Intervenţie de succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Cum a fost salvată viaţa unui pacient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un program  care până recent se aplica doar în marile centre universitare este disponibil şi în Argeş şi dă rezultate. Săptămâna aceasta, viaţa unui pacient diagnosticat cu AVC, DZ şi HTA a fost salvată prin aplicarea procedurilor noului program naţional de tromboliză.

Pacientul, în vârstă de 46 de ani, a fost adus, marţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti unde a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral, diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială. 

"Viaţa pacientului a fost salvată prin aplicarea procedurilor noului program naţional de tromboliză, program în care a fost inclus şi Spitalul Judeţean Argeş la începutul acestui an. Pentru salvarea vieţii pacientului, intervenţia trebuie să aibă loc în maxim 3 ore de la debutul simptomelor. Întreaga procedură se efectuează în Unitatea de Primiri Urgenţe de o echipă formată din mai mulţi specialişti. În acset caz, viaţa pacientului a fost salvată de echipa de medici formată din dr. Casiana Costea – neurolog, dr. Tudor Ionescu – UPU, dr. Silvia Glica – CT", precizează oficialii CJ Argeş.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti  în lista unităţilor din programul naţional de tromboliză

Până anul trecut, acest program naţional se aplica doar în marile centre universitare. În prima lună a anului 2019 s-a încheiat evaluarea unui numar de 38 de spitale judeţene din întreaga ţară în vederea extinderii listei unităţilor ce vor putea derula programul acţiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, printre acestea regăsindu-se şi Spitalul Judeţean Argeş.

Extinderea listei urmăreşte standardizarea şi uniformizarea practicii clinice la nivel naţional, pentru ca toţi pacienţii care suferă un accident vasculat cerebral să beneficieze de şanse egale indiferent de judeţul în care se află.

Prin aceste măsuri, dar şi prin educarea publicului pentru a recunoaşte rapid semnele unui AVC, cât şi antrenarea echipajelor de intervenţie pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, Ministerul Sănătăţii preconizeaza că rata pacienţilor care vor beneficia de tratament intervenţional să crescă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite