“Mecca” liberalilor, ocolită şi de Ministerul Culturii, şi de Consiliul Judeţean Argeş. Conacul Brătienilor a intrat în atenţia caselor de licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revendicată şi ajunsă la moştenitori, casa în care funcţionează Centrul de Cultură Brătianu, instituţie din subordinea CJ Argeş, mai poate fi vizitată de turişti. Până când, nu se ştie.
Revendicată şi ajunsă la moştenitori, casa în care funcţionează Centrul de Cultură Brătianu, instituţie din subordinea CJ Argeş, mai poate fi vizitată de turişti. Până când, nu se ştie.

După ce Ministerul Culturii şi-a declinat dreptul de preemţiunei asupra Vilei Florica de la Ştefăneşti, leagănul Brătienilor, şi după ce negocierile între Consiliul Judeţean Argeş şi moştenitorii conacului au eşuat, pe la Centrul de Cultură Brătianu, care funcţionea­ză în impresionanta clădire istorică au început să ajungă reprezentanţi ai unor ca­se de licitaţie.

În urmă cu doar câteva zile, Ministerul Culturii a solicitat Centrului de Cultură Brătianu să transmită situaţia investiţiilor făcute din 2001 şi până în prezent. Iniţial, moştenitorii solicitau CJ Argeş trei milioane de euro, preţ negociabil, pentru a ceda vila, fără a lua însă în calcul şi obiectele de patrimoniu din interior. Consiliul Judeţean a considerat suma mult prea mare şi a refuzat oferta. În vara acestui an, moştenitorii au transmis Ministerului Culturii o altă ofertă, dar cum până acum toate negocierile au eşuat, probablil că Vila Florica va fi vândută printr-o casă de licitaţie. Reprezentanţii unor astfel de case au trecut deja pe la conac să facă fotografii. 

Vila Florica este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti ale ţării, dar şi locul în care celebra familie de liberali a luat decizii istorice pentru România. 

Conacul de care-şi leagă numele cea mai importantă dinastie de oameni politici români, este opera lui Ion C. Brătianu şi a fiului său, Ion I. C. (Ionel) Brătianu. Acesta din urmă este, de altfel, şi cel care a desăvârşit conacul şi domeniul boieresc a cărui poveste a început în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate. La Vila Florica, deschisă pentru vizitatori, s-au luat unele dintre cele mai importante decizii politice pentru România. De numele lui Ion Brătianu se leagă Războiul de Independenţă, în timp ce lui Ion I. C. (Ionel) Brătianu, istoria acestui neam îi datorează, tot după un război, Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice. De-a lungul anilor, pragul Vilei Florica de la Ştefăneşti, considerată drept o „Mecca” a liberalilor, a fost trecut de nume sonore ale vieţii publice, de la Regele Carol I şi Regina Elisabeta până la oameni politici, scriitori, profesori, personalităţi de marcă ale culturii româneşti. 

Conacul a devenit, între timp, Centrul de Cultură Brătianu, monument de patrimoniu, administrat de Consiliului Judeţean Argeş, care nu este şi proprietar al imobilului, pentru că vila a fost retrocedată moştenitorilor, în anul 2013. Ministerul Culturii urma să hotărască dacă o va cumpăra de la aceştia, însă şi-a declinat dreptul de preemţiune. CJ şi-a exprimat iniţial dorinţa de a  cumpăra pentru că, din 2004, a investit sume impresionante în acest monument de patrimoniu. Au avut loc diverse întâlniri între reprezentanţii instituţiei şi moştenitorii vilei (care sunt din Franţa, Germania respectiv România), dar fără rezultat.

Vila în care funcţionează Centrul de Cultură  Brătianu, instituţie din subordinea CJ Argeş, mai poate fi vizitată de turişti. Până când, nu se ştie. Actul de dare în folosinţă gratuită a vilei către Consiliul Judeţean Argeş a fost prelungit până în decembrie şi probabil se va prelungi în continuare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite