Angajat de la Protecţia Copilului Argeş, trimis în judecată după ce a primit mită o jumătate de porc. Cum funcţiona mafia indemnizaţiilor de handicap la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au trimis recent în judecată doi angajaţi de la DGASPC Argeş, aceştia fiind acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită. Aceştia sunt acuzaţi că au primit bani şi diverse bunuri pentru a ajuta mai multe persoane să obţină indemnizaţii de handicap la pensie. Printre bunurile primite ca şpagă s-a numărat inclusiv o jumătate de porc.

Cei doi angajaţi de la DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Argeş trimişi în judecată sunt Victor Stănescu şi Laura Mozăceanu. Alături de aceştia va mai fi judecată, în procesul ce va începe în septembrie la Tribunalul Argeş, şi Iuliana Muşat, pentru cumpărare de influenţă.

Mita se negocia

Dosarul a fost deschis de procurori pe 17 august 2015, după un denunţ făcut de către Tudora Necşulescu. Aceasta a reclamat că în primăvara aceluiaşi an Victor Stănescu, angajat al DGASPC Argeş, s-a oferit ”să o ajute pentru a obţine un supliment financiar de invaliditate la pensie, intervenind pe lângă o persoană care face parte din Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, cerând în schimb 500 de euro.”

Denunţătoarea nu a fost de acord cu suma propusă ca mită, iar Victor Stănescu şi-a scăzut pretenţiile la 1.000 de lei. 350 de lei din mită au fost daţi în martie 2015 în două tranşe.

Tot Tudora Necşulescu le-a spus procurorilor că pe 26 iunie 2015 s-a prezentat la comisia din cadrul DGASPC, unde erau trei persoane, ”doi bărbaţi şi o femeie, care nu au întrebat-o nimic legat de afecţiunea sa.”

Ulterior, văzând că primeşte mită fără probleme, fie şi în rate, Victor Stănescu i-a cerut Tudorei Necşulescu 200 lei ”pentru a îi determina pe medicii de la DGASPC Argeş să verifice documentele medicale ale nepoatei denunţătorului, în vederea obţinerii unei pensii de invaliditate.”

Pe 19 octombrie 2015 s-a organizat flagrantul, Stănescu primind două bancnote a câte 100 de lei, ambele marcate de procurori.

Cu doar patru zile înainte, pe 15 octombrie 2015, Victor Stănescu primise o altă mită, însă în natură. Este vorba de o jumătate de porc, dată de o anume Iuliana Muşat pentru ca acesta să îl ajute pe soţul ei să obţină o indemnizaţie de handicap.

Şpăgile se primeau chiar şi în parcarea DGASPC Argeş

După cum precizează procurorii în rechizitoriu, Victor Stănescu crease o adevărată reţea a şpăgii împreună cu colega sa Laura Mozăceanu, psiholog al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Argeş.

Concret, Laura Mozăceanu prmea şi verifica dosarele celor care solicitau indemnizaţie de handicap. Iată şi cum funcţiona reţeau şpăgilor. Victor Stănescu se întâlnea cu Laura Mozăceanu în parcarea aflată chiar lângă sediul DGASPC Argeş. Şi, spun procurorii, acesta ”îi dădea actele medicale ale solicitanţilor împreună cu sume ce variau între 150-200 lei, iar Laura Mozăceanu prezenta actele medicale comisiei. După două-trei zile, Victor Stănescu se reîntâlnea cu inculpata, care îi dădea în scris ce documente medicale trebuie să mai aducă. Ulterior, Mozăceanu îl suna pe Stănescu şi îi spunea ce sumă de bani trebuie să mai aducă persoanele interesate.”

Audiată de procurori, femeia care a dat mită o jumătate de porc a spus că aceasta a fost dată ca donaţie, şi nu pentru un medic. Procurorii o contrazic: ”Afirmaţiile acesteia nu se coroborează cu restul probatoriului.”

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite