VIDEO Monumentul dedicat „eroilor” securiști naște indignare. Societatea Timișoara cere înlăturarea construcției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Timișoara a reacționat după inaugurarea, la Pitești, a unui monument dedicat „eroilor” fostei Securități, care „au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.

Controversatul monument de la Pitești FOTO Facebook/Sorin Dobrescu
Controversatul monument de la Pitești FOTO Facebook/Sorin Dobrescu

Societatea Timișoara cere înlăturarea monumentului dedicate „eroilor” fostei Securități, inaugurat la Pitești, unde au fost comise ororile din „Experimentul Pitești”.

„Societatea a aflat cu consternare și indignare despre episodul recent al dezvelirii la Cimitirul Eroilor din Pitești al unui «monument» dedicat «eroilor» fostei Securități, în cadrul unui eveniment organizat de către o asociație a cadrelor în rezervă care provin din fosta poliție politică și din moștenitoarea acesteia (SRI). Acțiunea s-a petrecut chiar în orașul în care s-a derulat în perioada comunistă, sub coordonarea Securității, unul dintre cele mai cumplite experimente carcerale din lumea dominată de către sovietici, care și-a propus «reeducarea deținuților» prin torturi și dezumanizări inimaginabile”, arată Societatea Timișoara.

Organizația mai arată că „a gratifica astăzi memoria călăilor chiar în orașul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige și umilitoare lovituri victimelor Securității reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturați și o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică”

„Calificat de către Alexandr Soljenițîn drept «cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane», Experimentul Pitești ar trebui să reprezinte pentru generațiile de astăzi un prilej de rememorare critică a trecutului comunist și a moștenirii sale traumatice, nicidecum o invitație la «ștergerea urmelor» celor vinovați și la glorificarea ororilor acestora”, mai arată Societatea Timișoara.

Potrivit Societății Timișoara, „depășirea trecutului traumatic nu se poate face prin uitare și minciună, ci numai prin cunoașterea onestă a adevărului istoric și prin indicarea neechivocă a vinovaților și a faptelor acestora”.

„Având în vedere toate cele expuse mai sus, solicităm autorităților publice din zonă să se sesizeze și să ia măsurile cuvenite pentru înlăturarea acestui «monument» jignitor pentru memoria victimelor comunismului”, mai arată Societatea Timișoara.

Potrivit Historia, „Experimentul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului. Această „operațiune” a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Securitatea a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952.

Acest plan presupunea reeducarea tuturor opozanților politici în spiritul comunist, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă, tipic bolșevică. Deținutul nu trebuia să se „vindece” după eliberare, urmând a-și însuși un comportament comunist. Planul va fi posibil doar cu ajutorul torturii neîntrerupte și a sistemului torționar, când cel ce tortura stătea în aceeași celulă cu victima, până la îndeplinirea obiectivului propus.

Suferința continuă făcea ca deținutul să își piardă personalitatea și demnitatea umană, ajungând la slăbiciune interioară, fapt ce favoriza implementarea în psihicul deținutului a unei conştiinţe sociale tipic comunistă. Astfel, tortura deţinuţilor era un mijloc, și nu un scop. Prin denunțare, datorită torturii neîntrerupte, cei chinuiți ofereau și numele altor așa-ziși „colaboratori” ai fostelor partide, mai ales ai Gărzii de Fier. Astfel, cei denunțați erau arestați la rândul lor de către Securitate și trimiși la Pitești, pentru reeducare. O parte din deținuți, deveneau din victime „călăi” (torționari).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite