Festivalul Țuicii, la Coșești (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Astazi, în comuna Coşeşti, într-un cadru natural pitoresc se desfășoară cea de-a X-a ediţie a Festivalului Ţuicii. Zeci de  producători ai  celebei  țuici de Coșești de se tot adună, începând cu ora 10.30, pe Valea Păcurarului unde vor fi  expuse si degustate cele mai bune licori obținute din prunii din Cosesti.

GALERIE FOTO

UPDATE ora 17.00

Atmoseferă de bâlci pe toată Valea Păcurarului. Sute de comerciați și-au întins tarabele cu de toate pe cele câteva sute de metri pătrați puse la dispoziție de Primăria Comunei Coșești. Printre ei, și câteva zeci de producători de țuică și palincă de Coșești.

“N-avem cine știe ce vânzare, dar nici nu ne plângem. Cumpără lumea cât să guste p-aici și să mai ia și pentru acasă o litră, două. Eu unul, am noroc că mă știu oamenii că am țuică bună făcută din prune numai una și una, de la mine din livadă, produsă după rețetă proprie. Sper să fiu printre căștigătorii de anul acesta!” spune Ionel Priseceanu, producător.

Țuica de Coșești s-a vândut astăzi cu 10-12 lei litrul, iar palinca cu 30-35 lei litrul. Pe Valea Păcurarului s-au vândut, astăzi, de toate, de la tradiționalele licori până la obiecte de ceramic, împletituri de răchită, obiecte de grădinărit, jucării, fructe şi dulciuri.

Mii de oameni au trecut astăzi prin Valea Păcuralului, nu numai pentru țuica de Coșești ci și pentru atmosfera de sărbătoare. Grătarele au început să sfârâie de pe la ora 10:30 și vor arde până diseară.

Pe scena amenajată la doi pași de tarabe au urcat Ansamblurile Doruri Muscelene și Doina Argeșului și artiștii Gheorghe Gheorghe, Mihaela Costache, Iulian Mutu, Gabriela Argeșeanu, Mitică Toma, Mihai Sima, Iulian Brezan și mulți alții.

Şi copiii s-au simţit bine

Puştii care și-au însoțit părinții la Festivalul Țuicii nu s-au plictisit pentru că au putut lua, gratuit, lecții de olărit direct de la meșterul popular Valerica Ene. Micuții au văzut cum arată o roată a olarului și au confecționat, cu mânuțele lor, străchini, urcioare, oale și căni de lut.

Ora.10.30
Cea mai bună țuică va fi și anul acesta premiată pentru că evenimentul are drept scop continuarea campaniei de recunoaştere a ţuicii drept băutură naţională românească (campanie demarată cu ocazia primei ediţii în 2002).  

Istoricul Țuicii de Coșești
 
Primele cazane folosite la obținerea țuicii au fost simple și rudimentare, amplasate chiar în curtea gospodarului. Funcționarea lentă a acestora prelungea fabricarea țuicii până târziu, în primavară.

Înainte de 1900 au funcționat circa 30 de cazane simple, pentru ca, în vremea ocupației germane, numărul lor să se înjumătățească. Unii gospodari au început construcția povernelor amplasate pe malul apei, pentru dinamizarea procesului de răcire. Dacă în 1846, în Jupânești existau 8 poverne, după 1900, numărul lor ajunsese la 21.

Din acest lung proces de fabricare a țuicii a luat ființă un festival pentru menținerea datinilor și tradițiilor, un festival de voie bună, unde mii de oameni vin să guste cea mai bună țuică din țara, 100% naturală.

 Vom reveni cu amănunte despre concursul de astăzi, de la Coșești.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite