Cum obţii pesto de leurdă, preparatul ideal pentru detoxifiere după mesele copioase de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Se ştie că leurda are acţiune depurativă şi diuretică puternică, de aceea fitoterapeuţii recomandă consumarea ei mai ales după perioadele în care am abuzat de alimente grele. Tradiţionala ciorbă de leurdă pe care o pregăteau bunicii noştri nu este însă singura variantă în care poate fi preparată acestă buruiană revigorantă. Puteţi încerca şi pesto de lurdă, un preparat ceva mai sofisticat, delicios şi la fel de benefic pentru organism.

„Frunzele de leurdă au un conţinut bogate în sulfură de alil (care imprimă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium), carotenoizi, vitaminele A şi C, levuloză, ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru. Frunze proaspete au efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal. Proprietăţile amintite, benefice organismului uman, fac din leurdă unul dintre cele mai puternice detoxifiante de sezon“, explică, pentru Adevărul, specialitul în fitoterapie Elena Badea. 

Calităţiile sale terapeutice şi culinare n-ar trebui, aşadar, ignorate. Putem folosi frunzele proaspăt  culese la aromatizarea sosurilor, cartofilor, omletelor sau branzeturilor. 

„Şi bulbii acestei plante sunt recomandaţi. Se folosesc la fel ca usturoiul, conferind o aromă deosebită chiftelelor, tocanelor sau altor mâncăruri al caror gust este îmbunătăţit, de regulă, cu patrunjel verde ori usturoi“, mai spune Elena Badea.

Frunzele mai pot fi consumate fie sub forma de salata sau ca piure, fie in amestec cu frunzele de urzică care atenueaza gustul destul de înţepător. Specialistul recomadă şi o reţetă de pesto culeasă de pe pagina retetecalamama.ro.

Ingrediente:

200 de grame de frunze de leurdă

100 de grame de migdale crude (se pot folosi la fel de bine pinoli, nuci caju, alune sau sâmburi de nucă)

75 de grame de parmezan fin răzuit

un praf de sare grunjoasă

120 de ml de ulei de măsline extravirgin (sau alt ulei de bună calitate pe care-l preferaţi, de exemplu ulei de rapiţă)

opţional: zeamă de la o jumătate de lămâie.

„Frunzele se aleg, se spală bine sub jet de apă rece, într-o strecurătoare, se scutură bine apoi se zvântă între două şervete de bucătărie, presand uşor. Migdalele (sau tipul de nuci pe care îl folosiţi) se pun în blender împreună cu parmezanul fin răzuit. Se adaugă frunze de leurdă din belşug (nu va întră toată cantitatea de 200 de grame deodată, va trebui să adăugaţi frunzele în câteva tranşe) şi sarea. La fel de bine, însă, se pot zdrobi toate ingredientele într-un mojar cu pistil. Se mixează fin toate ingredientele şi se adaugă uleiul puţin câte puţin, mixând de fiecare dată după aceea, până când se obţine o consistentă a pastei destul de fluidă. Odată obţinută consistentă dorită, pesto-ul se toarnă într-un borcan şi se acoperă cu o peliculă de ulei“, explică Laura Laurenţiu, pe retetecalamama.ro. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite