Românul ajuns cel mai vândut poet din Spania, ignorat de editurile din ţară: „Sunt dezinteresate de munca mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gane se bucură de mare succes în Spania FOTO: Penguin Random House
Mihai Gane se bucură de mare succes în Spania FOTO: Penguin Random House

Originar din comuna argeşeană Lereşti şi stabilit în Spania de la 9 ani, tânărul Mihai Gane este unul dintre cei mai bine vânduţi autori de poezie români. În această primăvară, Mihai a lansat un nou volum, ce s-a situat din prima săptămână pe primul loc în topul vânzărilor din Spania. Cu toate acestea, editurile din România continuă să îl ignore.

Noul volum al lui Mihai Gane, intitulat ”Ojos del sol”, este în fapt un omagiu adus oamenilor simpli, având dedicat un capitol familiei şi originilor sale din comuna Lereşti.

Cartea va fi promovată pe parcursul unui amplu turneu internaţional ce va include zeci de oraşe din Spania şi America de Sud.

”Am lucrat la noua carte aproximativ un an şi jumătate. Diferenţa dintre această nouă carte şi precedentele este una şi literară pentru că vorbesc despre teme foarte diferite. În acelaşi timp, în noua carte poeziile sunt mult mai lucrate şi se vede o maturitate diferită în scris. Deja sunt şase ani de când public cărţi”, precizează Mihai Gane.

Primirea noii cărţi a fost una foarte bună. În prima săptămână de la lansare, volumul ”Ojos del sol” s-a poziţionat pe primul loc în topul vânzărilor cărţilor de poezie din Spania. ”Sunt foarte entuziasmat, deoarece am o primire bună şi la târgurile de cărţi ce se vor desfăşura în Spania în următoarea perioadă, la Madrid, Barcelona sau Zaragoza”, mai spune tânărul poet român.

În acelaşi timp, Mihai Gane îşi va promova noul volum şi dincolo de graniţele Spaniei, deoarece cartea a fost publicată şi în Columbia şi în Ecuador. Mihai va participa şi la târgurile de carte din Bogota şi Buenos Aires.

Cel mai vizualizat recital de poezie din istoria TikTok

În luna martie, Mihai Gane a avut cel mai vizualizat recital de poezie in direct emis vreodata pe TikTok. ”Am avut 95.000 de urmăritori pe TikTok. Echipa TikTok m-a contactat pentru a face un recital de Ziua Poeziei. A fost o experienţă interesantă, pentru că a fost cel mai urmărit recital de poezie din istoria platformei TikTok, ceea ce mă face să simt că sunt mulţi oameni dispuşi să descopere cărţile mele şi un gen literar insuficient promovat”, a declarat Mihai Gane pentru ”Adevărul”.

Mihai Gane a mai publicat trei volume de poezii, toate în limba spaniolă – „Con tal de verte volar“, „Ahora que ya bailas“ şi „La piel en los labios“ – toate având un succes fulminant. Precedentele trei volume de poezie au fost vândute în peste 100.000 de exemplare, ceea ce reprezintă tiraje impresionante pentru cărţi de poezie. Toate cele trei cărţi au fost publicate la cea mai mare casă editorială de pe glob, Penguin Random House.

În urmă cu cinci ani, Mihai Gane a fost nominalizat la Premiul Naţional de Poezie din Spania şi a fost la un pas de a câştiga premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului. A fost publicat şi în ţări din America Centrală şi de Sud, iar pe reţelele de socializare are sute de mii de cititori.

Acum doi ani, celebra scriitoare chiliană Isabel Allende a decis să includă în noul său volum, intitulat  „Mujeres del alma mia” (n.red.-„Femeile sufletului meu”, în română a fost tradusă la Humanitas cu titlul „Ce vrem noi, femeile?”), una dintre poeziile lui Mihai Gane.

Intitulată „Mujeres del alma mia” (n.red.-„Femeile sufletului meu”, în română a fost tradusă la Humanitas cu titlul „Ce vrem noi, femeile?”), cea mai recentă carte a lui Isabel Allende este un volum emoţionant despre relaţia sa cu feminismul şi condiţia de femeie, o pledoarie pentru viaţa care trebuie trăită, simţită şi savurată cu deplină intensitate.

Şi, deşi se bucură de mare succes, fiind apreciat deopotrivă de mulţi cititori şi critici literari, Mihai Gane nu este băgat în seamă de către editurile din România - deşi au fost mai multe tentative de a face o colaborare. ”Am încercat să stabilim contacte cu cele mai importante edituri din România, dar din păcate nu sunt interesate de munca mea”, adaugă cu regret Mihai Gane, românul ajuns cel mai bine vândut poet din Spania. 

Ce spune singura editură care a răspuns

”Adevărul” a solicitat un punct de vedere tuturor editurilor mari din România legat de faptul că Mihai Gane nu este băgat în seamă în ţara natală. Iar Editura Humanitas a fost singura care a răspuns. 

”Editura Humanitas nu are o colecţie de poezie în care să poată prelua şi publica voci interesante şi autori noi din această zonă. Profilul editorial al Humanitas este altul, mai degrabă înclinat spre proză, memorialistică, istorie şi ştiinţă. Sunt câteva edituri care au colecţii serioase de poezie, care sunt şi promovate şi de unde au şi venit nominalizările la premiile literare la această categorie în ultimii ani. Exemple aici ar fi Nemira, Max Blecher, fractalia sau OMG Publishing. Pentru anul trecut au fost nominalizate şi volume publicate la Paralela 45 sau Editura Trei”, au transmis pentru ”Adevărul” reprezentanţii Editurii Humanitas. 

Mai trebuie spus că în 2018, atunci când România a fost invitată la un festival literar, Institutul Cultural Român nu l-a luat în seamă, deşi avea încă de atunci o uriaşă popularitate în Spania.

Mihai Gane este dublu licenţiat în Drept şi Administrarea Afacerilor la Universidad Rey Juan Carlos din Madrid, fiind şi absolvent al Masteratului de Proprietate Intelectuală şi al unui Master în Avocatură la Universidad Carlos III din Madrid. 

Vă mai recomandăm şi:

INTERVIU Românul ajuns cel mai citit poet în Spania: „Sistemul educaţional din România ne face să urâm cărţile“

Poezia unui român, inclusă în ultimul volum al celebrei Isabel Allende

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite