Metode rapidă de tratare a entorselor. Cum se aplică reţeta cu miere de albine, albuş de ou şi sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vindecarea unei entorse poate dura şi câteva săptămâni FOTO: sanatate.bzi.ro
Vindecarea unei entorse poate dura şi câteva săptămâni FOTO: sanatate.bzi.ro

Riscul de a face o entorsă este crescut în sezonul rece. Într-o asemenea situaţie, piciorul se umflă şi apar durerile specifice. Iată mai jos câteva măsuri ce trebuie luate în cazul unei entorse şi înainte de a merge la un control de specialitate.

Entorsele sunt întinderi sau rupturi ale ligamentelor la nivelul încheieturilor de la glezne, genunchi, mâini şi umăr, în urma unor mişcări forţate, necontrolate mental. Articulaţiile se umflă rapid, produc dureri puternice, iar după 2-3 zile, apar vânătăi, care se vor vindeca în 3-4 săptămâni. La solicitări şi mai puternice, pot să apară luxaţii, deplasări de oase şi chiar torsiuni sau rupturi ale muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor.

Într-o primă fază se recomandă aplicarea unei faşe elastice ce va menţine piciorul strâns, fapt ce ne va conferi siguranţă. După cum spune medicul ortoped Adrian Panait, „în locul afectat de entorsă se poate pune şi o catalpalsmă cu muştar. Iar aceasta se poate face foarte rapid. Concret, se macină câteva zeci de boabe de muştar, iar o parte mică din muştarul măcinat se pune pe o bucată de tifon împăturit şi puţin umezit cu apă călduţă în prealabil. Se aplică această cataplasmă pe locul entorsei şi se bandajează timp de 15-20 de minute. Această măsură trebuie obligatoriu completată de un consult de specialitate.”.

Masajele cu apă rece şi sărată sunt foarte utile

La entorsele simple se fac frecţii uşoare şi apăsări pe zona cu întinderi de ligamente, pentru micşorarea umflăturilor.

Sunt utile masajele zilnice cu apă rece şi sărată, apă cu oţet sau spirt de camfor şi mişcări repetate de îndoire şi întindere. La o entorsă a gleznei se recomandă cel puţin o zi de repaus la pat, cu piciorul mai ridicat, eventual, pe o pernă.

Masajele entorselor cu întinderi sau rupturi musculare se fac de 2-3 ori pe zi, cu tincturi din diferite plante: arnică, gălbenele, rădăcini de tătăneasă, rădăcini de rodul pământului, frunze de podbal.

Se pot aplica şi cataplasme din rădăcini şi frunze de brusture, herbă de turiţă mare, muguri de plop negru şi conifere, arnică cu lapte, macerate timp de 7 zile în tinctură de lavandă (100 g flori în 100 ml alcool), terci din rădăcini proaspete de tătăneasă, terci din cartofi raşi, foi de varză, frunze de mentă şi argilă;

O altă reţetă se prepară dintr-o lingură cu miere de albine, o lingură cu sare şi un albuş de ou care se bat bine şi se aplică pe entorsă, după care se bandajează.

O cremă folosită la masaje în inflamaţii produse după entorse şi luxaţii, se prepară din ulei de mentă, glicerină, alcool etilic şi apă, cu adaos de piroxicam 3% (un antiinflamator şi antibiotic puternic).

Prinderea, învelirea sau întărirea genunchilor, gleznelor, încheieturii mâinii sau coatelor nu s-au dovedit eficiente în prevenirea entorselor, dar aceste mijloace trebuie utilizate în procesul de recuperare.

Exerciţiile fizice, mai ales cele de stabilitate, sunt capitale pentru creşterea forţei muşchilor slăbiţi de accidentări repetate şi pentru stabilizarea unei articulaţii, ajutând la prevenirea accidentărilor recurente.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite