EXCLUSIV Rămășițele Principelui Nicolae și ale Principesei Ioana, marea sa iubire, vor fi aduse la Curtea de Argeș
0Rămășițele Principelui Nicolae (al doilea copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand) și ale Principesei Ioana, prima sa soție, vor fi aduse în luna noiembrie a acestui an la Necropola Regală de la Curtea de Argeș. Inițial, urma să fie adus și Principele Mircea, mezinul cuplului regal.

Principele Nicolae a fost al doilea copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand. De mai mult timp, s-a vehiculat informația conform căreia la Curtea de Argeș vor fi aduse rămășițele Principilor Nicolae și Mircea (mezinul cuplului regal Ferdinand și Maria), însă planurile s-au schimbat în această primăvară, după cum au dezvăluit în exclusivitate pentru ”Adevărul” surse autorizate din cadrul Casei Regale a României și ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, fără a preciza și motivul schimbării de plan.
„Osemintele Principelui Nicolae și ale Principesei Ioana vor fi aduse pe 15 noiembrie la Necropola Regală a Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Pietrele funerare sunt deja pregătite. Nu cred că rămășițele Principelui Mircea vor fi aduse în acest an”, a dezvăluit în exclusivitate pentru ”Adevărul” arhimandritul Caliopie Ichim.
În prezent, la Noua Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş îşi dorm somnul de veci patru membri ai Familiei Regale a României: Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai I şi soția sa, Ana de Bourbon-Parma. În pronaosul vechii biserici sunt înmormântați Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria.
Principele Nicolae s-a născut în 1903 la Sinaia şi a murit în 1978, fiind înmormântat la Lausanne, în Elveţia.
Principele Nicolae l-a avut ca naş pe ţarul Nicolae al II-lea. Din ianuarie 1926, după cea de-a doua renunţare a lui Carol la tron s-a instituit o Regenţă. La moartea tatălui său Ferdinand, în 1927, principele Nicolae a devenit regent la 24 de ani, apropiindu-se din nou de tron, de această dată ca tutore al nepotului său Mihai, încă minor. Principele nu a vrut să-şi depăşească condiţia de membru al Regenței, nefiind orgolios şi neavând ambiţii politice.
Iubire împotriva tuturor piedicilor
Preocuparea esenţială a Principelui Nicolae a fost găsirea unei soluții pentru a ieşi din prim-planul vieţii publice pentru a se căsători cu Ioana Dolette, pe care o cunoscuse la Automobil Club și de care se îndrăgostise iremediabil. Născută în 1902, Ioana Dumitrescu Dolette era fiica unui proprietar de terenuri din localitatea buzoiană Tohani și soţia fiului lui Nicuşor Săveanu, fost ministru şi viitor preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Iată cum descria Constantin Argetoianu, în însemnările sale, clipele în care principele, îndrăgostit enorm, a dat naştere unui scandal uriaș ce a dus în scurt timp la divorţul iubitei sale: „Scandalul a izbucnit la poarta Automobil-Clubului: principele luase prânzul cu iubita şi cu soţul ei şi, la plecare, când să se despartă, doamna Săveanu, în loc să se urce în maşină cu soțul, s-a urcat în mașina principelui şi a plecat fără nici o explicaţie. Săveanu a sărit şi el în a lui şi după ei! Au luat-o la goană spre Şosea. Prinţul înainte şi Săveanu după el. În dreptul palatului principesei Elena, prinţul a oprit maşina şi nu s-a jenat să ordone arestarea supăratului soţ. În faţa scandalului, căci toată lumea a aflat cele întâmplate, tânărul Săveanu a cerut divorţul. Drept compensaţie, a fost numit consul şi detaşat la Bruxelles“ .
Pentru a se căsători cu Ioana Dolette, Principele Nicolae avea nevoie de aprobarea fratelui său, Regele Carol al II-lea, acestuia revenindu-i, în calitate de şef al Casei Regale, obligaţia de a-i da ori de a-i refuza consimţământul. Însă Carol a ezitat să accepte căsătoria fratelui său.
În ciuda tuturor piedicilor, Nicolae s-a căsătorit în secret cu Ioana Dolette, la 28 octombrie 1931, la Tohani, în Buzău, fapt pentru care în 1937 a fost exclus din rândul familiei regale, trebuind să plece în repetate rânduri din țară.
În 1938, deşi se afla în exil, Regele Carol al II-lea i-a permis Principelui Nicolae să participe la funeraliile Reginei Maria. De altfel, Nicolae a fost singurul din familie care a participat la înmormântarea lui Carol al II-lea în 1953.
Ajuns la Paris, principele Nicolae, considerat unul dintre liderii emigrației românești, a fondat un aşezământ cultural de prim rang, „Centrul Român de Cercetări“, aflat sub tutela Academiei din Paris, care făcea astfel o excepţie, acordând patronajul unui institut de cultură străin.
În 1963, soţia sa, Ioana, pe care principele Nicolae a iubit-o enorm, a murit, fapt ce l-a afectat foarte mult. În acelaşi an, Nicolae a înfiinţat „Fundaţia de Cultură Românească Principesa Ioana“, după numele defunctei soţii.
În 1967, principele Nicolae s-a căsătorit cu Thereza Figueira de Mello, originară din Brazilia.
Principele Nicolae a murit în 1978, iar ultima sa dorinţă a fost ca osemintele să-i fie aduse în ţară, când va fi posibil. A fost înmormântat, din generozitatea soţiei sale, principesa Tereza, în cimitirul de la Lausanne-Elveția, lângă Ioana Dolette, prima sa dragoste.