Muzeul unic din România ce găzduiește o rocă-meteorit și un gramofon funcțional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muzeu aflat la mai puțin de 100 de kilometri de București și deschis în 2016 găzduiește mai multe exponate foarte originale și atrage constant numeroși turiști.

Muzeul Goleștii Badii are aproape 400 de exponate FOTO Primăria Topoloveni
Muzeul Goleștii Badii are aproape 400 de exponate FOTO Primăria Topoloveni

Aflat în orașul Topoloveni, la 25 de kilometri de țesut, Muzeul Etnografic Goleștii Badii este alăturat curții bisericii vechi (datează din 1745) din Goleștii Badii și este alcătuit din mai multe camere în care sunt expuse articole vestimentare, printre care câteva ii vechi de peste un secol, obiecte de uz zilnic (oale, vase din lut cu inscripții tradiționale, unelte gospodărești), obiecte de cult, fotografii și monede. În total, muzeul are aproape 400 de exponate.

Multe dintre fotografiile vechi surprind elemente din viața rurală din zona Topoloveni din perioada 1800-1900.

Gramofonul are peste un secol vechime FOTO Primăria Topoloveni
Gramofonul are peste un secol vechime FOTO Primăria Topoloveni

„Restaurarea cu fonduri europene a bisericii aflate lângă muzeul a fost finalizată în 2015, iar muzeul a fost înființat în 2016. Muzeul are patru încăperi cu multe obiecte donate de către locuitorii orașului Topoloveni și de către primarul Gheorghiță Boțârcă. Avem la ora actuală în jur de 400 de exponate. Avem și o colecție de monede și bancnote, o altă colecție de fotografii vechi. Avem și o colecție de carte veche. În muzeu sunt și destule obiecte etnografice”, spune Dan Pavel, responsabilul muzeului.

În 2018, Dan Pavel a participat cu două exponate la concursul „Argeșul repovestit“, organizat de către Biblioteca Județeană Argeș și obținând premiul al III-lea. Este Una dintre fotografiile din muzeu, datând din 1946 și înfățișând o femeie în costum popular, precum și de costumul popular propriu-zis.

Cruce din secolul al XVII-lea la Muzeul Etnografic Goleștii Badii FOTO Dan Pavel
Cruce din secolul al XVII-lea la Muzeul Etnografic Goleștii Badii FOTO Dan Pavel

O cameră din muzeu este dedicată special obiectelor de cult și găzduiește printre altele multe cărți vechi scrise în slavonă și chirilică.

Impresionantă este și expoziția de aparatură din perioada interbelică, expoziție ce include, printre altele, un gramofon funcțional, ce are peste un secol vechime și radiouri vechi.

„Gramofonul datează de dinainte de 1920 și l-am primit de la un localnic. Cineva a demolat o casă veche și mi-a dat o valiză ce se găsea în casă. Iar în valiză se găsea acest gramofon ce funcționează perfect și acum, după mai bine de un secol. Gramofonul este o piesă rară, a fost fabricată în Germania, are și ace de schimb, și o perie de șters plăcile, tot ce e necesar”, povestește Dan Pavel.

Roca-meteorit a fost donată de o localnică din Topoloveni FOTO Primăria Topoloveni
Roca-meteorit a fost donată de o localnică din Topoloveni FOTO Primăria Topoloveni

Un exponat de o mare valoare este o rocă-meteorit, căzută din cer acum câteva decenii și donată de o localnică muzeului din Topoloveni. La muzeu este și un altar catolic vechi de peste patru secole. Tot la muzeu este și Octoihul, o carte tipărită în 1712 de către Antim Ivireanu, mitropolit al Țării Românești.

Un exponat deosebit este o cruce cioplită dintr-un stejar aflat la marginea orașului Topoloveni, cruce datând din 1662.

Un alt exponat interesant este un război de țesut complet funcțional. Printre exponatele vechi se numără și câteva monede ce au fost emise la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Un altar catolic de la începutul secolului al XVII-lea se numără printre exponatele rare ale muzeului. Pe vremuri, la Topoloveni era o comunitate însemnată de catolici.

Intrarea în muzeu este gratuită. De luni până vineri, programul de vizitare este 8-16, iar sâmbăta și duminica de la ora 9 până la ora 13.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite