Maica Mina Hociotă, sublocotenentul erou de la Mărăşeşti. „A coordonat evacuarea răniţilor cu trenul”
0Au trecut 45 de ani de moartea maicii Marina (Mina) Hociotă, sublocotenent-erou şi model de patriotism, de credinţă şi de devotament pentru ţară. Memoria ei e cinstită an de an în luna iulie.
Nu e la fel de cunoscută ca Ecaterina Teodoroiu, dar are merite la fel de importante, pe care Armata Română le dă ca exemplu de patriotism. Eroina Mina Hociotă, aşa cum a rămas cunoscută maica Marina, s-a născut pe 19 august 1896 în Sălişte, judeţul Sibiu, pe care l-a părăsit de copilă şi tot de tânără a ales viaţa monahală.
„Când autorităţile austro-ungare au interzis limba română în şcoală a plecat la Mănăstirea Văratec, în Regatul Român, unde şi-a definitivat cursurile şi s-a călugărit", explică, pentru „Adevărul", istoricul Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.
Un obuz a rănit-o grav pe maica Mina Hociotă
Dragostea de neam a adus-o alături de ostaşii români în timpul Primului Război Mondial, când la servit ca asistentă medicală pe front. S-a implicat trup şi suflet în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, evacuând răniţi de pe câmpul de luptă, unde a fost şi ea rănită.
„S-a remarcat în perioada Războiul Sfânt de Reîntregire Naţională prin curajul şi tenacitatea de care a dat dovadă, participând alături de ostaşii români la Războiul de Eliberare Naţională. Aceasta a luptat din prima zi şi a oferit asistenţă medicală ostaşilor răniţi. La un moment dat, chiar la Mărăşeşti, a fost rănită de schijele unui obuz. A fost transportată la Iaşi, riscând amputarea unui picior, însă a fost salvată de medici în urma unei operaţii. Cu toate acestea, după ce s-a vindecat şi a fost externată, s-a reîntors din nou pe front pentru a acorda asistenţă medicală răniţilor. Trebuie menţionat că la Mărăşeşti a coordonat evacuarea răniţilor cu trenul, ajungând la un moment dat chiar să coordoneze asistentele medicale de pe trenul care îi transporta la Iaşi", mai spune, pentru „Adevărul", istoricul Cornel Popescu.
A fost decorată pentru actul de curaj şi pentru sacrificiul de care a dat dovadă, de regele Ferdinand I, la sfârşitul Primului Război Mondial cu Medalia „Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918".
După Primul Război Mondial s-a mutat de la Mănăstirea Văratec, în Argeş, la Mănăstirea Nămăeşti.
A fost eroină şi în Al Doilea Război Mondial
Dar faptele sale eroice nu s-au oprit la Războiul Sfânt de Reîntregire.
„Şi în Al Doilea Război Mondial s-a implicat, între 1941 şi 1945, atâta cât timp Armata Română a participat la război, fiind de asemenea activă, în cadrul unor spitale de campanie", mai spune, pentru „Adevărul", Cornel Popescu.
Comemorare la 45 de ani de la moartea eroinei. Foto CJ Argeş
Şi-a petrecut tot restul vieţii la Mănăstirea Nămăeşti, acolo unde a şi fost înmormântată în iulie 1977.
45 de ani de la moartea eroinei
Anul acesta, pe 9 iulie s-au împlinit 45 de ani de la trecerea maicii Marina (Mina) Hociotă la cele veşnice, iar la Mănăstirea Nămăeşti a avut loc o slujbă de comemorare a sublocotenentenentului-erou cu care Armata Română se mândreşte.
Comemorarea la 45 de ani de la moartea eroinei. Foto CJ Argeş