Două zone din Făgăraş grav afectate de defrişări vor fi reîmpădurite
0Fundaţia Conservation Carpathia a început de mai multe zile un important program de reîmpădurire a două zone din Făgăraş grav afectate de defrişările masive. 350.000 de puieţi vor fi plantaţi în total.
Programul de reîmpădurire se va desfăşura în două şantiere de reconstrucţie ecologică din zona Munţilor Făgăraş: Valea Lungă şi Groapele din judeţul Argeş, zona Groapele fiind una dintre cele mai grav afectate zone de defrişări din ultimul deceniu
Fundaţia Conservation Carpathia va reface pădurile afectate de tăieri neconforme prin replantarea a peste 350.000 de puieţi de molid, fag şi paltin. Puieţii din speciile naturale autohtone provin din pepinierele Carpathia sau sunt achizitionaţi de la producători specializaţi. Viitoarea suprafaţă plantată va fi împărţită astfel: 30 hectare în zona Valea Lungă şi 70 hectare în zona Groapele.
„Realitatea, aşa cum se prezintă ea în zona Groapele din Făgăraş este şocantă şi dezolantă pentru privitor. Dezastrul şi bătaia de joc faţă de natură, munte şi pădure, care s-a produs aici cu 10-12 ani în urmă, este de o brutalitate de neimaginat, iar după un deceniu, doar treimea inferioară s-a regenerat natural, timid, cu specii pioniere de mesteacăn, plop, sălcii. Peisajul este trist cât vezi cu ochii peste versanţi fără pădure, solul fertil s-a dus de pe pantele abrupte şi stâncoase, cioturi înnegrite sunt martorii incendiului devastator care probabil a vrut să ascundă urmele fărădelegii oamenilor, izvoarele s-au ascuns şi e de mirare că se mai aude zgomotul apei, pe sub bolovani şi iarbă”, precizează Mihai Zotta, reprezentantul Ocolului Silvic Carpathia.
Munca de reconstrucţie ecologică nu înseamnă doar plantarea unor puieţi în zonele afectate. Tot procesul începe cu inventarierea zonelor vizate pentru a vedea gradul de regenerare naturală şi specificul pădurii naturale, astfel încât să fie clădită o pădure cu rădăcini puternice în istorie, însă cu ramuri şi mai puternice în viitorul ameninţat în permanenţă de schimbările climatice.
Vă mai recomandăm şi:
The New York Times: „În România se creează un Yellowstone european”