Carte rară despre Mănăstirea Curtea de Argeș, scoasă la licitație cu peste 2.000 de euro VIDEO

0
Publicat:

Pe site-ul casei de licitații Artmark a fost pus la vânzare volumul „Mănăstirea Episcopală Curtea de Argeș", de Franz Jaffe, ediție bilingvă germană-franceză, apărut la Berlin în 1911.

Cartea a fost tipărită în 1911 FOTO Artmark
Cartea a fost tipărită în 1911 FOTO Artmark

Volumul se vinde cu 2.100 de euro și a fost tipărit în anul 1911 sub domnia Regelui Carol I. Cartea este concepută ca un album în care sunt ilustrate obiceiurile și portul popular din regiunea Muscelului, date și detalii despre Mănăstirea Curtea de Argeș, cu schițe și cote de construcție începând de la fundație și până la cota finală.

Cartea rară mai include și mai multe postere cu imagini din interiorul mănăstirii precum și din exterior. Coperta este cea originală din piele cu ornamente aurite.

Un exemplar al valoroasei cărți este deținut și de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Franz Jaffé s-a documentat mai multe luni pentru cartea deosebită realizată despre Mănăstirea Curtea de Argeș, strângând din România detalii, imagini și informații despre tradițiile populare și despre faimoasa mănăstire.

„Cartea este valoroasă atât prin informația istorică, destul de densă, însă mai ales prin acuarele și ilustrații. Știu că unii anticari jefuiau exemplarele cărții de acuarele, ca să le vândă separat”, a declarat pentru ”Adevărul” Cristian Cocea, directorul Direcției Județene de Cultură Argeș. 

Franz Jaffé, autorul prețioasei cărți, s-a născut la Berlin în 1855 și s-a stins din viață în 1937. Acesta a fost un apreciat arhitect și pictor german.

Jaffé a proiectat și Podul Kaiser Wilhelm și Podul Cornelius din Berlin. De asemenea, a realizat și designul decorativ al pavilioanelor germane la expozițiile mondiale de la Melbourne (1880/1881), Chicago (1893) și Paris (1900).

În afară de schițele și acuarelele realizate pentru volumul despre mănăstirea Curtea de Argeș, volum ce s-a bucurat de aprecierea Regelui Carol I, Franz Jaffé a realizat de-a lungul carierei sale și mai multe tablouri speciale, ce au strâns numeroase aprecieri la diferite vernisaje și expoziții din Europa și America.

Franz Jaffé a fost implicat și în industria cinematografică, proiectând în 1919 mai multe replici ale unor faimoase clădiri în stil renascentist din orașul italian Florența pentru platourile de filmare din pelicula ”Ciuma din Florența”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite