EXCLUSIV Scriitoarea americană Cheryl Strayed, autoarea remarcabilului roman „Sălbăticie“: „Eroii mei sunt acei oameni care au îndrăznit să hoinărească“
0Cheryl Strayed, una dintre cele mai bine vândute scriitoare din Statele Unite ale Americii, a acordat un interviu jurnaliştilor „Weekend Adevărul“, în care a vorbit despre cartea ei autobiografică, „Sălbăticie“, publicată în 2012.
Cheryl Strayed (48 de ani) s-a numărat printre invitaţii de la a VI-a ediţie a conferinţei internaţionale „The Power of Storytelling“, organizată de către asociaţia Media DoR. Cartea autobiografică „Sălbăticie“, scrisă de Cheryl Strayed, a fost bestseller „New York Times“ şi a fost inclusă de Oprah Winfrey în prima sa selecţie Book Club 2.0.
Cartea „Sălbăticie“ (cu titlul original„Wild“, tradusă în limba română la Editura Spandugino) a fost ecranizată în 2014, având-o pe celebra Reese Witherspoon în rolul principal şi a avut două nominalizări la Oscar, una la Globul de Aur şi alta la BAFTA. Cartea a fost tradusă în 30 de limbi. „Sălbăticie“ a pornit de la experienţa de trei luni a scriitoarei pe „Pacific Crest Trail“ (n.r. - Traseul de creastă de pe coasta Pacificului), un traseu montan ce uneşte nordul Statelor Unite de graniţa cu Mexicul.
În 1995, Cheryl şi-a luat un rucsac în spate şi a pornit pe acest traseu de peste 1.500 de kilometri, puţin umblat la vremea respectivă, despre care aflase întâmplător, dintr-un ghid. Avea nevoie să fie singură. Viaţa ei o luase la vale de când mama ei murise de cancer la 45 de ani, cu câţiva ani în urmă. Cheryl se distanţase de soţul ei, ajungând până la urmă să divorţeze şi începuse să folosească heroină. La nouă zile după ce a terminat traseul, Cheryl şi-a schimbat viaţa şi l-a cunoscut pe Brian Lindstrom, soţul ei actual, cu care are doi copii.
„Weekend Adevărul“: Învingerea fricilor a jucat un rol-cheie în drumul dumneavoastră către succes?
Cheryl Strayed: Cu siguranţă. În fiecare zi trebuie să ne învingem temeri şi frici. În cartea mea, „Sălbăticie“, am scris mult despre învingerea fricilor. De fiecare dată când mă aşez să scriu, îmi spun: „Nu pot să o fac. Nu ştiu ce să spun, nu ştiu cum să încep, nu ştiu cum să termin“. Mă confrunt tot timpul cu astfel de temeri ca scriitor. Şi singurul lucru important pentru a reuşi este a realiza că fricile sunt acolo, dar că ele nu te vor opri. În opinia mea, curajul nu constă în a-ţi elimina fricile, ci să te simţi confortabil legat de faptul că mereu va trebui să te confrunţi cu îndoieli sau frici.
De ce, în opinia dumneavoastră, scopul artei este acela de a ne spune adevărul despre noi înşine?
Cred că scopul artei este de a privi dincolo de suprafaţă, de a săpa în acele conexiuni primare pe care le avem, care transcend rasa, cultura şi genul, chiar şi timpul. Este uimitor să citeşti un poem scris acum trei sute de ani şi să te regăseşti acolo. Sau să vezi o pictură făcută cu mulţi ani în urmă şi să recunoşti adevărul şi frumuseţea în ea. A fi scriitor înseamnă a fi curajos şi prin faptul că risc spunând adevărul despre ceea ce cred că suntem, dar mai ales spunând cine sunt. Şi mereu spun, atunci când predau cursuri despre scris, că mulţi dintre noi, atunci când spun adevărul despre ei înşişi, crede că sunt ciudaţi, că sunt altfel. Crede că au lucruri de care să le fie ruşine. Şi de fiecare dată când am scris despre o astfel de problemă, despre un secret, oamenii mi-au spus: „Exact prin asta am trecut şi eu“. E ca un fel de empatie. Când scriu despre mine însămi, scopul este de a spune acel adevăr extins despre mine.
„Oamenii care aleg şi fac un anumit job pentru că ei cred că asta ar trebui să facă lăsând deoparte lucrurile de care se simt pasionaţi şi atraşi îşi petrec toată viaţa cu regrete”
De câte ori a trebuit să luptaţi cu demonii până acum?
Sunt tot felul de demoni. Sunt demonii mari cu care m-am confruntat în viaţa mea şi mai sunt acei demoni micuţi, care apar adesea pe drumul vieţii. Am avut un părinte care nu era un bun părinte. Multe alte persoane au trecut prin asta. E ca o rană primară. Această problemă a fost ca un demon pe care a trebuit să îl înving, dar m-am vindecat de rana asta. Şi aici ajungem la prima dumneavoastră întrebare din nou, legată de învingerea fricilor. Ajungem la o întrebare pe care şi-o pun mulţi: „O să mă las condus de frici în viaţă?“. Cred că mulţi oameni îşi petrec viaţa dominaţi de frici. Şi aici mă refer la oameni care aleg şi fac un anumit job pentru că ei cred că asta ar trebui să facă, lăsând deoparte lucrurile de care se simt pasionaţi şi atraşi. Astfel de oameni îşi petrec toată viaţa cu regrete.
Aţi evoluat de la falită până la statutul de vedetă pe covorul roşu, alături de celebra actriţă Reese Witherspoon. Cum vă simţiţi când priviţi înapoi?
Este cu siguranţă ceva magic. Am crescut în sărăcie, chiar şi ca adult am fost tipul clasic de artist sărac. Soţul meu este un realizator de filme documentare. Suntem pasionaţi de artă amândoi şi ne luptăm ca să ne câştigăm existenţa din artă. Iar faptul că „Sălbăticie“ mi-a adus succesul şi mi-a asigurat stabilitatea financiară, ceea ce nu mi-aş fi imaginat vreodată, a fost ceva extraordinar, ca şi faptul că am mers pe covorul roşu la ceremoniile de acordare a Oscarurilor şi Globurilor de Aur. Sunt atât de bucuroasă că asta mi s-a întâmplat după ce am trecut de 40 de ani şi nu când aveam 20 de ani, pentru că acum apreciez mai mult. Realizez că o parte din viaţa mea e magie, dincolo de noroc şi de faptul că am muncit foarte mult ca să fiu ceea ce sunt acum.
De ce aţi adoptat această „motherfuck“-itudine ca stil de viaţă?
(Râde) Cred că asta are legătură cu faptul de a fi curajos. Şi are legătură cu faptul că spun: „O să încerc să îmi trăiesc adevărul interior, dacă iubesc această persoană, o să o iubesc şi pe cealaltă, voi fi o scriitoare chiar dacă nu are niciun sens“. Are legătură cu croirea propriului drum. Eroii mei sunt acei oameni care au îndrăznit să hoinărească, acei oameni care au îndrăznit să fie diferiţi, acei oameni care au avut curajul să fie îndrăzneţi, acei oameni care au avut curajul să îşi trăiască dorinţele proprii-
lor inimi.
„OPRAH E O FEMEIE ÎNCÂNTĂTOARE“
Cartea „Sălbăticie“ a fost aleasă de către Oprah Winfrey pentru selecţia inaugurală a Book Club 2.0. Cum a fost să o cunoaşteţi pe Oprah şi care este cea mai specială amintire de la întâlnirea cu ea?
Oprah este o femeie încântătoare. Ne-am împrietenit după ce am cunoscut-o.
Ne-am întâlnit de multe ori. După prima întâlnire pe care am avut-o, am simţit că e o conexiune specială între noi. Iar ceea ce m-a impresionat cel mai mult legat de Oprah Winfrey este că la prima noastră întâlnire mă aşteptam să se poarte ca o divă, să arate asta, fiind una dintre cele mai cunoscute personalităţi din lume. Şi Oprah a fost exact opusul a ceea ce mă aşteptam. De îndată ce am cunoscut-o, am vorbit cu ea şi am privit-o în ochi, s-a purtat foarte normal şi cald, ca şi cum am fi fost pe aceeaşi poziţie. Oprah a fost fincredibil de drăguţă şi deschisă faţă de mine. Mi-a pus numeroase întrebări despre mine şi viaţa mea, având în vedere şi ceea ce scrisesem în cartea mea.
Iar când eu am întrebat-o, la rândul meu, despre viaţa ei, a fost foarte deschisă şi sinceră. Iar asta m-a impresionat. Şi cred că în asta constă succesul ei uriaş, în faptul că este foarte sinceră şi deschisă. La un moment dat, Oprah m-a invitat cu familia la reşedinţa ei din Maui. Am petrecut o săptămână minunată acolo. Într-o dimineaţă, Oprah a întrebat-o pe fiica mea ce cărţi a citit şi ce cărţi recomandă. Şi fiica mea tocmai citise „Pisica pierdută“ de Caroline Paul, carte ce i-a plăcut foarte mult. Şi i-a povestit lui Oprah despre acea carte, fapt ce m-a încântat.
Cât este risc şi cât este revelaţie în scrisul dumneavoastră?
Riscul şi revelaţia merg mână în mână în scrisul meu. Cred că revelaţia constă în deschiderea, în dezvăluirea celor mai adânci adevăruri. Şi cred că prin procesul scrierii poţi ajunge la acele adevăruri. Pe măsură ce scriu, realizez că ştiu ce urmează să spun. Şi pe măsură ce mă afund în scris, ajung la adevăruri mai profunde. Şi poate fi riscant să ajungi la acele adevăruri mai adânci, poate fi dureros şi înfricoşător. Iar ca să ajungi la acele revelaţii profunde trebuie să rişti. Şi cred că mulţi oameni se tem că urmările adevărurilor profunde dezvăluite sunt negative. Însă acei oameni care se protejează, care sunt rezervaţi plătesc aproape întotdeauna preţul cel mai mare. În opinia mea, faptul că te deschizi şi că îţi arăţi vulnerabilitatea nu este atât de înfricoşător pe cât pare.
Aţi spus la un moment dat: „Mi s-a părut mereu singurătatea ca un loc actual pentru mine, ca şi cum nu ar fi fost o stare de fapt, ci mai degrabă o cameră unde mă puteam retrage ca să fiu cea care eram cu adevărat“. Cât de des mergeţi în camera numită „Singurătate“?
Nu mai merg în camera numită „Singurătate“ la fel de des ca înainte. Deoarece sunt mamă şi am mult de lucru, solitudinea a devenit o provocare. Asta şi pentru că s-au schimbat multe în cultura noastră. Când am mers pe traseul de creastă de pe coasta Pacificului, în 1995, mulţi oameni nici nu ştiau ce e internetul, nici nu aveau telefoane mobile. Şi cred că în cultura noastră de acum e greu de găsit acea cameră numită „Singurătate“. Dar încerc să revin în acea „cameră“ de câte ori am ocazia. Şi asta pentru că această cameră-solitudine este ceva ce preţuiesc foarte mult. Şi cred că şi ca scriitor, şi ca jurnalist, dai cele mai bune rezultate atunci când te concentrezi. Şi pentru asta ai nevoie de camera numită „Singurătate“. ;
Cine este Cheryl Strayed
Chelneriţă, paramedic, scriitoare
- Numele: Cheryl Strayed
- Data şi locul naşterii: 17 septembrie 1968, Spangler, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii
- Starea civilă: căsătorită, are doi copii
- Studiile şi cariera: A urmat cursurile Universităţii din Minnesota şi a făcut un masterat la Syracuse University.
- A lucrat, printre altele, ca funcţionar, chelneriţă şi paramedic.
- A publicat volumele: „Torch“, „Wild“, „Tiny Beautiful Things: Advice on Love and Life from Dear Sugar“ şi „Brave Enough“.
- Locuieşte în: Statele Unite ale Americii.