Cum îi înfluenţează pe copii pedepsele corporale aplicate de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele cazuri părinţii aplică pedepse corporale copiilor. Specialiştii şi studiile de profil arată însă că pedepsele corporale influenţează negativ copiii şi dezvoltarea lor ulterioară.

După cum precizează psihologul Andreea Mosoia, unul dintre cele mai importante efecte negative ale pedepselor corporale aplicate de părinţi este următorul: ”Copiii nu vor învaţă cum să rezolve conflictele familiale, şi aceasta deoarece copiii învaţă după model. În cazul în care părinţii soluţionează conflictele prin lovirea copilului, acesta din urmă va învăţa că pedeapsa corporală este singura cale eficientă de a soluţiona problema. Ulterior, şi numeroase studii realizate în America au arătat acest lucru, ca urmare a pedepselor corporale, copilul ajuns ulterior adolescent sau adult va avea o atitudine violentă în cazul unui conflict în loc să îl rezolve într-un mod amiabil, printr-o comunicare eficientă”.

O altă consecinţă negativă este aceea că pedepsele fizice pot duce ulterior la un comportament agresiv. Copiii care sunt loviţi când au un comportament agresiv sunt mai predispuşi să lovească sau să muşte alţi copii, să fie violenţi atât asupra altor copii dar şi în relaţia cu alţi adulţi. Ei ajung la concluzia că este normal să aplici o pedeapsa unei alte persoane lipsite de apărare”, mai precizează Andreea Mosoia.

Şi tot Andreea Mosoia opinează şi că ”Pedepsele corporale nu soluţionează problema. Chiar dacă pe moment copilul va ascultă de părinte, pe termen lung pedepsele corporale nu sunt o soluţie. Copilul nu va învăţa din acea pedeapsă corporală. Este cea mai puţin eficientă metodă de disciplină şi chiar poate duce la un comportament şi mai agresiv din partea copilului. Şi ca o consecinţă directă, relaţia părinte-copil va fi ulterior lipsită de ataşament emoţional, încredere şi apreciere”.

Printre cele mai grave consecinţe ale pedepselor corporale sunt traumele psihologice. În numeroase cazuri, copiii devin ulterior adulţi anxioşi, cu înclinaţie spre depresie şi alcoolism.

Pedepsele corporale pot duce şi la la minciuni din partea copiilor bătuţi. ”Copiii vor încerca să evite pedepsele corporale şi vor spune minciuni atunci când vor fi întrebaţi de părinţi legat de o anumită problemă. Ca adulţi, aceşti copii vor încerca să acopere faptele în loc să mărturisească adevărul”, spune Andreea Mosoia.

Tot ca urmare a aplicării pedepselor corporale, frica de părinţi poate determina fuga de acasă. Copiii trebuie să se simtă protejaţi de către părinţi şi nu să aibă o stare de teamă perpetuă. Un mediu familial unde disconfortul şi teama sunt constant prezente pot determina copilul să fugă de acasă atunci când crede că va fi pedepsit.

Pedepsele fizice sunt interzise prin lege, iar părinţii care îşi agresează fizic copiii pot ajunge după gratii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite