Diploma de licenţă a unui fost ministru de Război a fost făcută publică. Ce note a avut în studenţie Dinu Brătianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Dinu Brătianu FOTO: memorialulsighet.ro
Constantin Dinu Brătianu FOTO: memorialulsighet.ro

Muzeul Naţional Brătianu de la Vila Florica din Ştefăneşti-Argeş, a făcut publică diploma de licenţă a lui Constantin (Dinu) Brătianu, unul dintre cei mai apreciaţi oameni politici români.

”În patrimoniul Muzeului Naţional Brătianu au intrat mai multe bunuri culturale, în urma unor donaţii făcute de domnul Nicolae Brînzea. 

Aici, merită să menţionăm faptul că domnia sa a fost cel mai generos dintre donatori, oferind muzeului mai multe obiecte care au aparţinut membrilor familiei Brătianu. 

Între obiectele donate, se află şi diploma de inginer eliberată pe numele lui Constantin (Dinu) Brătianu, de École Nationale Supérieure des Mines, din Franţa, în 1891”, a declarat pentru ”Adevărul” Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Naţional Brătianu.

Constantin (Dinu) Brătianu a fost cel de-al doilea fiu al lui Ion C. Brătianu şi al Piei Brătianu (născută Pleşoianu). A urmat studiile liceale la Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti, iar din 1885 a plecat la Paris, unde a frecventat Liceul Saint Louis. Anul următor, Constantin (Dinu) Brătianu s-a înscris la Şcoala Politehnică, iar în perioada 1888 – 1891, a studiat la Şcoala Superioară de Mine, din Paris, numărându-se printre primii ingineri de mine din România.

Diploma de inginer şi anexa probei practice pot fi văzute în cadrul expoziţiei temporare „Familia Brătianu - documente inedite. Donaţie Nicolae Brînzea”, organizată la Muzeul Naţional Brătianu.

Închis de comunişti la Sighet

Între 1910 şi 1938, Constantin (Dinu) Brătianu a fost deputat în parlament din partea Partidului Liberal, iar în 1933 a fost numit Ministru de Finanţe. În 1934 a fost ales preşedinte al Partidului Naţional-Liberal.

Constantin Dinu Brătianu a obţinut diploma la Paris în 1891 FOTO: Muzeul Naţional Brătianu

diploma licenta paris constantin dinu bratianu 01 foto muzeul bratianu

După lovitura de stat de la 23 august 1944, Dinu Brătianu a fost reprezentant în guvern al Partidului Naţional Liberal (PNL) ca ministru de stat, deţinând mai multe funcţii importante: Ministru Secretar de Stat în guvernul Sănătescu (23 august 1944 - 4 noiembrie 1944); Ministrul Producţiei de Război în guvernul Sănătescu (4 noiembrie 1944 - 6 decembrie 1944); Ministrul Producţiei de Război în guvernul Rădescu (6 decembrie 1944 - 28 februarie 1945).

Pe diplomă sunt trecute şi notele obţinute în timpul facultăţii FOTO: Muzeul Naţional Brătianu

diploma licenta paris constantin dinu bratianu 02 foto muzeul bratianu

După instaurarea dictaturii comuniste, marele om politic a avut domiciliu forţat, pentru ca în 1950 - la vârsta de 84 de ani - să fie arestat şi deţinut fără vreo judecată. În noaptea de 5 spre 6 mai 1950, Constantin Dinu Brătianu a fost închis la Sighet. După trei luni, pe 20 august 1950, s-a stins din viaţă la Sighet în celula nr. 12. A fost îngropat în Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului Sighet, într-un mormânt fără cruce şi fără nume.

În toamna anului 1971, osemintele sale au fost reînhumate într-o nişă din peretele interior al capelei Bisericii de la Florica.

Vă mai recomandăm şi:

Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu vrea să scrie o carte despre procesele prin care a fost târâtă pentru un teren moştenit de mama ei

Povestea dureroasă a lui Constantin Dinu Brătianu, fost ministru în patru guverne îngropat de comunişti fără nume şi cruce

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite