Maica Mina Hociotă, sublocotenentul erou de la Mărăşeşti. „A coordonat evacuarea răniţilor cu trenul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina (Mina) Hociotă, Foto Facebook Armata Română
Marina (Mina) Hociotă, Foto Facebook Armata Română

Au trecut 45 de ani de moartea maicii Marina (Mina) Hociotă, sublocotenent-erou şi model de patriotism, de credinţă şi de devotament pentru ţară. Memoria ei e cinstită an de an în luna iulie.

Nu e la fel de cunoscută ca Ecaterina Teodoroiu, dar are merite la fel de importante, pe care Armata Română le dă ca exemplu de patriotism. Eroina Mina Hociotă, aşa cum a rămas cunoscută maica Marina, s-a născut pe 19 august 1896 în Sălişte, judeţul Sibiu, pe care l-a părăsit de copilă şi tot de tânără a ales viaţa monahală.

„Când autorităţile austro-ungare au interzis limba română în şcoală a plecat la Mănăstirea Văratec, în Regatul Român, unde şi-a definitivat cursurile şi s-a călugărit", explică, pentru „Adevărul", istoricul Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Un obuz a rănit-o grav pe maica Mina Hociotă

Dragostea de neam a adus-o alături de ostaşii români în timpul Primului Război Mondial, când la servit ca asistentă medicală pe front. S-a implicat trup şi suflet în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, evacuând răniţi de pe câmpul de luptă, unde a fost şi ea rănită.

„S-a remarcat în perioada Războiul Sfânt de Reîntregire Naţională prin curajul şi tenacitatea de care a dat dovadă, participând alături de ostaşii români la Războiul de Eliberare Naţională. Aceasta a luptat din prima zi şi a oferit asistenţă medicală ostaşilor răniţi. La un moment dat, chiar la Mărăşeşti, a fost rănită de schijele unui obuz. A fost transportată la Iaşi, riscând amputarea unui picior, însă a fost salvată de medici în urma unei operaţii. Cu toate acestea, după ce s-a vindecat şi a fost externată, s-a reîntors din nou pe front pentru a acorda asistenţă medicală răniţilor. Trebuie menţionat că la Mărăşeşti a coordonat evacuarea răniţilor cu trenul, ajungând la un moment dat chiar să coordoneze asistentele medicale de pe trenul care îi transporta la Iaşi", mai spune, pentru „Adevărul", istoricul Cornel Popescu.

A fost decorată pentru actul de curaj şi pentru sacrificiul de care a dat dovadă, de regele Ferdinand I, la sfârşitul Primului Război Mondial cu Medalia „Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918". 

După Primul Război Mondial s-a mutat de la Mănăstirea Văratec, în Argeş, la Mănăstirea Nămăeşti.

A fost eroină şi în Al Doilea Război Mondial

Dar faptele sale eroice nu s-au oprit la Războiul Sfânt de Reîntregire.

„Şi în Al Doilea Război Mondial s-a implicat, între 1941 şi 1945, atâta cât timp Armata Română a participat la război, fiind de asemenea activă, în cadrul unor spitale de campanie", mai spune, pentru „Adevărul", Cornel Popescu.

Maica Mina Hociotă, călugăriţa-erou de la Nămăeşti. 
Maica Mina Hociotă, călugăriţa-erou de la Nămăeşti. 

Comemorare la 45 de ani de la moartea eroinei. Foto CJ Argeş

Şi-a petrecut tot restul vieţii la Mănăstirea Nămăeşti, acolo unde a şi fost înmormântată în iulie 1977.

45 de ani de la moartea eroinei

Anul acesta, pe 9 iulie s-au împlinit 45 de ani de la trecerea maicii Marina (Mina) Hociotă la cele veşnice, iar la Mănăstirea Nămăeşti a avut loc o slujbă de comemorare a sublocotenentenentului-erou cu care Armata Română se mândreşte. 

Maica Mina Hociotă, călugăriţa-erou de la Nămăeşti. 
Maica Mina Hociotă, călugăriţa-erou de la Nămăeşti. 

Comemorarea la 45 de ani de la moartea eroinei. Foto CJ Argeş

Vă mai recomandăm şi:

Spitalul Judeţean Piteşti, în scandalul locuinţelor de serviciu: „Doctoriţa vine de la Craiova zilnic şi este mamă a doi copii“

Ministerul Sănătăţii, sesizat să trimită Corpul de Control la Spitalul Argeş. Un chirurg navetist a reclamat că locuinţele de serviciu se dau pe „pile“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite