Premierul Dacian Cioloş, aşteptat, sâmbătă, la manifestările organizate la  Curtea de Argeş cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş este aşteptat la manifestările dedicate Centenarul Primului Război Mondial, organizate la Curtea de Argeş
Dacian Cioloş este aşteptat la manifestările dedicate Centenarul Primului Război Mondial, organizate la Curtea de Argeş

Sâmbătă, la Curtea de Argeş vor avea loc mai multe manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.


"Guvernul a stabilit ca manifestările dedicate aniversării Centenarului Primului Război Mondial să fie organizate la Curtea de Argeş, sâmbătă 27 august, programul acestora fiind aprobat prin hotărâre de guvern", anunţă prefectul de Argeş, Cristian Soare.

La eveniment este aşteptat premierul Dacian Cioloş, alţi membri ai Guvernului, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ataşaţi militari, reprezentanţi ai Casei Regale, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului ş.a.

Evenimentul va începe la ora 11 cu o ceremonie militară de depunere de coroane la Cimitirul Eroilor din Curtea de Argeş, acolo unde şi-au găsit locul de odihnă, deopotrivă, militari români şi germani căzuţi în anul 1916 în luptele din zona Curtea de Argeş.

Începând cu ora 11.30, oaspeţii vor fi primiţi la Palatul Episcopal de IPS Calinic, urmând că, apoi, aceştia să participe la o slujba de pomenire în Catedrala Episcopală unde vor putea depune candele la mormântul Regelului Ferdinand.

România şi statutul de beligeranţă

De la începerea Primului Război Mondial, România a fost, pe rând, ţară neutră în perioada 28 iulie 1914 - 27 august 1916, ţară beligerantă de partea Antantei în perioada 27 august 1916 - 27 noiembrie 1917, în stare de armistiţiu în perioada 27 noiembrie 1917 - 7 mai 1918, ţară necombatantă în perioada 7 mai 1918 - 9 noiembrie 1918 şi ţară beligerantă de partea Antantei în perioada 9 noiembrie 1918 - 11 noiembrie 1918.

Ultimatumul din august 1916

În august 1916, România era pusă să decidă dacă doreşte să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Sub presiunea cererii ultimative, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deşi situaţia de pe fronturile de luptă nu era dintre cele mai bune.

Guvernul român a semnat un tratat cu Aliaţii pe 17 august 1916, după care, pe 27 august, acelaşi an, a declarat război Puterilor Centrale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite