Şerban Marinescu, regizorul filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”: Dacă, la început, filmele mele au fost mesaje stilistice, acum sunt doar manifest”
0Şerban Marinescu, regizorul piteştean care şi-a pus semnătura pe o lungă serie de pelicule memorabile şi care a dat Argeşului prima ediţie a „Serilor Filmului Românesc", eveniment organizat, anul trecut, în Argeş, la Lereşti, a fost desemnat de CJ Argeş drept argeşeanul care a promovat cel mai bine judeţul în 2016.
Cinemateca din Lisabona (Portugalia) prezintă, în aceste zile, o selecţie de 25 filme româneşti reprezentative pentru 8 generaţii de cineaşti români, filme care au făcut, cu adevărat, istorie. Printre ele, “Cel mai iubit dintre pământeni”, celebra peliculă semnată, ca regizor şi scenarist, de argeşeanul Şerban Marinescu, prezent la eveniment alături de alţi cineaşti români, filmul cel mai vizionat în străinătate dintre toate cele al căror autor este.
Regizorul memorabilelor creaţii atistice „Moara lui Călifar”, „Domnişoara Aurica”, „Cei care plătesc cu viaţa”, „Ticăloşii”, „Regele scamator” sau „Doar cu buletinul la Paris”, este piteşteanul căruia îi datorăm prima ediţie a „Serilor Filmului Românesc" şi argeşeanul care a promovat cel mai bine judeţul în 2016, fiind premiat pentru asta, la sfarşitul lui 2016, în cadrul Galei 10 pentru Argeş. Împreună cu alţi oameni de suflet din zonă, Şerban Marinescu a organizat la Lereşti, „Serile Filmului Românesc”, un festival care va continua, speră regizorul, şi anul acesta. La vizionări, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” - Lereşti au participat nume sonore ale filmului românesc şi nu numai: Mircea Diaconu, Bogdan Ficeac, Horia Moculescu, Dan Piţa, Dorel Vişan, Florin Zamfirescu, Doru Niţescu şi Laurenţiu Damian. În cele cinci zile ale festivalului, pe ecran au rulat 20 de filme de mare valoare ale cinematografiei româneşti.
„Am spus-o şi o mai spun: de o bună bucată de vreme, rezistenţa culturală nu mai este în Bucureşti sau în alte oraşe mari, ci, chiar dacă pare paradoxal, în zonele de sat, unde oamenii au curăţenie, au respect pentru cultură, au adevărata dorinţă de a participa, de a se implica, de a viziona”, spune Şerban Marinescu.
Argeşul l-a recunoscut, în sfârşit, oficial, drept ambasador al judeţului, şi nu doar pentru evenimentul de la Lereşti, ci pentru tot ce a oferit maestrul cinematografiei româneşti prin filmele sale devenite manifest.
”Dacă, la început, filmele mele au fost mesaje stilistice, pentru că numai aşa te puteai exprima înainte de Revoluţie, ca să eviţi compromisul, acum sunt doar manifest, pentru că numai aşa mai poţi spune lucrurilor pe nume”, a declarat regizorul.