O infirmieră, singura condamnată la detenție în dosarul șpăgilor pentru concedii medicale fictive, cu 50 de inculpați

0
Publicat:

Curtea de Apel Pitești a dat hotărârea definitivă în cea mai mare reţea de corupţie, privind acordarea de concedii medicale fictive și întocmire de dosare ilegale de pensionare pe caz de boală.

Spitalul Județean de Urgență Pitești - Foto: Arhivă personală
Spitalul Județean de Urgență Pitești - Foto: Arhivă personală

La începutul anului 2019 un dosar zguduia din temelii Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești. Un număr de 50 de inculpați, dintre care cinci medici argeșeni, mai mulți angajați din sistemul sanitar și peste 30 de pacienți ai Spitalului Județean erau trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție.

Pe 12 iunie 2023, Curtea de Apel Pitești a dat decizia definitivă în cauză. O infirmieră a fost condamnată la 6 ani și 6 luni de închisoare. Este singura pedeapsă cu executare din dosar.

De asemenea, un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Pitești a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată. Chiar dacă a fost condamnată definitiv, doctorița își va continua activitatea la cea mai mare unitate medicală din județul Argeș.

A picat în plasa întinsă de un investigator sub acoperire

Daniela Ionica Moca, infirmieră de la Spitalul Județean de Urgență Pitești la data săvârșirii faptelor, a fost inculpata cu cele mai multe capete de acuzare în dosar. Curtea de Apel Pitești i-a respins apelul, infirmiera fiind condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare pentru trafic de influență, fiind revocată și suspendarea unei alte pedepse pentru care aceasta a fost condamnată în 2015, urmând să execute în final 6 ani și 6 luni de închisoare. Inculpata a fost încarcerată la Penitenciarul de femei Târgșor.

În toamna anului 2017, conducerea spitalului a făcut denunț după ce au fost descoperite mai multe nereguli.

Procurorii susțin că Daniela Moca alături de o altă infirmieră și de o îngrijitoare ar fi ajutat contra cost mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală, care variau de la câteva sute de lei la câteva mii de lei, după caz. În maşinăria de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult, au fost cooptați și cinci medici argeșeni.

În cele din urmă, infirmiera Daniela Moca a picat în plasa unui investigator sub acoperire.

În perioada 18-19.04.2018, inculpata Moca Ionica Daniela a solicitat şi a primit de la investigatorul sub acoperire ..., în mai multe tranşe, suma totală de 513 lei în schimbul căreia i-a promis că va interveni asupra medicilor de specialitate pentru completarea într-un termen scurt a fişei medicale a investigatorului, în vederea preschimbării permisului de conducere auto, categoria B şi a şi intervenit pe lângă medici pentru facilitarea obţinerii cu prioritate a consultaţiei şi, în două cazuri, pentru obţinerea în fals, a documentelor medicale şi avizelor necesare”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Condamnată pentru fals intelectual, dar lucrează în continuare la spital

Mergând pe fir, procurorii au ajuns și la medicul Nicoleta Nistor din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Argeș, care în perioada 2017 - 2018 „a efectuat înregistrări necorespunzătoare realităţii în Registrele electronice de prezentări la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţă Județean Piteşti (cel puţin în ceea ce priveşte realizarea consultaţiei medicale şi diagnosticele stabilite) şi a întocmit în fals, fără a consulta medical persoanele respective, un număr total de 68 de Foi de prezentare la urgenţe pentru cei 24 de pacienţi beneficiari de concedii medicale...”, se mai arată în rechizitoriu.

Dr. Nicoleta Nistor Foto: Arhivă Adevărul
Dr. Nicoleta Nistor Foto: Arhivă Adevărul

Medicul Nicoleta Nistor a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Chiar dacă a fost condamnată definitiv, doctorița Nistor își va continua activitatea la Spitalul Județean Argeș.

De la Biroul Executări Penale din cadrul instanței nu am primit nicio înștiințare cu privire la angajata la care faceți referire. Chiar dacă Spitalul nu a fost parte în acest dosar, am fi fost informați, dacă decizia instanței o viza pe angajată. Astfel, persoana în cauză continuă să activeze în cadrul instituției”, a precizat pentru „Adevărul“ Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al SJU Pitești.

Curtea de Apel Pitești nu i-a interzis doctoriței Nicoleta Nistor dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

De asemenea, Curtea de Apel Pitești i-a fixat inculpatei un termen de supraveghere de trei ani, timp în care va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Piteşti sau în cadrul Primăriei comunei Bascov.

Unui doctor i s-a încetat procesul penal, iar alți trei au primit avertisment

Pe firul investigației a picat și Sergiu Arman - medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești, la data săvârșirii faptelor. Deși acesta a fost condamnat în primă instanță la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, Curtea de Apel Pitești i-a înlăturat soluția de condamnare. Instanța a dispus încetarea procesului penal față de acesta, pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Alți trei medici s-au ales cu câte un avertisment din partea instanței, care a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de aceștia.

Și alți angajați din sistemul sanitar argeșean au fost condamnați în dosar la pedepse cu suspendare cuprinse între 1 an și 9 luni de închisoare și 2 ani și 9 luni de închisoare.

În ceea ce îi privește pe pacienții care au fost acuzați de procurori că au oferit bani sau alte bunuri în schimbul unor beneficii, unii dintre ei au primit pedepse cu suspendare, alții au beneficiat de prescripția răspunderii penale, iar câțiva au fost achitați.

Curtea de Apel Pitești a menținut și decizia Tribunalului Argeș de anulare a tuturor înscrisurilor oficiale întocmite în fals. Urmează să fie desființate sute de certificate pentru concedii medicale, foi de prezentare la UPU, referate medicale, rapoarte sau buletine de analize, inclusiv bilete de ieșire din spital.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite