Prefectul de Argeş, după carantinarea a două comune: Din reacţiile unor primari, putem vedea cât de rupţi de realitate sunt
0Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, vineri seară, într-o şedinţă extraordinară şi a decis carantinarea a două comune din Argeş. Prefectul avertizează că urmează şi alte carantinări.
Hotătârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost emisă la propunerea DSP Argeş, în baza evaluării epidemiologice avizată de către INSP, prin care se constată că răspândirea comunitară nu poate fi controlată prin alte metode, iar numărul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a emis ordinele prin care se instituie carantina zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând de astăzi, pentru comunele Bălileşti şi Dârmăneşti.
Prefectul explică de ce au fost alese pentru carantinare cele două localităţi:
"20 la Bălileşti, 12 la Dârmăneşti, cazuri active în ultimele două săptămâni. Indicele pentru aceste localităţi a depăşit pragul de alertă. Bălileşti are incidenţa la 1000 de locuitori de 5,4. Nivelul de alertă la care se poate carantina este 3".
"Nu miră pe nimeni de ce sunt atâtea cazuri pe acolo"
Încă de azi dimineaţă intrările şi ieşirile din Dârmăneşti au fost împânzite de poliţişti şi jandarmi, deşi aseară, prefectul anunţa că măsura intră în vigoare la ora 19.00, spre indignarea primarului comunei care spune că decizia carantinării comunei ar fi una politică, şi că o parte dintre cazurile de Covid-19 invocate de prefect ar fi fictive.
"Populismul şi extremismul nu au ce căuta aici. Din reacţiile unor primari putem vedea cât de rupţi de realitate sunt. Nu miră pe nimeni de ce sunt atâtea cazuri pe acolo", a declarat prefectul de Argeş, Emanuel Soare, după reacţia primarului comunei Dârmăneşti.
Cine poate intra şi ieşi din cele două comune
Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieşirea în/din cele două comune prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.
Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieşirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor; persoanele care susţin examene de admitere la facultate;
c) persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
d) persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
f) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
g) urgenţe medicale.
Pentru cetăţenii din zona carantinată este operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus - 0800800358. La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.
Două localităţi din Argeş intră de sâmbătă în carantină. Decizia a fost luată la o zi după ce masca a devenit obligatorie şi în spaţii libere.