Regele Carol al II-lea va fi reînhumat în noua catedrală de la Curtea de Argeş. Când a fost programată ceremonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra tombală este gata de mai multe săptămâni FOTO Denis Grigorescu
Piatra tombală este gata de mai multe săptămâni FOTO Denis Grigorescu

Rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea şi ale reginei mamă Elena vor fi mutate în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Piatra tombală este de mai multe săptămâni gata. Tot la Curtea de Argeş vor fi aduse în acest an osemintele principelui Mircea, ultimul copil al regelui Ferdinand şi reginei Maria.

Chiar dacă au divorţat în 1928, părinţii regelui Mihai, Carol al II-lea şi Regina Mamă Elena, vor fi reuniţi în noua catedrală de la Curtea de Argeş.

”S-a stabilit data la care osemintele regelui Carol al II-lea vor fi mutate în noua criptă din necropola Catedralei arhiepiscopale de la Curtea de Argeş. Evenimentul va avea loc pe 9 martie. Aducerea reginei Elena, soţia regelui Carol al II-lea, va avea loc mai târziu, ca şi aducerea rămăşiţelor pământeşti ale principelui Mircea. Era timpul să se mute osemintele regelui Carol al II-lea în noua criptă, având în vedere că provizoratul a durat 16 ani”, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea se găseşte în prezent într-o criptă special amenajată în curtea mănăstirii Curtea de Argeş, aduse în februarie 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953.

Şi reprezentanţi ai Casei Regale au confirmat pentru Adevărul că sicriul cu osemintele regelui Carol al II-lea vor fi mutate în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La evenimentul din 9 martie vor fi prezenţi principele Radu şi principesa Margareta. Discuţiile privind această mutare au început acum un an. Încă nu s-a stabilit data din acest an la care vor fi aduse aici şi sicriul reginei Elena din Elveţia şi rămăşiţele principelui Mircea de la capela Castelului Bran.

carol II oseminte capela curtea de arges

Pe 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie la Noua Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, în prezenţa Principesei Margareta şi a Principelui Radu. Noua Catedrală are în total 16 morminte.

Regina Elena, mama regelui Mihai, este singura suverană a României înmormântată în afara ţării. Mama Regelui Mihai s-a stins din viaţă în Elvetia, în 1982, si a fost îngropată, dupa ritul ortodox, în cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Regina Elena i-a fost alături fiului ei în momente-cheie din istoria noastră, cum ar fi întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste în 1944 şi abdicarea forţată a suveranului în 1947. Mai mult, cea de-a treia regină a românilor a primit recunoştinţa statului Israel pentru că a salvat vieţile multor evrei din România în timpul războiului. A fost înmormântată la Lausanne.

carol-ii-si-elena-a-greciei_la_inceputul_casniciei foto blog tudor visan miu

Pentru moment, principele Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria odihneşte în capela Castelului Bran, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus, de la biserica Cotroceni, în 1941. Principele Mircea s-a născut în 1913 la Bucureşti şi s-a stins din viaţă la doar trei ani şi nouă luni, pe 2 noiembrie 1916, la Buftea, cauza morţii fiind febra tifoidă. Fratele lui Mircea, Carol al II-lea şi prima sa soţie, Zizi Lambrino, şi-au numit copilul lor (care s-a născut în 1920) Mircea, în memoria principelui Mircea care murise cu patru ani înainte.

 După încoronarea de la 15 octombrie 1922, Regina Maria scria în jurnalul său câteva rânduri tulburătoare: ”Toată ziua n-am încetat să mă gândesc la Mircea al meu, care ar fi trebuit să fie aici, cel mai tânăr din mândra mea familie. M-am gândit la el, cel care dormea somnul de veci atât de liniştit în vechiul Cotroceni, la toate zilele pe care nu a avut parte să le trăiască, nici bune şi nici rele. Acum ar fi fost un băiat destul de mare. Poate că mi-ar fi ţinut trena... Micul meu Mircea, unde eşti? Micuţă viaţă, mugur care n-a fost să înflorească”.

Cum au ajuns rămăşiţele pământeşti ale lui Carol al II-lea la Curtea de Argeş dintr-o debara a mănăstirii din Lisabona

Carol al II-lea, care a purtat coroana pe cap între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, a murit la 4 aprilie 1953 în Portugalia, la vârsta de 59 de ani, fiind înhumat la capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona, prin bunăvoinţa Guvernul portughez. Timp de mai multe zile, corpul neînsufleţit al lui Carol, îmbrăcat în straie civile, cu o eşarfă a înaltului Ordin „Carol I” petrecută peste umeri, a fost expus pe catafalc în salonul vilei Mar y Sol. Sute de persoane au venit să-i aducă ultimul omagiu. Funeraliile au avut loc marţi, 7 aprilie. La înmormântarea lui au participat „multe foste capete încoronate ale Europei, prinţi, şi oameni importanţi din toată Europa şi chiar din America. Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis niciun reprezentant.

Pe 13 februarie 2003, rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în România. Meritul îi aparţine lui Teodor Baconschi, care la acea vreme era ambasador al României în Republica Portugheză.

După ce a fost la Estoril, lângă Lisabona, pentru a vedea casa unde Carol al II-lea şi Elena Lupescu, devenită soţie legitimă, şi-au petrecut exilul postbelic, alături de alte capete încoronate din Balcani, sau de familia regală spaniolă, a dorit să viziteze şi mormântul regelui. A mers la Catedrala São Vincente din Lisabona, unde se află necropola Casei regale de Bragança şi unde ştia că trebuie să găsească şi mormântul lui Carol al II-lea. Însă, a fost surprins să constat că sicriul regelui român fusese mutat. „Sicriul se afla într-o nişă cu un aspect obscur, de simplă debara, după 1974, când a fost înlăturat regimul lui Salazar-Caetano, după Revoluţia Garoafelor“, povesteşte fostul ambasador.

Cum în 2003 se împlinea o jumătate de secol de la moartea lui Carol al II-lea, a propus Ministerului Afacerilor Externe să aprobe demersurile oficiale pentru repatrierea osemintelor regale. După primirea aprobării, operaţiunea s-a desfăşurat rapid, astfel încât sarcofagul regal a primit onoruri liturgice şi militare lusitane, urmate de transportul cu o cursă specială spre Bucureşti şi reînhumarea la Curtea de Argeş.

Unde e îngropată Elena Lupescu

În biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, aflată la aproximativ o sută de metri de Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, se găsesc, pe de o parte, mormintele Regelui Carol I (1881-1914) şi al Reginei Elisabeta (1881-1916), între care se află o cutiuţă pirogravată, cu osemintele micuţei prinţese Maria (1870-1874), iar de cealaltă parte se află mormintele Regelui Ferdinand (1914-1927) şi al Reginei Maria (1914-1927).

Elena Lupescu, marea iubire a lui Carol al II-lea, este înmormântată la aproximativ 200 de metri de capela unde este sicriul lui Carol al II-lea, într-o zonă privată a Mănăstirii Curtea de Argeş, în spatele unui gard metalic, într-o zonă unde vizitatorii obişnuiţi nu au acces. În faţa mormântului este un dreptunghi de marmură pe care scrie simplu: Elena Lupescu – 1899-1977.  Mormântul este înconjurat de un brâu de marmură şi acoperit cu pietriş, fără flori, fără candelă, aflându-se alături de frumoasa cruce ortodoxă a răposatului părinte stareţ Ilarion Craioveanul.  Mormântul Elenei Lupescu este practic într-un mic cimitir unde îşi dorm somnul de veci mai mulţi călugări ai mănăstirii, în faţa unei biserici de lemn din secolul al XVII-lea, aduse de la Podul Broşteni la Curtea de Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite