Lichidatorului judiciar Costin Petre Cătălin a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Piteşti
0Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat în dosarul lichidatorului judiciar Costin Petre Cătălin. Magistraţii l-au condamnat la 4 ani de închisoare şi i-au retras dreptul de a mai profesa ca practician în insolvenţă.
Acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual, Costin Petre Cătălin a petrecut deja mai bine de un an în spatele gratiilor, o mare parte a acestui interval sub măsura arestului preventiv dinaintea pronunţării de către Tribunalul Argeş, în septembrie 2014, a sentinţei care i-a adus condamnarea.
Lichidatorul judiciar a făcut recurs, cerând, în paralel, judecarea sa în libertate. Curtea de Apel Piteşti a decis însă menţinerea arestării sale preventive şi a tot amânat judecarea pe fond a cauzei.
Vineri, 6 martie 2015, magistraţii Curţii de Apel i-au redus pedeapsa la 4 ani şi i-au retras dreptul de a mai profesa ca practician în insolvenţă.
Conform acuzaţiilor procurorilor DNA, în cursul lunii martie, Cătălin Costin Petre, desemnat de instanţa de judecată lichidator în cursul unei proceduri de insolvenţă, a pretins de la un martor suma de 4.500 de lei pentru a nu angaja răspunderea personală a administratorului societăţii (din care, în cursul lunii mai 2013, a primit suma de 1.000 de lei). La data de 16.12.2013 inculpatul şi-ar fi majorat pretenţiile şi a mai pretins alţi 5.500 de lei, iar la datele de 19 decembrie 2013 şi 13 martie 2014 a şi primit câte 4.500 de lei.
Costin Petre Cătălin a invocat, pe tot parcursul procesului, caracterul de comision al sumei primite.
Avocatul lichidatorului a argumentat că, din postura deţinută, lichidatorul judiciar avea dreptul de a-şi negocia un onorariu în afara celui stabilit de judecător, majorarea sumei stabilite anterior fiind justificată de necunoaşterea iniţială a situaţiei financiare a firmei al cărei lichidator era.
Pe de altă parte, potrivit procurorilor DNA, Costin Petre Cătălin l-ar fi determinat, cu intenţie, pe martor să completeze cu date nereale o factură fiscală antedatată, care ar fi stat la baza întocmirii unui raport de activitate lunar, raport care a fost prezentat Tribunalului Specializat Argeş, în scopul închiderii procedurii insolvenţei.
Lichidatorul a declarat însă că nu a văzut respectivul document care ar fi apărut la mai bine de o săptămână după arestarea sa.
Rechizitoriul DNA în baza căruia lichidatorul a fost condamnat, arată că, la sfârşitul anului trecut, Costin Petre Cătălin a pretins de la un alt martor 10.000 de lei, în legătură cu activitatea sa în procedura insolvenţei, “pentru a nu angaja răspunderea personală a administratorului”.