Povestea artistului considerat unul dintre cei mai buni compozitori români din secolul XX. Prieten cu Eliade şi Cioran, a fost cenzurat de regimul comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Brânzeu a înfiinţat Filarmonica din Arad FOTO: Jurnalul de Drajna
Nicolae Brânzeu a înfiinţat Filarmonica din Arad FOTO: Jurnalul de Drajna

Unul dintre cei mai apreciaţi compozitori români ai secolului XX, Nicolae Brânzeu, a avut o carieră demnă de un roman. A făcut studii la Paris, a fost prieten cu mari personalităţi precum Emil Cioran sau Lucian Blaga şi a fost cenzurat de regimul comunist din cauza creaţiilor sale.

Nicolae Brânzeu s-a născut pe 28 decembrie 1907 la Piteşti şi a manifestat de mic înclinaţii pentru muzică. La Piteşti a început educaţia muzicală cu doi profesori apreciaţi : Lucia Stănescu şi Maria Lerescu.

După cum spune profesorul de muzică Liviu Constantinescu, ”Nicolae Brânzeu a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, unde s-a împrietenit cu compozitorii D.G. Kiriac şi Mihail Jora. În paralel, Nicolae Brânzeu s-a înscris şi la cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1931”.

Nicolae Brânzeu a continuat să se perfecţioneze, continuându-şi studiile la prestigioasa Schola Cantorum din Paris, fiind îndrumat de către compozitorul

Vincent d'Indy. Revenit în România, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar şi ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureştean.

În 1948, Nicolae Brânzeu a fondat Filarmonica din Arad, unde a contribuit la profesionalizarea orchestrei şi corului din oraş.

Din cauza liedurilor sale, ce nu erau pe placul regimului comunist, Nicolae Brânzeu a fost criticat în anii 1950 de către grupul Matei Socor. Drept consecinţă, Brânzeu a fost cenzurat aani buni de către regimul politic din ţară”, mai precizează Liviu Constantinescu.

Activitatea muzicală a lui Nicolae Brânzeu a fost recompensată cu Premiul II George Enescu (1934) şi cu Premiul I George Enescu (1942), precum şi cu Ordinul Meritul Cultural (1968).

Un om foarte erudit, Nicolae Brânzeu a avut prieteni de calibru precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Radu Gyr sau Lucian Blaga, cu care se întâlnea des, în special înainte de 1950. Iar întâlnirile la care aceştia erau prezenţi deveneau adevărate regaluri culturale.

Nicolae Brânzeu s-a stins din viaţă pe 7 august 1983, în Arada, oraş pe care l-a iubit mult.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite