Psihiatrul de la Laboratorul de Sănătate Mintală care a luat şpagă de 24 de ori într-o zi. Cum a reuşit „performanţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru cadre medicale de la Laboratorul de Sănătate Mintală Argeş sunt trimise în judecată pentru că au luat mită de la sute de persoane care voiau să obţină pensii anticipate pe caz de boală.

Cei patru trimişi în judecată sunt medicii psihiatri Valerian Azamfire şi Eli Morman, şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Cristina Constantinescu.

Medicul Valerian Azamfire este acuzat de cele mai multe infracţiuni de luare de mită, nu mai puţin de 483. Potrivit procurorilor, în schimbul unei spăgi ce putea ajunge până la 500 de lei, medicii dădeau documente medicale care să ateste grade de invaliditate mintală unor persoane sănătoase sau care ar fi trebuit încadrate la alte grade de invaliditate mai puţin grave. În baza documentelor, aceste persoane au obţinut ilegal pensii anticipate pe caz de boală.

Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi medici au făcut internări fictive pentru zeci de pacienţi. Aceştia au fost internaţi fictiv timp de câteva sute de zile şi astfel s-a produs o pagubă de peste 100.000 lei Fondului de asigurări de sănătate. Iar la acest prejudiciu se adaugă numeroasele pensii de invaliditate încasate pe nedrept de pacienţii care au dat mită.

Şpaga consta în bani sau produse primite de la pacienţi

După cum scrie în rechizitoriu, „inculpaţii Azamfire Valerian şi Morman Eli, în perioada 27.04-23.06.2015, în calitate de medici în cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au procedat contra unor sume de bani: la diagnosticarea, la internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-au eliberat documente medicale unele şi necesare pentru încadrarea/ menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu suferă de afecţiunile respective, fie la eliberarea unor reţete medicale unor pacienţi sau la avizarea programelor de recuperare, documentele fiind necesare şi pentru comisia de expertiză medicală. Trebuie avut în vedere şi cutuma instituită în rândul pacienţilor de a oferi sume de bani medicului pentru eliberarea oricărui document medical, chiar şi pentru o viză lunară de tratament, banii fiind în marea lor majoritate puşi de către pacienţi în carnetele de sănătate.”

Procurorii au obţinut autorizaţie de la instanţă si pe 25 aprilie 2015 au reuşit să monteze camere video în cabinetele medicilor Valerian Azamfire şi Eli Morman. Aşa au putut constata că numai într-o singură zi, pe 27 aprilie, „la cabinetul medicului psihiatru Valerian Azamfire s-au prezentat 49 de pacienţi, iar medicul a primit de la 24 dintre aceştia sume de bani în lei şi valută, în plicuri sau în bancnote înmânate direct, iar asistenta Eleonora Stoicescu a primit bani de la un număr de 5 pacienţi“.

„Trebuie remarcată apetenţa asistentelor de a primi sume de bani”

Tot procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte mai spun: „Trebuie remarcată şi apetenţa asistentelor de a primi sume de bani, pentru eliberarea unor documente medicale cunoscând că acestea sunt semnate de către cei doi doctori în mod fictiv. Asistentele erau cele care intermediau relaţia dintre pacient - medic, existând situaţii când acestea interveneau pe lângă medic pentru eliberarea unor astfel de documente la cererea unor pacienţi, care nu erau consultaţi în mod efectiv de către medic.”

Ca să nu fie supuşi unor examinări medicale suplimentare, unii pacienţi nu au recunoscut că au dat mită

Fiind audiaţi, unii pacienţi au recunoscut faptul că au dat sume de bani medicului, sume modeste între 10-100 de lei, iar alţii nu au recunoscut acest fapt, de teama de a nu le fi afectat dreptul de a încasa pensie de invaliditate, şi de a nu fi supuşi unor examinări medicale suplimentare, în condiţiile în care – conform procurorilor - „unii dintre aceştia, din redările ambientale a reieşit faptul că au obţinut acest drept la pensie în mod fraudulos, în baza unor documente care nu reflectă realitatea medicală (internări şi diagnostice fictive).”

Tot în rechizitoriul întocmit, procurorii mai precizează că „banii obţinuţi de către inculpatul Azafmire Valerian din comiterea celor 483 de acte materiale de luare de mită pentru care este trimis în judecată în prezenta cauză, respectiv circa 7.245 de lei (1.770 de lei declaraţi de către pacienţi, restul prin estimare şi anume 483 pacienţi x l5 lei în medie), urmează a fi confiscaţi.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite