericuțele vor continua să fie protejate în partea din spate a Palatului Episcopal.

Biserica de lemn Palanga a fost proaspăt restaurată

Biserica de lemn din Palanga din comuna Amărăști, județul Vâlcea, are hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului". Lăcașul a fost construit în anul 1847 și prezintă o compartimentare specifică lăcașurilor de cult de rit bizantin: pronaos, naos și altar.

Monumentală prin proporțiile sale, săgetând, cu turla înaltă, bolta cerului, Biserica de lemn cu hramul ”Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost durată din temelie în anul 1847, de către obștea satului Palanga din comuna Amărăști, județul Vâlcea”, se arată pe panoul de informare de lângă biserică.

Biserica de lemn din Palanga a beneficiat, în 2022, de lucrări de restaurare. Lăcașul a făcut parte din proiectul realizat pe fonduri europene pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, dar și altor clădiri din jurul său.

Biserica din Podu Broșteni a fost în pericol iminent de dispariție

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Podu Broșteni a fost lăcașul de cult care era în pericol iminent de dispariție, fiind cel mai afectat de „răutatea vremurilor și de lipsa de înțelegere a oamenilor”, conform celor menționate de profesorul Grigore Constantinescu, pe panoul de informare.

A fost construit în anul 1788 de crucerii Radu și Matei, potrivit inscripției incizate pe ușa de intrare. Degradată în mare parte ca urmare a prăbușirii turlei-clopotniță peste pronaos, biserica a fost transferată din localitatea Podu Broșteni, orașul Costești, în curtea Mănăstirii Curtea de Argeș.

„Dangătul lin altădată al clopotului a mușcat cu limbă de moarte din furia furtunii dezlănțuite în seninul nopții crâncene din 28 februarie 1986, când turla-clopotniță s-a prăvălit peste bolțile alungite ale naosului”, se menționează în informarea de lângă biserică. În cele din urmă, biserica a fost acoperită cu șiță în anul 2007.

Lângă Biserica Podu Broșteni se află și mormântul Elenei Lupescu, amanta și apoi soția regelui Carol al II-lea al României.  Este înmormântată chiar la intrarea în lăcaș, în partea stângă.

Mormântul Elenei Lupescu Foto: Arhivă personală
Mormântul Elenei Lupescu Foto: Arhivă personală

Biserica din Drăganu-Olteni a fost adusă la Mănăstirea Curtea de Argeș în 1988

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Drăganu-Olteni a fost strămutată în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș, în 1988. Lăcașul a fost ridicat în anul 1786, fiind situată pe drumul ce leagă Piteștiul de Râmnicu-Vâlcea.

Mărturie elocventă a artei crucerilor din zonă, Biserica de lemn – Drăganu, ctitoria luminatului dascăl Ilie, relevă capacitatea creatoare a oamenilor care și-au ctitorit viața în spațiul mioritic al Argeșului”, menționează profesorul Grigore Constantinescu pe panoul de informare al bisericuței.

Deocamdată nu vor fi aduse și alte biserici în Rezervația de arhitectură și artă bisericească înființată în cadrul Mănăstirii Argeșului.

Despre aducerea altora nu există discuții, deocamdată. În viitor, e posibil”, a mai precizat arhimandritul Caliopie Cristian Ichim.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite