Episcopul Macarie al Europei de Nord a donat casa bunicilor Muzeului Goleşti. Când va fi gata remontarea casei
0La Muzeul Goleşti din Argeş a fost adusă zilele trecute structura unei case din Bistriţa Năsăud, donată de către Episcopul Macarie al Europei de Nord. Casa va fi remontată în această vară, totul făcându-se pe cheltuiala înaltului ierarh.
Casa are o vechime de peste un secol, a aparţinut bunicilor înaltului ierarh şi provine din localitatea Spermezeu, Bistriţa Năsăud. Structura adusă în săptămâna 20-26 iunie urmează să fie asamblată, iar cel târziu la finalul verii casa va fi inaugurată.
Muzeul Goleşti din Argeş este al treilea mare muzeu din ţară care primeşte în donaţie o casă din partea Episcopului Macarie, după Muzeul Satului din Capitală şi Muzeul Astra din Sibiu. Casa donată Muzeului Goleşti are ca structură două camere şi o tindă.
”Înaltpresfinţia Sa este un foarte bun specialist in etnografie. Are chiar o licenţă la Cluj pe această specialitate. ÎPS Macarie, Episcopul Europei de Nord, este o minune de om! Un mecena, un om al bisericii care a facut enom pentru tradiţiile româneşti şi pentru păstrarea lor!“, a declarat pentru ”Adevărul” Iustin Dejanu, managerul Muzeului Goleşti.
ÎPS Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord Sursa basilica.ro
Iustin Dejanu povesteşte că episcopul Macarie cunoaşte Goleştiul.
„A fost aici acum câţiva ani şi a oficiat chiar o cununie între un cetăţean suedez şi o româncă. Casa este din Spermezeu, din judeţul Bistriţa Năsăud. Această localitate este undeva pe drumul către Maramureş. Şi aici, la Muzeu, ne aflăm între o casă din Bistriţa şi una din Maramureş. Muzeul Goleşti seamănă cu harta României. Unde se află pe hartă judeţele, aşa sunt aşezate şi casele. Aşadar, ne încadrăm perfect. Sper că în această vară remontarea casei va fi finalizată şi va putea fi vizitată", spune Iustin Dejanu.
Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm, ÎPS Macarie este cunoscut şi pentru numeroasele sale activităţi misionare. În 2005 a întemeiat prima parohie românească din nordul Marii Britanii, la Mirfield-Leeds, în perioada 2008-2016 a întemeiat primele parohii româneşti în Danemarca şi Norvegia, iar în Suedia alte noi parohii, adăugându-se la cele trei parohii întemeiate în anul 1971, o parohie în Insulele Feroe, o misiune în Insula Bornholm, o misiune în Arhipelagul Svalbard şi o misiune în Groenlanda. În 2014, ÎPS Macarie a întemeiat prima mănăstire românească în Danemarca, la Ikast.
Cum arăta casa înainte de a fi demontată FOTO: Iustin Dejanu
Muzeul Goleşti este instituţia muzeală care are cele mai multe case şi gospodării originale în România, nu mai puţin de 37 la număr.
Situat în oraşul Ştefăneşti, la doar 10 kilometri de Piteşti, pe şoseaua veche Piteşti – Bucureşti, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti este o autentică bijuterie a meleagurilor argeşene, fiind un loc încărcat de istorie şi tradiţii populare.
Muzeul este format din două mari secţii: Secţia Istorie – Etnografie şi Secţia Aer liber, prezentate pe o suprafaţă de 14 hectare.
Construit în 1640, Conacul Goleştilor a fost reşedinţa familiei timp de secole. Legăturile Goleştilor cu regalitatea sunt bine cunoscute. Aici, regele Carol I a petrecut prima noapte pe teritoriul României. Astăzi, în cadrul muzeului, în Salonul de Iarnă, pot fi admirate două piese excepţionale: tronul regilor României şi biroul regelui Carol I.
Din 1939, vechiul conac a devenit inima Muzeului Goleşti. Instituţia a fost înfiinţată prin decret regal dat de Carol al II-lea, în 7 iunie 1939, sub numele Muzeul Dinicu Golescu.
Începând cu anul 1966, alături de Conacul Goleştilor, s-au pus bazele înfiinţări unui muzeu naţional etnografic în aer liber care să reflecte cele două ocupaţii de bază ale românilor – viticultura şi pomicultura.
În prezent, muzeul are aspectul unui sat autentic, în el aflându-se atât gospodăriile ţărăneşti, cât şi o biserică, o şcoală, o primărie, un han, un sector de instalaţii pomi-viticole şi ateliere meşteşugăreşti.
Vă mai recomandăm şi:
Spectaculoasa viaţă a lui Ionică Dinicu, lăutarul care a cântat la inaugurarea Turnului Eiffel