Cum putem reseta complet organismul, fizic şi psihic, prin post. Interviu cu un consilier în nutriţie: „Mai bine nu ţii post decât să consumi alimente pline de E-uri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unica modalitate de a face faţă supraîncărcării cu toxine a organismului este autocurăţarea corpului, spune Anca Tene   Foto: facebook.com/greentherapycentre
Unica modalitate de a face faţă supraîncărcării cu toxine a organismului este autocurăţarea corpului, spune Anca Tene   Foto: facebook.com/greentherapycentre

În ciuda tuturor prejudecăţilor legate de o aşa-zisă slăbire a organismului asociată acestei perioade, corpul dispune de mai multă energie şi vitalitate atunci când ţinem post, şi nu de mai puţină, cu o condiţie, însă: să-l ţinem corect. O confirmă Anca Tene, consilier în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, care explică de ce trupul, mintea şi sufletul trebuie abordate integrativ.

Din punct de vedere al medicinei holistice, detoxifierea (curăţarea) trupului are mare legătură cu detoxifierea la nivelul minţii şi spiritului. În ultima săptămână din Postul Paştelui, Anca Tene face, într-un interviu acordat ziarului “Adevărul”, o pledoarie pentru post.


"Adevărul": Străbunicii şi bunicii noştri ţineau regulat toate posturile din an. Asta explică, poate, şi longevitatea de care se bucurau. Stilul alert de viaţă al generaţiei noastre şi al copiilor noştri a făcut din post un obicei din ce în ce mai rar. Putem vorbi de o pierdere pe plan fizic şi sufletesc? 

Adevărat, toţi strămoşii noştri, nu numai bunicii şi străbunicii, ţineau regulat posturile. Desigur că putem vorbi despre o pierdere, dacă ne gândim că, în ziua de astăzi, majoritatea oamenilor sunt sclavii alimentaţiei. Ştim foarte bine că majoritatea dintre noi mănâncă indiferent dacă le este sau nu foame, iar produsele pe care ne-am obişnuit să le consumăm sunt foarte sărace din punct de vedere nutritional. De aceea, nu ar trebui să ne mirăm când organele noastre interne cedează şi se îmbolnăvesc.

Oamenii întotdeauna tind să dea vina pe factori externi, cum ar fi soarta, ghinionul, pe genetică, semăn cu mama, cu tata, cu mătuşa x, fără să îşi asume în niciun fel vina pentru propria sănătate şi vitalitate, iar aceste lucruri se întâmplă din mai multe motive: mâncăm pentru că ne place gustul şi ne este poftă de ceva, mâncăm din cauza unor probleme emoţionale, aţi auzit probabil despre mâncatul emoţional, nu? Însă oamenii nu înţeleg că, procedând astfel, îşi împovărează organismul inutil şi de aici apare boala. Există şi o zicală care spune că <<omul îşi sapă groapa cu cuţitul şi furculiţa>>. 

Stilul alert de viaţă al generaţiilor noastre şi pe care îl transmitem, din păcate, mai departe copiilor noştri, a dus către o nutriţie extrem de deficitară. Adevărat că mai există şi lipsa de informare sau de interes a majorităţii, chiar dacă în ultima vreme vedem din ce în ce mai des voci care vorbesc despre alimentaţie sănătoasă şi stil de viaţă sănătos. Chiar şi noi avem programe în acest sens, unde promovăm alimentaţia şi stilul de viaţă sănătos, însă acest subiect este unul foarte larg şi am putea vorbi foarte mult pe marginea lui. Putem vorbi atât de impactul negativ al alimentaţiei actuale asupra sănătăţii şi longevităţii, cât şi despre impactul curăţării organismului, fie el şi prin post sau prin anumite programe de sănătate. Iar dacă vorbim din această perspectivă, sigur că este o pierdere atât pe plan fizic cât şi sufletesc. 


"Adevărul": Există programe de sănătate care abordează integrativ trupul, mintea şi sufletul. Postul ar putea fi o formulă periodică pentru aceste programe? 

Sigur că există nenumărate programe de sănătate, iar noi nu putem decât să ne bucurăm, care promovează de exemplu detoxifierea sau cum i se mai spune <<postul cu sucuri>>. În ceea ce priveşte peridiocitatea, sigur că ideal ar fi să ne curăţăm organismul, respectiv să practicăm Postul, indiferent sub ce formă, regulat. Însă de două ori pe an, primăvară şi toamna, ar fi ideal. Şi, ca o paralelă între cele două, putem observa că Postul din punct de vedere religios, se ţine o dată primăvara (Postul Paştelui) şi odată sfârşitul toamnei (Postul Crăciunului) care sunt şi cele mai lungi de peste an, 7 săptămâni şi respectiv 6 săptămâni.

Dar în cursul anului, sunt şi alte posturi cu o durată mai mică de la o zi, la o săptămâna sau două. Iar dacă vorbim despre curăţare (detoxifiere), nu din punct de vedere religios, observăm că şi specialiştii din domeniul nutriţiei recomandă două detoxifieri sau curăţări cum vreţi să le spuneţi, pe an mai lungi, respectiv în timpul primăverii şi al toamnei şi alte curăţări cu o durata mai scurtă între 1 şi 4 zile în cursul anului.

Deoarece ştim că unica modalitate de a face faţă supraîncărcării cu toxine a organismului, este prin sprijinirea mecanismelor naturale de autocurăţare ale corpului, deoarece corpul dispune de aceste mecanisme, prin programe periodice de detoxifiere şi adaptarea stilului de viaţă şi a obiceiurilor zilnice, astfel încât, purificarea să aibă întotdeauna un avans faţă de poluare. Spun toate acestea, deoarece doar un corp sănătos şi în formă, poate găzdui o minte paşnică şi liniştită, iar acest lucru se întâmplă atunci când ne purificăm şi la nivel mental. Iar pentru suflet, ştim că baza oricărei credinţe şi convingeri, de orice natură ar fi ea, este puritatea sufletească. În timpul curăţării, trupul şi mintea devin << tăcute>>, iar în această linişte putem comunica mai uşor cu sufletul nostru.

Cei mai mulţi oameni nu acordă stomacului lor nicio pauză, suprasolicitând sistemul digestiv şi funcţia de eliminare prin excese alimentare. Sistemul digestiv şi cel de eliminare nu au, practic, nicio şansă să se odihnească, sunt silite să muncească până la epuizare şi, în final, bineînţeles că vor ceda. În pofida tuturor prejudecăţilor, corpul dispune de mai multă energie şi vitalitate în timpul postului, nu de mai puţină. Şi noi, la Green Therapy, avem un astfel de program care se împarte pe durata a 4 şi respectiv 8 zile. Însăşi definiţia conceptului nostru, este o abordare integrativă, un stil de viaţă sănătos, prin prevenirea îmbolnăvirilor şi menţinerea sănătăţii cu soluţii de medicină complementară şi integrativă pentru sănătate şi frumuseţe, unde promovăm totodată armonia şi echilibrul dintre minte, trup şi suflet. 


"Adevărul": Indiferent de forma în care se ţine, în toate religiile lumii postul este considerat o purificare internă profundă. Canoanele bisericeşti leagă curăţarea sufletului de cea a trupului. Din punct de vedere al medicinei holistice, cum ajută detoxifierea trupului la detoxifierea mentală a sufletului? 

Adevărat, credincioşii din lumea întreagă, indiferent de convingerile religioase şi rigorile impuse, încearcă prin post o apropiere de divinitate, o curăţare a trupului, a minţii, uitând de poftele trupeşti şi focalizându-şi atenţia asupra spiritului în principal. 

Într-adevăr, din punct de vedere al medicinei holistice, detoxifierea (curăţarea) trupului are mare legătură cu detoxifierea (curăţarea) la nivelul minţii şi spiritului. Deoarece, aşa cum am spus şi mai înainte, un corp şi o minte curăţate de <<toxine>>, au că rezultat organe mai curate, o piele sănătoasă şi radiantă, o minte paşnică şi liniştită, astfel programul de post, sau de detoxifiere, elimină în mod regulat şi gradual toxinele, revitalizând astfel sângele şi organele corpului.

De aceea, ochii devin strălucitori, pielea îşi recăpăta elasticitatea şi toate simţurile naturale ale corpului devin mai ascuţite. Starea de spirit devine pozitivă, căci corpul este mai uşor, nemaifiind împovărat de toxine. Alimentele vor capătă un gust mai bun, fructele şi legumele vor părea divine, iar la sfârşitul zilei, somnul va fi ca al unui prunc. Mintea devine ca un burete, absorbind în permanenţă noile informaţii. Asupra fiinţei va coborâ o stare de pace şi de linişte interioară, în lumina cărora viaţa este minunată. Cu alte cuvinte, postul conduce la descoperirea „păcii interioare”, darul suprem şi de netăgăduit al vieţii. 


"Adevărul": Care este cea mai la îndemână reţetă pentru o resetare completă a organismului atât fizic, mental cât şi spiritual? 

Cea mai la îndemână reţetă pentru o resetare completă, din punctul meu de vedere, este fără doar şi poate, detoxifierea sau postul cu sucuri cum i se mai spune, pe o perioada cuprinsă între 4 şi 8 zile pentru începători şi curioşi, iar pentru avansaţi, care deja cunosc tainele curăţării organismului, poate ajunge şi la 40 de zile sau mai mult. Numărul beneficiilor rezultate în urma postului este practic nelimitat şi numai cine a postit le poate evalua pe toate. 


"Adevărul": Care sunt principalele greşeli de alimentaţie, nocive organismului, pe care oamenii le fac în timpul Postului? 

Greşelile de alimentaţie, sunt numeroase nu numai în post. Cu toţii am crescut cu anumite prejudecăţi în ceea ce priveşte alimentaţia noastră. Dar pentru că acum vorbim despre post, sigur că mai bine nu mai ţii post decât să consumi alimente nocive încărcate cu E- uri şi alte substanţe pe care organismul nostru nici măcar nu le recunoaşte, şi bineînţeles că nu aduc niciun aport nutritional. Intrarea într-un program de detoxifiere sau de post trebuie să se facă treptat. Dacă ne întoarcem din nou la postul din punct de vedere religios, vom observa că şi acesta începe treptat, prin eliminarea în prima saptamană a produselor preparate din carne şi a alcoolului, iar mai apoi excluderea din alimentaţie a produselor lactate.

În ceea ce priveşte curăţarea ca stil de viaţă, trecerea către un astfel de program se face de asemenea gradual, eliminând din alimentaţie, cofeina, zahărul, alcoolul, tutunul, produsele de origine animală, atât cele din carne cât şi lactatele, carbohidraţii rafinaţi, sarea iodată, alimentele prăjite, evitarea produselor semipreparate, ambalate, chiar dacă nu conţin cele de mai sus, şi îndreptarea atenţiei către produse naturale vii, care, în această perioadă, se găsesc din abundenţă în pieţe, cum sunt fructele şi legumele dar şi cerealele integrale, evitarea stresului prin practicarea meditaţiei pentru cei care ştiu, prin implicare în activităţi care ne fac plăcere, exersarea unor tehnici de respiraţie, plimbări în aer liber pe jos sau cu bicicleta, etc. În concluzie, în timpul postului, dacă vom mânca în fiecare zi pate vegetal, non caşcavalul din comerţ, pâine şi produse de patiserie cu făină albă şi mâncare cu sosuri procesată, mai bine nu o facem. 

În încheiere, să îl cităm pe Paracelsus, medic din sec. XX, cel care a descoperit rolul chimiei corporale în medicină, care spunea că: <<Postul este remediul suprem – este medicul din interiorul fiecărui om!>>, la fel cum şi Platon, Socrate şi Aristotel şi nu în ultimul rând, Hipocrat, părintele Medicinei, considera postul cel mai important remediu pentru purificare şi vindecare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite