Dramaturg român elogiat de prestigiosul „The Washington Post“ pentru o piesă în care Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt vampiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saviana Stănescu este unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi contemporani FOTO:Jody Christopherson
Saviana Stănescu este unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi contemporani FOTO:Jody Christopherson

Stabilită în America de aproape 17 ani, Saviana Stănescu este la ora actuală unul dintre cei mai valoroşi dramaturgi contemporani. Iar piesa ei „Waxing West“ a fost elogiată în această săptămână într-un amplu articol în prestigiosul The Washington Post. „Waxing West“ a fost premiată în 2007 cu o distincţie foarte importantă: „New York Innovative Theatre Award for Outstanding Full-length Script“.

Pusă în scenă de 4615 Theatre Company în regia lui Jordan Friend, piesa Savianei Stănescu se joacă până pe 10 februarie la Teatrul Highwood din Silver Spring, Maryland, în cadrul Festivalului de Teatru Women's Voices.

Fostă jurnalistă la Adevărul, născută la Bucureşti şi crescută la Curtea de Argeş şi Piteşti şi stabilită în America în 2001 (A ajuns la New York în 23 august 2001, cu trei săptămâni înainte de atentatele de la World Trade Center), Saviana Stănescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi valoroşi dramaturgi contemporani, piesele ei fiind premiate la New York şi Bucureşti şi jucate în lumea întreagă.

În această săptămână, prestigioasul ziar The Washington Post scrie în termeni elogioşi despre piesa ei Waxing West (Să epilăm spre Vest), piesă în care Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt doi vampiri ce bântuie visele eroinei principale.

Jurnalista Celia Wren de la The Washington Post spune despre Waxing West că ”este o piesă halucinantă, imprevizibilă şi amuzantă”. Piesa urmăreşte povestea Danielei Popescu, o cosmeticiană ce păraseşte România pentru a se mărita cu un programator din New York, însă ezitările acestuia amână la nesfârşit mariajul. Soţii Ceauşescu intervin în aventura americană a Danielei, bântuind visele ei de realizare şi ameninţând-o cu tortura, căci teroarea în care a trăit România “nu este pur şi simplu eliminată de catre un pluton de execuţie”.

Ce spune Saviana Stănescu: ”Actorii americani din piesă s-au dăruit total rolurilor, au studiat istoria recentă a României”

Am stat de vorbă cu Saviana Stănescu despre piesa Waxing West. Întrebată cum şi-ar descrie propria piesă, Saviana Stănescu a declarat pentru Adevărul: ”Cred că Waxing West este - aşa cum subtitlul din engleză o arată (A Hairy Tale in two acts and four seasons) - o odisee tragicomică a emigrării, a poveste a traumelor trecutului care nu te lasă să savurezi prezentul, cresc asemenea părului din piele, chiar dacă le epilezi periodic (Zâmbeşte). Mă joc cu stereotipurile în această piesă (cele ale românilor despre America şi ale americanilor despre România), dar o fac combinând stilurie dramatice şi spunând o poveste emoţionantă, realistă şi funny, a unei tinere românce al cărei Vis American se transformă în coşmaruri de cabaret politico-absurdoid”.

Legat de colaborarea cu actorii din piesă, Saviana Stănescu spune că ”A fost o plăcere să colaborez cu toţi actorii din Waxing West, s-au dăruit total rolurilor, au studiat istoria recentă a României, cântece româneşti, mi-au pus multe întrebări inteligente despre piesă, şi-au construit personajele cu profesionalism şi convingere, cu dragoste şi entuziasm, cu umor şi seriozitate. S-a râs foarte mult la repetiţii şi asta e întotdeauna de bun augur, înseamnă că echipa lucrează cu drag şi plăcere”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite