„Securiștii în rezervă din Argeș să dea explicații pentru monumentul Securității“. Șeful IICMER, revoltat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul ridicat la Pitești pentru foștii lucrători din Securitate continuă să stârnească reacții la câteva zile după dezvelirea sa. Inițiatorilor li s-au cerut explicații pentru demersul lor.

Florin-Daniel Șandru, președintele IICCMER, s-a recules la Cimitirul Eroilor Pitești FOTO IICCMER
Florin-Daniel Șandru, președintele IICCMER, s-a recules la Cimitirul Eroilor Pitești FOTO IICCMER

Luni, 19 septembrie, Florin-Daniel Șandru, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a mers la Pitești pentru a aduce un omagiu victimelor regimului comunist.

Președintele IICCMER s-a întâlnit și cu reprezentanții asociației care au ridicat controversatul monument. Șandru le-a cerut securiștilor aflați în rezervă să explice motivul inițierii unui astfel de demers. 

„Le cerem iertare adevăraților eroi! Am ajuns astăzi la Pitești, pentru a aduce un omagiu victimelor regimului comunist! De asemenea, am avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Cadrelor Militare în Rezervă din SRI Argeș, inițiatorii demersului de ridicare a monumentului controversat de la Pitești, cărora le-am solicitat să își exprime public punctul de vedere cu privire la ridicarea monumentului care a fost amplasat în cimitirul Municipal Sfântul Gheorghe (Parcela și Capela Militară Pitești). Vom comunica și noi public explicațiile primite în urma solicitării”, a scris Florin-Daniel Șandru, în numele IICMER, într-o postare pe Facebook

Mai multe organizații au solicitat în ultimele zile înlăturarea monumentului ridicat la Pitești pentru „eroii” Securității.

„Astăzi, la 33 de ani de la Revoluție, într-o Românie care și-a construit democrația prin chin și suferință, avem datoria morală de a proteja memoria eroilor regimului comunist și de a comunica publicului realitatea. Dată fiind neclaritatea înscrisă pe placa centrală de la baza monumentului, ne menținem poziția cu privire la înlăturarea acestuia!”, mai spune Florin-Daniel Șandru în postarea de pe Facebook.

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre miile de oameni care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt încă în viaţă mai puţin de zece.

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn - laureat al Premiului Nobel pentru literatură - considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat Fenomenul Piteşti „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

Doisprezece tineri au murit în cadrul Experimentului Piteşti şi câteva mii au fost schingiuiţi. Sute de foşti deţinuţi au rămas cu traume psihice sau fizice pe viaţă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite