Adevărul Live: Cum se tratează corect o entorsă, o luxaţie sau o fractură?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi banalele căzături pe gheaţă pot fi periculoase FOTO 123RF
Chiar şi banalele căzături pe gheaţă pot fi periculoase FOTO 123RF

Este sezonul accidentelor, iar camerele de gardă şi medicii ortopezi au mai mult de lucru decât în restul anului din cauza alunecărilor pe gheaţă. Medicul Vlad Predescu, şeful secţiei de Ortopedie şi Traumatologie de la Ponderas Academic Hospital din Bucureşti, vine la Adevărul Live să ne explice cât de periculoase pot fi banalele căzături şi care sunt paşii de urmat pentru a preveni complicaţiile.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Se operează sau nu o fractură? Care sunt cele mai frecvente fracturi în cazul tinerilor? Dar în cazul vârstnicilor? Cum se tratează corect o ruptură de ligamente încrucişate, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale persoanelor care merg la schi? La toate aceste întrebări ne răspunde medicul Vlad Predescu, şeful secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalul Ponderas Academic Hospital din Bucureşti.

Principalale idei rezultate în urma discuţiei:

Ortopezii muncesc la fel de mult tot anul. Vara se fac multe intervenţii de protezare a articulaţiilor, şi, implicit, de reconstrucţie a ligamentelor care se rup iarna la schi. Pe de altă parte, când este iarnă, când este polei afară, se înmulţesc şi accidentele de sezon.

Cele mai frecvente fracturi în sezonul rece se împart în două categorii: unele care se adresează persoanelor în vârstă care suferă traumatisme prin cădere sau prin alunecare pe gheaţă şi vin la camera de gardă cu fracturi ale epifizei distale sau fracturi de braţ sau de şold. Celelalte accidente sunt legate de practicarea sporturilor de iarnă şi aici avem o gamă întreagă de accidente: ruperea ligamentelor de la nivelul genunchiului.

Atunci când suferim un traumatism, iar durerea este invalidantă trebuie să mergem la medic.

O entorsă presupune o simplă întindere, alungire a unui ligament – entorse uşoare – sau ruperea completă a ligamentului şi apariţia unei instabilităţi articulare– entorsă gravă.

Luxaţia este ceva mult mai sever. Se rup mai multe ligamente – capsula articulară – iar suprafeţele articulare se deplasează şi îşi pierd contactul. „Sare“ articulaţia. Un exemplu: luxaţia de umăr. Luxaţia este o urgenţă ortopedică.

În cazul unei fracturi, pacientul poate să audă diverse zgomote asociate ruperii osului. Dacă vorbim de membrul inferior pacientul nu mai poate să meargă, nu mai poate călca pe picior. Poziţia piciorului cu probleme este patologică. Durerea este foarte mare.

Cum tratăm entorsele

 În urma traumatismului apare o durere care poate fi uşoară care să nu alerteze pacientul şi să treacă în câteva zile. Dacă pacientul şi administrează un atiinflamator  şi o pungă cu gheaţă lucrurile se estompează în cazul unei entorse uşoare. Dar, dacă durerile sunt intense şi pacientul are senzaţia de instabilitate la mers, tratamentul trebuie să fie unul de specialitate, dat de medicul specialist ortoped. În acest moment încep şi investigaţiile: în afară de examenul clinic se face şi examenul radiologic, obligatoriu, pentru a se exclude diverse fracturi sau poziţii anormale ale suprafeţelor articulare şi, ulterior, acest examen este completat de un RMN.

Pacientul poate primi de la o faşă elastică, o administrare locală de gheaţă şi antiinflamatorii pentru entorsele uşoare.

Într-o entorsă medie în care s-au rupt câteva fibre ale ligamentelor se folosesc imobilizări în orteze care pun articulaţia în repaus şi imebilizarea acesteia o perioadă de timp, de regulă, câteva săptămâni.

În cazul în care ligamentul e rupt în totalitate tratamentul este chirurgical.

Nu orice ruptură de ligament încrucişat anterior trebuie operată.

Tot mai mulţi pacienţi se obişnuiesc să ceară şi o a doua opinie medicală.

Cum tratăm luxaţia

În luxaţie, conduita medicală potrivită este întotdeuna cea ortopedică, fiind vorba de o urgenţă medicală  ce are ca scop repoziţionarea suprafeţelor articulare, adică articulaţia care a „sărit“ trebuie pusă la loc. Reducerea unei luxaţii se face sub anestezie locală sau generală. Altminteri, există riscul apariţiei unor complicaţii datorate de faptul că repoziţionarea unui umăr, de exemplu, poate impune folosirea unei  forţe mult mai mari decât cea care a produs dislocarea lui şi se poate ivi fractura membrului. După repoziţionare, articulaţia e imobilizată 3-4 săptămâni. Ultima etapă este recuperarea prin kinetoterapie.

Cum tratăm fractura

Important la o fractură este gradul de deplasare al fracturilor osoase. Care balansează tratamentul chirurgical sau ortopedic. Dacă suprafeţele osoase sunt deplasate mult, dacă oasele se sudează greşit prin imobilizare acea articulaţie nu mai funcţionează. Dacă nu va funcţiona, pe termen lung apar durerile, pierderea mobilităţii articulaţiei, artroza.

Repoziţionarea fracturii trebuie să se facă după poziţia anatomică. Fie prin punerea unui ghips, fie prin intervenţie chirugicală.

Recuperarea este esenţială în cazul acestor afecţiuni. Un rezultat bun în ortopedie depinde de 3 factori: de pacient, de ortoped şi de medicul de la recuperare.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite