Cum se prepară acasă tinctura de sunătoare, un remediu excelent pentru meteosensibilitate şi tulburări de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: infuziedesanatate.ro
Sursă foto: infuziedesanatate.ro

Deşi nu grăbeşte adormirea, sunătoarea ajută la îmbunătăţitea calităţii somnului şi, în plus, printre multe alte calităţi, este benefică celor care suferă din cauza vremii mohorâte, cu ceaţă şi lumină puţină.

Se ştie că sunătoarea are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, antivirale şi poate fi de ajutor în caz de stres, irascibilitate, agitaţie şi chiar în atacuri de panică, având efect calmant.Pe această din urmă proprietate se bazează şi recomandările privind folosirea plantei în tulburările de somn.

„Deşi nu ne ajută să adormim mai repede, măreşte perioada de somn profund fără vise (faza cea mai odihnitoare a somnului), măreşte producţia de melatonină (hormonul somnului odihnitor) şi în acest mod trezirea de dimineaţă devine mai uşoară", explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Specialistul în fitoterapie recomandă administrarea, în aceste cazuri, a tincturii de sunătoare. Iată o reţetă simplă, care se poate prepara acasă.

"Tinctura se obţine din 20 de linguri de pulbere de sunătoare uscată, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de 12 zile, într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de trei ori pe zi, ultimele doze la orele 19 şi 22", mai spune Elena Badea. 

Cure de maximum şase săptămâni

Specialistul recomandă acelaşi preparat şi în caz de meteosensibilitate.

„Cel mai bine răspund la tratament pacienţii care suferă din cauza vremii mohorâte, cu ceaţă şi lumina redusă, sunătoarea inducând un tonus psihic pozitiv, vioiciune şi optimism. Se administrează câte o linguriţă, de patru ori pe zi, în cure de maximum şase săptămâni, urmate de două săptămâni de pauză”, spune Elena Badea.

Precauţii

Specialistul recomandă utilizarea preparatelor din sunătoare doar la indicaţia unui medic, precum şi prudenţă mărită în cazul persoanelor cu probleme psihice, femeilor însărcinate sau care alăptează şi copiilor.

"Preparatele din sunătoare pot prelungi efectele anumitor medicamente sau pot interacţiona cu ele", avertizează specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite