Regula primordială pentru un stil de viaţă sănătos: „Hrăneşte prima dată cea mai importantă parte a corpului tău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ca să ai o sănătate bună şi un trup frumos, nu-ţi trebuie neapărat diete elaborate şi programe sofisticate de sport. E suficient să  adopţi un stil de viaţă echilibrat în care să respecţi câteva principii de bază. Iată câteva reguli pe cât de simple, pe atât de superficial tratate, pentru o viaţă sănătoasă şi fără kilograme în plus, de la un expert în nutriţie.

Începe ziua cu apă!

Apa este, aşa cum ştim deja, foarte importantă pentru hidratarea şi curăţarea organismului. Prima regulă în stilul de viaţă sănătos este să o avem în vedere încă de la începutul zilei.

„Trebuie să începem ziua cu 1-2 pahare de apă la temperatura camerei, sau, şi mai bine, 1 pahar de apă călduţă în care am adăugat zeama de la o jumătate de lămâie stoarsă. Aceste pahare de apă sunt singurele pe care le poţi da peste cap, să le bei gâlgâit, fiindcă rolul lor nu este de hidratare a organismului, ci de curăţare şi eliminare. Apa pe care o bem însă pe parcursul zilei se bea după alte reguli”, explică, pentru Adevărul, specialistul în nutriţie şi stil de viaţă sănătos Anca Tene, coordonatorul programului Green Therapy.

Hidraterea de care vorbeşte specialistul se face pe tot parcursul zilei, consumând apa cu înghiţituri mici.  

“Între mese poţi bea sucuri proaspete de fructe, legume, verdeţuri sau ceaiuri, care contribuie şi ele la hidratatea organismului şi, în plus, aduc vitamine şi energie. Însă când vine vorba de mese, ţine cont de încă un sfat: niciodată nu te aşeza la masă nervos, stresat, agitat, mănâncă conştient într-o atmosferă de calm şi voie bună”, mai spune Anca Tene.
 

Trei mese şi două gustări 

Dacă ne referim la partea fizică a stilului nostru de viaţă, specialistul în nutriţie şi stil de viaţă sănătos recomandă integrarea uneia din cele două variante ideale de alimentaţie:

“Poţi opta pentru trei mese şi două gustări pe zi. Mesele principale trebuie să aibă o distanţă de minim cinci ore între ele. De exemplu, micul dejun la ora 8.00, prânzul la ora 13.00, cina la ora 18.00. Sunt repere orare orientative, fiindcă le poţi adapta stilului tău în funcţie de ora trezirii, important să menţii cele cinci ore minime distanţă. Aceasta trebuie menţinută deoarece trebuie să îi dăm timp sistemului digestiv să îşi facă treaba. Dacă vom consulta tabelul cu timpul de digestie al alimentelor, vom constata că multe alimente părăsesc stomacul la 4-5 ore după ce au fost ingerate”, explică, Anca Tene.

Iar gustările nu sunt obligatorii, spune specialistul care precizează că ele pot fi luate doar dacă simţim o nevoie stringentă de a mânca. 

“Totuşi, atenţie însă sa nu cumva să confundăm foamea cu setea, o greşeală frecventă pe care o facem cu toţii. În cazul în care trebuie să luaţi şi gustări, acestea vor fi la minim 3 ore după masa principală şi două ore înainte de următoarea masă principală. Pentru exemplul nostru, ora 11.00 şi 16.00 sunt ore potrivite pentru gustări”, spune Anca Tene.

A doua variantă propusă de specialist pare ceva mai restrictivă. “Poţi opta pentru varianta cu doar două mese pe zi, între orele 10.00-11.00 şi 18.00-19.00. Asta deoarece aşa cum am spus mai înainte, trebuie să dăm timp digestiei, pentru a nu suprapune alimentele ingerate şi a perturba fazele de absorbţie, metabolizare şi eliminare. Învaţă regulile corecte de combinare a alimentelor şi timpii de digestie”, spune specialistul. 

 

Postul intermitent aduce şi beneficiile detoxifierii

Asupra sănătăţii, vitalităţii şi greutăţii organismului, beneficii demonstrate are şi postul pe care specialistul îl recomandă tuturor.

“Poţi practica postul intermitent. O zi pe săptămână în care nu mănânci nimic şi bei doar apă. Dacă ţi se pare prea mult, o data pe săptămână, poate fi la două săptămâni sau o dată pe lună. Oricum e mai bine, decât deloc. 

O altă variantă este menţinerea repausului alimentar mai mult de 12 ore. De exemplu ultima masă a zilei ora 18.00 şi prima masă a zilei următoare după ora 9.00-10.00. Ori, altfel: o zi pe săptămână doar cu hrană lichidă, poţi bea doar sucuri proaspăt stoarse de fructe, legume şi verdeţuri, ceaiuri cu efect de curăţare şi apă pură”, spune Anca Tene.

Iar pentru cei cei mai curajoşi, specialistul în nutriţie şi stil de viaţă sănătos recomandă un weekend pe lună doar cu hrană lichidă. 

“Cel mai indicat este ca de două-patru ori pe an să facem o cură de detoxificare într-un centru specializat sub îndrumarea specialiştilor”, mai spune Anca Tene.

Ce şi cum mâncăm

În primul rând, recomandă Anca Tene, expert în nutriţie şi stil de viaţă sănătos trebuie să începi prin a elimina produsele rafinate: zahărul, sarea iodată, uleiul rafinat, făina albă, margarina şi toate alimentele care conţin aceste produse, alimentele conservate,semi-preparatele, gustările ambalate precum chipsurile, mezelurile şi alte tipuri de carne procesată, napolitanele şi alte dulciuri, semi-preparatele congelate cu mult sodiu, cerealele expandate pline de zahăr. 

Trebuie să fii foarte atent la conţinutul produselor pe care le cumperi pentru consum, atrage atenţia specialistul: “etichetele produselor trebuie citite cu atenţie pentru a evita alimentele care  conţin coloranţi, conservanţi şi orice altă denumire pe care nu poţi să o pronunţi şi nu o înţelegi şi care s-ar traduce într-unul din numeroasele E-uri pretente în produsele alimentare. Ceea ce introducem în corpul nostru trebuie să fie cât mai naturale posibil”.

Înainte de a pune în frigider produsele  cumpărate după aceste reguli, goleşte-l de alimentele nocive. După ce ai făcut asta, regulile următoare sunt şi ele foarte importante.

“Este bine să încercăm să ne aprovizionăm, în măsura în care este posibil cu alimente bio, organice sau tradiţionale din surse sigure, pentru care suntem siguri că nu s-au folosit îngrăşăminte chimice, insecticide şi pesticide. În plus, trebuie să fim atenţi ca aceste  produse să să nu fie modificată genetic.”, mai spune Anca Tene.

Specialistul în nutriţie aminteşte că trebuie să predomine fructele, fructele uscate (curmale, smochine, caise, goji, etc), cerealele integrale,  legumele şi leguminoasele, zarzavaturile, cum auzim de ani buni, de la adepţii acestui stil de alimentaţie, dar şi alte produse naturale cu beneficii mari pentru sănăate.

“De asemenea, trebuie să introducem în alimentaţie, dacă n-am făcut-o deja, seminţele (in, cânepă, susan, floarea soarelui, dovleac etc.), nucile (româneşti, macadamia, caju, migdale, alune, etc), toate crude fără adaos de sare sau coapte, superalimente (alge cum sunt spirulina, chlorella sau maca, orz verde, etc.), germeni şi vlăstări, ghimbir etc “, mai spune specialistul în nutriţie. 

Atenţie mare şi la alimentele de origine animală, spune Anca Tene: “încercaţi să le procuraţi din surse sigure, crescute cât mai natural cu putinţă, de la fermieri care nu hrănesc animalele cu furaje chimice, care nu folosesc antibiotice, hormoni de creştere sau alte substanţe nocive. Şi aici vorbim de lactate, preferabil din lapte de capră şi/sau cele fermentate cum sunt iaurtul, kefirul, laptele bătut, sana, etc), ouă ecologice, consumate însă cu moderaţie, carne, recomandată doar o dată, de două ori pe săptămâna şi peşte care poate fi însă consumat ceva mai des, de două-trei ori în acelaşi interval de referinţă”.

“Nu mai lua nici măcar o înghiţitură după ce ai simţit că te-ai săturat”

Şi nu doar calitatea produselor este cea de care trebuie să ţii cont. Indiferent ce mănânci, ai grijă şi la cantitate, spune specialistul în nutriţie.

“Nu mai lua nici măcar o înghiţitură după ce ai simţit că te-ai săturat, dar ţine cont că senzaţia de saţietate o simţim după aproximativ 20 minute, motiv pentru care fiecare înghiţitură trebuie mestecată bine, încet, de cel puţin 20 ori. Mâncarea trebuie să ajungă în stomac ca o pastă moale şi nu bucăţi înfulecate în grabă, pentru că trebuie să ne amintim mereu că stomacul nu are dinţi”, explică Anca Tene.

În ecuaţia sănătăţii intră şi gândirea pozitivă

Specialistul în stil de viaţă sănătos aminteşte şi de regula mersului pe jos, în ritm alert, cel puţin o jumătate de oră pe zi, plimbări cu bicicleta sau orice sport care ţi se potriveşte. 

Iar dacă reuşeşti să-ţi controlezi nu doar trupul, ci şi mintea, eşti de două ori câştigat.

“Viaţă spirituală şi gândirea pozitivă intră şi ele în ecuaţia sănătăţii. Elimină gândurile pline de furie, ranchiună, ură, invidie, gelozie, teamă, ruşine, vină, zgârcenie etc. Poţi face asta citind cărţi de dezvoltare personală, făcând meditaţie, practicând yoga, tai chi, rugăciunea sau orice practică spirituală îţi place şi cu care simţi că rezonezi. Este o regulă extrem de importantă în faţa căreia precedentele reguli îşi pierd valoarea. Hrăneşte prima data partea cea mai importantă a corpului tău, mintea, dar şi sufletul, iar celelalte vor veni de la sine.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite