Cum se prepară siropul de păducel. Şapte indicaţii terapeutice ale elixirului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: bodygeek.ro
Foto: bodygeek.ro

Păducelul, planta medicinală apreciată în special pentru beneficiile sale asupra inimii şi aparatului circulator este şi ingredientul de bază al unui sirop calmant pentru psihic. Elixirul este indicat deopotrivă copiilor şi adulţilor, inclusiv celor ajunşi la vârsta senectuţii.

Fructele acestei plante conţin taninuri, vitaminele B şi C, antociani, flavonoizi, acid tartric, citric, ursolic, nicotinic, sorbitol, colină, glucoză, fructoză, pectin, ceară, ulei gras, substanţe minerale, substanţe cative, care le recomandă pentru tratarea mai multor afecţiuni, inclusiv probleme psihice.

Se folosesc sub formă de ceai, pulbere, tinctură şi extract, dar şi sub o formă foarte plăcută uşor de administrat: siropul.

„Într-un recipient din sticlă prevăzut cu capac, se pun alternativ un strat de fructe proaspete de păducel, tocate cât mai mărunt, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ două degete), ultimul strat find de miere. Se închide ermetic vasul şi se lasă la întuneric şi răcoare vreme de 30-70 de zile. La final, se filtrează conţinutul (sâmburii nu trebuie să ajungă în preparatul final), iar siropul obţinut se trage în sticle închise la culoare”, spune specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Specialistul îl recomandă ca pe un elixir calmant pentru psihic şi sistemul nervos, un excelent tonic cardiac şi susţinător de efort, indicat în cure de lungă durată.

„Se foloseşte pentru: circulaţie periferică deficitară – la venirea sezonului rece, se face o cură de 60 de zile cu sirop de păducel, din care se iau câte 3-4 linguri pe zi. Este indicat copiilor cu tulburări de comportament, bătrânilor cu tulburări nervoase, dar şi femeilor la care s-a instalat sindromul menopauzal, pentru armonizarea emoţiilor. De asemenea, preparatul este indicat în tratamentul insomniilor, stări de nervozitate, în general, şi de agitaţie psiho-motorie, când se administrează câte 4-6 linguri pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de mesele principale”, mai spune Elena Badea.

Specialistul recomandă consultarea unui medic înainte de a începe o astfel de cură, mai ales dacă aveţi problemele cardiace.

„Nu încercaţi să trataţi niciun tip de afecţiune cardiacă în acest fel fără a cere sfatul unui medic. Dozele mari pot provoca ameţeli. De asementea trebuie să evitaţi şofatul după ingerarea plantei. Femeile gravide şi mamele care alăptează vor folosi produsul numai cu avizul medicului”, spune Elena Badea.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite