FC Argeş, singura echipă românească ce a fost la un pas să elimine Real Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul anilor, Real Madrid, cea mai titrată echipă din lume, s-a întâlnit de şase ori cu echipe româneşti în cupele europene. O singură echipă a fost la un pas de a îi elimina pe granzii spanioli, FC Argeş, în sezonul 1972-1973 al Cupei Campionilor Europeni. O echipă ce îl avea pe marele Dobrin la apogeul carierei. Iar după victoria cu 2-1 de la Piteşti, marele Santiago Bernabeu a vrut să îl transfere pe Dobrin la Real.

Echipa din Piteşti era la prima participare în Cupa Campionilor Europeni. FC Argeş a trecut fără probleme în primul tur de luxemburghezii de la Aris Bonnevoie cu 2-0 şi 4-0, trei dintre golurile dublei manşe fiind marcate de Dobrin.

În cel de-al doilea tur, sorţii le-au scos piteştenilor cel mai dificil adversar posibil: Real Madrid. Echipa spaniolă avea atunci la activ nu mai puţin de şase Cupe ale Campionilor la activ, era antrenată de către legendarul Miguel Munoz, iar în rândurile ei avea fotbalişti de top precum Pirri, Zoco, Santillana şi Amancio.

”A fost ceva incredibil să vină Real Madrid la Piteşti şi să îi mai şi batem”

Meciul tur s-a jucat la Piteşti pe 25 octombrie 1972, iar interesul a fost uriaş, după cum îşi aminteşte Daniel Popescu (73 de ani), unul dintre fanii care au fost atunci la partidă. ”Mi-am luat bilete cu două zile înainte şi am stat aproape şase ore la coadă. Era ca şi cum ai sta la coadă să vezi un vis. Aş fi stat şi mai mult la coadă. Iar ce a fost apoi la meci... A fost ceva incredibil să vină Real Madrid la Piteşti şi să îi mai şi batem”, spune Daniel Popescu. Şi într-adevăr meciul a fost unul de povestit nepoţilor. Dobrin a jucat fantastic şi i-a năucit pe spanioli cu driblingurile şi pasele sale. Şi tot Dobrin a deschis scorul din penalty în minutul 24. Anzarda a egalat pentru Real în minutul 41. A doua repriză a fost clar dominată de piteşteni, care au înscris pentru 2-1 prin Prepurgel în minutul 62. FC Argeş a avut ulterior mai multe ocazii clare de a înscrie, însă portarul Garcia Remon şi neşansa au făcut ca Real Madrid să nu plece bătută clar de la Piteşti.

După meciul de la Piteşti, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a dorit să-l transfere pe Nicolae Dobrin, oferind două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă, dar Ceauşescu i-a interzis să plece.

La Madrid, spaniolii au reuşit golul calificării în minutul 87

Spaniolii credeau că returul de la Madrid va fi o formalitate. Dar nu a fost deloc aşa. La meciul-retur din 9 noiembrie 1972, Santillana a deschis scorul pentru Real în minutul 17 şi suporterii madrileni se aşteptau la o ploaie de goluri. Numai că FC Argeş a echilibrat încet-încet partida, iar în minutul 43 Radu II a egalat. La reluare, Grande a marcat pentru gazde în minutul 47 şi Real conducea cu 2-1. Gazdele mai aveau nevoie de un gol pentru calificare. Numai că piteştenii au rezistat foarte bine, ba chiar au fost aproape de a înscrie din nou. Când toată lumea se gândea la prelungiri şi la eventualele lovituri de la 11 metri, Santillana a reuşit golul calificării în minutul 87. O calificare obţinută extrem de greu de Real Madrid.

Santiago Bernabeu nu a renunţat la visul de a îl transfera pe Dobrin la Real Madrid şi pe 14 decembrie 1972 l-a invitat pe ”Gâscan” la meciul de retragere al lui Gento, contra celor de la Belenenses. În faţa a 65.000 de spectatori, Dobrin a fost cel mai bun de pe teren, iar Realul a câştigat cu 2-1. Dobrin a mai rămas şapte zile la antrenamente la Madrid, însă în cele din urmă s-a întors la Piteşti.

Iată şi cu ce rezultate s-au soldat celelalte meciuri ale echipelor româneşti contra lui Real Madrid de-a lungul anilor:

1963, turul II Cupa Campionilor, Real Madrid-Dinamo 3-1 şi 5-3

1975, turul I Cupa Campionilor, Real Madrid-Dinamo 4-1 şi 0-1

1982, Cupa Cupelor, turul I FC Baia Mare-Real Madrid 0-0 şi 2-5

1992, Cupa UEFA, turul I Poli Timişoara-Real Madrid 1-1 şi 0-4

2006, grupe Champions League, Steaua-Real Madrid 1-4 şi 0-1

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite