Dinu Lipatti, botezat la 4 ani de George Enescu. Darurile sunt expuse într-un muzeu din Argeș

0
Publicat:

Marele pianist Dinu Lipatti a fost crescut în preajma marelui George Enescu, de la care a primit pe lângă taina botezului și pe cea a artei. Nașul și mentorul său i-a oferit bagheta de dirijor, dar și un superb costum. Cele două obiecte se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș.

George Enescu și micuțul Dinu Lipatti Foto: Muzeul Național George Enescu
George Enescu și micuțul Dinu Lipatti Foto: Muzeul Național George Enescu

Constantin Lipatti, alintat Dinu, s-a născut în București pe 19 martie 1917, în vremea Primului Război Mondial, când capitala se afla sub ocupație germană. Dinu făcea parte dintr-o familie de împătimiţi ai muzicii. Tatăl, Theodor Lipatti, era diplomat de carieră și pasionat de vioară, iar mama, Anna, era pianistă.

Dinu (Constantin) Lipatti a fost botezat abia la vârsta de 4 ani. De ce așa de târziu? A fost hotărârea familiei, ținând cont și de situații țării din acel moment. „A fost și o dorință a tatălui ca fiul să conștientizeze taina botezului”, spune Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

În anul 1921, George Enescu acceptă invitația părinților lui Dinu Lipatti să îi fie naș de botez, iar cu această ocazie îi oferă propria baghetă de dirijor și un frumos costum tradițional. Cele două obiecte, de o importantă valoare, se află în prezent în patrimoniul Muzeului Județean Argeș. 

Bagheta de dirijor și costumul de botez ale lui Dinu Lipatti: Foto: Muzeul Județean Argeș
Bagheta de dirijor și costumul de botez ale lui Dinu Lipatti: Foto: Muzeul Județean Argeș

La botez, George Enescu asistă la o reprezentație muzicală impecabilă oferită de Dinu, la cei patru anișori ai săi. 

La acest botez, la care asistă un mare număr de muzicieni din țară, Dinu cântă un menuet de Mozart. George Enescu îl aplaudă entuziasmat și îi prezise un mare viitor ca pianist. Din acest moment, Dinu pusese întrucâtva stăpânire pe pianul său drag (…). Îi puneam perne ca să ajungă la claviatură, cu toate că tatăl său îi cumpărase un scaun special cu un spătar, care-l forța să se țină drept”, povestește Anna Lipatti, mama artistului , în volumul „Viața pianistului Dinu Lipatti”.

Tot acum apare și celebra imagine, realizată la Foto Mandy, care îl prezintă pe nașul Enescu în timp ce așează cununa de lauri pe fruntea finului Dinu.

Anna Lipatti povestește modul în care tânărul pianist interpreta melodiile la frageda sa vârstă: „Acum, când împlinise patru ani, improviza și, după persoanele ce veneau la noi, aranja pentru fiecare din ele o melodie, întocmai ca un portret fidel al persoanei”.

Conform certificatului de botez al lui Constantin (Dinu) Lipatti, slujba religioasă a fost săvârșită la Biserica Sfântul Visarion din București, naș de botez fiind violonistul George Enescu. Botezul a fost săvârșit în ziua de 12 iunie 1921, iar certificatul a fost eliberat la data de 1 Ianuarie 1922. Certificatul este realizat sub forma unei litografii pe care a fost reprezentată scena botezului lui Iisus Hristos.

Casa Memorială „Dinu Lipatti" din Argeș

Costumul de botez a lui Dinu Lipatti și baghetă dirijorală pe care compozitorul George Enescu i-a făcut-o cadou la botez nu sunt singurele obiecte care au aparținut familiei Lipatti și care se află în colecția Muzeului Județean Argeș.

„Muzeul Județean este legat de Dinu Lipatti prin faptul că avem ca secție externă Casa Memorială de la Leordeni. Aici găsiți o colecție impresionantă de fotografii și corespondențe care ilustrează viața și activitatea marelui pianist și compozitor român, dar și a fratelui său, Valentin Lipatti, care a fost diplomat. Avem și alte obiecte ce au aparținut lui Dinu Lipatti: pianul Bechstein, precum și partiturile originale ale acestuia”, spune Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

Casa Memorială Dinu Lipatti Foto: Consiliul Județean Argeș
Casa Memorială Dinu Lipatti Foto: Consiliul Județean Argeș

Casa Memorială „Dinu Lipatti" de la Ciolcești, din comuna argeșeană Leordeni, este o vilă superbă ridicată în stil neoromânesc de tatăl lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, între anii 1938-1942. A devenit casă memorială pe 17 decembrie 1985.

Aici sunt expuse obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre exponate se află un pian Bechstein, dar și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Casa Memorială „Dinu Lipatti", cunoscută și sub numele de Conacul Fundăţeanca, este deschisă de luni până duminică între orele 9.00 și 17.00.

„Nu vă serviți de muzică, ci serviți-o!”

La 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti se stinge din viață în vârstă de numai 33 de ani, cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”.

Dinu Lipatti: Foto: Arhivă Adevărul
Dinu Lipatti: Foto: Arhivă Adevărul

În acest an s-au împlinit 73 de ani de la moartea sa. Dinu Lipatti este înmormântat în cimitirul din Chêne-Bourg, cantonul Geneva, Elveţia. „Nu vă serviți de muzică, ci serviți-o!”, spunea Dinu Lipatti despre marea sa pasiune și dragoste.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite