Etapele renunţării la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Cum pot statele membre UE să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: GreatNews.ro
Foto: GreatNews.ro

Comisia Europeană a propus recent ca, din 2019, să se renunţe la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Statele membre au libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Conform propunerii, ultima trecere obligatorie la ora de vară ar putea avea loc pe 31 martie 2019, iar mai apoi, statele membre care vor dori să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei pe 27 octombrie 2019. După acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Paşii până la renunţarea efectivă a schimbării orei

Calendarul propus este condiţionat de adoptarea de către Parlamentul European şi Consiliu a propunerii Comisiei până cel mai târziu în martie 2019. 

„Potrivit comunicatului executivului european, propunerea legislativă urmăreşte să asigure faptul că orice modificări sunt efectuate în mod coordonat între ţările vecine, astfel încât să se garanteze funcţionarea adecvată a pieţei interne şi să se evite fragmentarea, care ar putea apărea dacă unele state membre păstrează dispoziţiile referitoare la schimbarea sezonieră a orei, în timp ce altele renunţă la ele”, explică avocatul Raluca Cîrstea legal-land.ro

Termen pentru exprimarea opţiunii: aprilie 2019

 După adoptarea de către Parlamentul European şi Consiliu a propunerii Comisiei, urmează exprimarea opţiunii. Până în aprilie 2019, fiecare stat membru trebuie să comunice dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite