Diferenţa esenţială între creierul bărbatului şi cel al femeii. De ce domnii au mai puţină nevoie de comunicare
0O femeie care are senzaţia că partenerul nu comunică suficient cu ea ar trebui, în primul rând, să ştie că modul în care el poate face acest lucru este diferit de al său. Explicaţia vine din faptul că emisferele cerebrale ale bărbatului sunt mai puţin specializate decât ale femeilor, circuitele neuronale, influenţate de hormoni, fiind diferite de la un sex la altul.
„Nu este o noutate faptul că, în urma cercetărilor s-a stabilit că hormonii sexuali au un rol specific şi important în cursul vieţii embrionare şi neonatale. Aceştia, pe lângă modificările la nivelul corporal, determină modificări la nivelul creierului. Hormonii, testosteronul şi estrogenii dau naştere unor circuite neuronale responsabile de comportamente feminine şi masculine. Cu ajutorul tehnicii de analizat creierul uman, cu RMN şi altele, putem avea din ce în ce mai multe informaţii care ajută la înţelegerea modului de funcţionare a acestui organ fascinant, cum este creierul uman”, explică, pentru Adevărul, Erna Constantin, psihoterapeut, Psihoterapie integrativă şi psiholog - Psihologia resurselor umane.
Statisticile arată la la vârsta de 3 ani, o fetiţă are un vocabular de două sau chiar de trei ori mai bogat decât al unui băieţel. La maturitate, diferenţele se văd în debitul verbal. Femeile ajung să rostească până la 9000 de cuvinte pe zi, o statistică la care se adaugă un aport aproape dublu de gesturi şi expresii, în timp ce la bărbaţi, bilanţul zilnic nu se ridică nici la jumătate din cât comunică femeia. Asta pentru că în creierele femeilor lucrurile stau altfel decât în ale bărbaţilor.
„O descoperire importantă este aceea că emisferele cerebrale ale unei femei sunt mai specializate decât cele ale unui bărbat, dar asta nu înseamnă că acesta este motivul pentru care femeile plâng mai des şi bărbaţii se uită la fotbal. O femeie poate vorbi şi asculta în acelaşi timp. Responsabili cu această realizare sunt estrogenii feminini care stimulează legătura dintre emisfera frontal stângă şi cea dreaptă. Aşadar, atenţie: când o femeie vorbeşte este posibil ca ea să audă şi ce se discută la o masă în spatele ei. Deci daca cineva consideră ca ea nu este atentă, ar fi bine sa se gândească de două ori înainte de a spune ceva ce nu vrea ca ea să audă” mai spune psihoterapeutul.
Creierul bărbatului procesează sarcinile pe rând
Emisferele cerebrale ale bărbaţilor sunt mai puţin specializate decât ale femeilor. De aici, o serie de diferenţe vizibile inclusiv în capacitatea de comunicare.
„La bărbaţi, centrul vorbirii este în emisfera stângă, Creierul său este ,,construit” pentru o sarcină pe rând. Aşa că detaliile în sarcina respectivă sunt bine organizate.. Femeile au cu 30% mai multe conexiuni dedicate limbajului. Deci, o femeie care îi reproşează bărbatului că nu vorbeşte cu ea, ar fi bine să ştie că el comunică, doar că în alt mod pe rând, concret, la obiect”, n mai spune Erna Constantin.
Bărbatul are nevoie de un mesaje clare şi la obiect
Comunicarea nonverbală cu care se poate lăuda femeia nu-i este întotdeauna de mare folos bărbatului care preferă informaţiile clare în defavoare celor care-l provoacă la concluzii.
„Pe lângă limbajul verbal, cel mai mult este utilizat limbajul nonverbal. Sunt utilizate în acelaşi timp, aşa că dacă luăm în considerare diferenţele dintre creierul femeii şi creierul bărbatului, în cazul în care o femeie spune ,,sunt bine!” dar nonverbal comunică alt mesaj, în speranţa că bărbatul va ghici, nu este de mirare că probabilitatea ca ea să nu primească ceea ce aşteaptă în acest caz să fie mică. Bărbatul are nevoie de un mesaj clar”, explică psihoterapeutul.
Bărbaţii sunt focusaţi mai mult pe sarcini şi mai puţin pe limbaj
În rezolvarea problemelor întâmpinate, bărbaţii le prioritizează şi trec imediat la căiutarea unor soluţii de rezolvare a acestora, fără a avea nevoie, precum femeile, de etapa exteriorizării, etapă pe care femeile o bifează aproape obligatoriu, împărtăşind şi altora povara presiunii respectivelor probleme.
„La nivel de limbaj, femeile au tendinţa de a comunica în sensul în care se concentrează pe găsirea soluţiilor valabile sau funcţionale pentru grup, făcând apel şi la tonul vocii, la emoţii şi empatie. Bărbaţii se orientează mai mult pe ce este de făcut, pe sarcini şi mai puţin pe limbaj. Pentru ei subiectele sunt foarte bine delimitate: iubita este iubită, maşina este maşină, jobul este job şi aşa mai departe. Aceste subiecte nu se amestecă. În schimb, pentru femeie, maşina are legătură de exemplu cu banii, banii au legătură cu jobul, starea de bine de la job poate are legătură cu iubitul şi aşa mai departe. Totul este conectat cu totul” precizează psihologul.
Nu toţi bărbaţii funcţionează însă în aceşti parametri, cum nu absolut toate femeile se pot lăuda cu această capacitate de a interconecta totul sau de a vorbi şi asculta în acelaşi timp.
„Sunt diferenţe între bărbaţi aşa cum sunt diferenţe şi între femei. Diferenţele depind de mediul în care s-au dezvoltat ca indivizi, de educaţie, personalitate, paternuri de funcţionare”, mai spune Erna Constantin.
Psihologul demonteaza unul din miturile greşite legate de bărbaţi, explicând că din punct de vedere al sentimentelor lucrurile nu sunt atât de diferite pe cât s-ar crede, în ciuda diferenţelor amintinte anterior.
„Una dintre concepţii este că bărbaţii nu prea au sentimente. Ei bine, practica mea psihologică mi-a confirmat faptul că bărbaţii sunt sentimentali. Pot fi serios afectaţi după o ruptură emoţională. Doar că fiecare îşi exprimă sentimentele în felul lui, aşa cum a învăţat sau aşa cum a procedat în devenirea personală. În momentul în care vor să se căsătorească, bărbaţii nu se gândesc în primul rând la familia pe care o vor întemeia. Ei chiar sunt atraşi de femeia pe care o aleg ca şi soţie şi simt ca aşa o pot avea doar pentru ei”, mai spune psihologul.
Chiar dacă vorbim de diferenţe şi asemănări între creierul bărbatului şi cel al femeii, trebuie reţinut că, indiferent de sex, fiecare individ are particularităţile sale, ceea ce înseamnă că aspectele amintite nu trebuie considerate „instrucíunile de folosire” general valabile.
„Oamenii sunt complicaţi pentru că de fapt sunt simpli. Iar unii oameni se descurcă mai bine cu lucrurile complicate. S-au obişnuit aşa… ca lucrurile să fie dificile, când, de fapt, au nevoie să păşească mai uşor, să se gândească şi să vadă că nu este chiar atât de dificil. Oamenii sunt oameni, mereu surprinzători”, încheie cunoscutul psihoterapeut