Pericolele ascunse din citrice: descoperirea făcută de cercetători
0Mai multe studii finalizate în ultimii ani de oameni de ştiinţă americani de la câteva universităţi de peste Ocean au scos la iveală o asociere între consumul de citrice şi melanomul malign, o formă de cancer de piele. Cum s-a ajuns la această concluzie aflaţi din materialul următor.
”Rezultatele provin de la studii observaţionale, care ar putea să nu reflecte întreaga populaţie americană, şi ar trebui să fie interpretate cu precauţie”, spune coordonatorul cercetării, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island. Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetătorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women's Hospital din Boston.
Studiul a folosit date furnizate de două cercetare realizată pe 63.000 de femei şi date oferite de o cercetare realizată pe 41.000 de bărbaţi, efectuate timp de aproape 30 de ani. La fiecare 2-4 ani, cercetătorii americani colectau date despre dietele participanţilor, iar aceştia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin înregistrările lor medicale oficiale. Participanţii au răspuns unor întrebări care vizau frecvenţa cu care consumau grepfrut, portocale şi suc de grepfrut şi de portocale, iar totalul acestor patru categorii de răspunsuri a fost considerat o estimare validă pentru "consumul total de citrice", deşi acest parametru nu a inclus consumul de alte citrice, precum lămâie galbenă şi verde.
Ce compuşi conţin citricele proaspete
După o monitorizare de aproape 30 de ani, cercetătorii au observat 1.840 de cazuri de melanom. În comparaţie cu persoanele care consumau citrice mai puţin de două ori pe săptămână, participanţii care au consumat citrice de 2-4 ori săptămânal prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat. Riscul de melanon a crescut odată cu consumul de citrice, ajungând până la 36% în cazul persoanelor care consumau astfel de fructe, în medie, de 1,5 ori pe zi. Dintre citrice, grepfrutul pare să prezinte cea mai puternică asociere cu melanomul.
Citricele proaspete conţin furocumarină, o familie de compuşi fotoactivi, care pot să le facă pe anumite persoane să devină mai sensibile la soare şi să crească riscul de vătămare a celulelor de la nivelul pielii. "Nu recomandăm modificarea consumului acestor fructe, pentru că ele sunt importante pentru sănătate. În orice caz, persoanele care consumă citrice proaspete în mod regulat ar trebui să fie extrem de atente la expunerea la soare şi, în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară în aer liber, ar trebui să folosească cremă de protecţie solară, pălării şi articole vestimentare care protejează împotriva acţiunii dăunătoare a soarelui", spune profesorul Qureshi.