Cum apare depresia la copii. Măsurile pe care părinţii trebuie să le ia de urgenţă într-o astfel de situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă simptomele depresiei la copii şi adolescenţi sunt mai greu de sesizat, nu înseamnă că problema nu apare şi în cazul lor. Specialiştii au constatat că există o legătură între apariţia depresiei şi comportamentul părinţilor şi atrag atenţia asupra nevoilor pe care copiii şi adolescenţii le au pentru a fi feriţi de astfel de probleme.

"Principala cauză a depresiei copiilor este familia copilului. La minori, depresia apare, de obicei, când copilul creşte într-o familie cu multă violenţă fizică şi verbală, când copilul creşte numai cu unul dintre părinţi, din cauza divorţului acestora, când copilul este respins de familiei, sau când înţelege că s-a născut din cauza unui abuz sexual, pentru că îi este frică să nu fie respins de colegi şi prieteni", explică, pentru „Adevărul“, psihologul Hajar Owrang.

 Copilul lipsit de afecţiune sau ameninţat frecvent e predispus depresiei

În general, depresia e mai rar întâlnină la copiii mici, însă nici ei nu fac excepţie. La bebeluşi, spre exemplu, această problemă este cunoscută sub denumirea de sindrom de deprivare emoţională şi este cauzată, aşa cum spune şi numele, de privarea de afecţiune din partea părinţilor, în special de lipsa sau indiferenţa mamei. La vârste între 2 şi 5 ani, depresia se manifestă prin forme de agresivitate şi comportament hiperkinetic, iar după această vârstă, printr-o nevoie uriaşă de atenţie şi protecţie, cerute obsesiv prin acuzarea unor probleme fizice (dureri de cap, de burtă, etc). Însă, la minori, depresiile apar, cel mai frecvent, pe la 12-13 ani şi sunt tot mai des întâlnite, după, în anii pubertăţii.

"În mod normal, depresia copilului începe în perioada adoloscenţei, pentru că în perioada aceea copilul începe dezvoltarea psihică, socială şi sexuală, dar, uneori, această problemă apare şi în perioada  şcolară mică, atunci când apar mai frecvent situaţii în care copilul este bătut sau ameninţat de părinţi, de cele mai multe ori, din cauza performanţelor de care părinţii nu sunt mulţumiţi. Când copilul nu face ce vor părinţii, i se spune, în multe cazuri, cu vocea tare: << dacă nu stai cuminte, atunci te bat/ te trag de urechi/etc>>. O altă cauză a depresiei copiilor este respingerea lor de către profesori sau colegii din clasă", mai spune specialistul.

Dar nu doar copiii bătuţi şi ameninţaţi fac depresie. "Sunt şi copii care cresc în familie frumoase şi unite, dar ei suferă de depresie din cauza respingerii ceilorlaţi. În aceaste situaţii, este bine ca familia copilului să vorbească cu el şi să afle de unde vine problema copilului", spune psihologul.

Părinţii şi familia, în general, sunt datori să-i acorde copilului suport emoţional. Un copil care ştie că este înţeles şi că se poate sprijini pe mama, tata, bunica, bunicul etc. e mai puţin predispus acestor probleme. Specialiştii atrag atenţia că e de datoria familiei să fie ateantă la atitudinea copilului.

Semnele care ar trebui să le dea de gândit părinţilor cu privire la o posibilă depresie sunt oboseala, iritabilitatea exagerată, tulburările de somn, tristeţea prelungită, stima de sine scăzută, autocritica şi pesimismul.

"Eu pot sugera părinţilor, în această situaţie, în primul rând să-şi susţină copilul. De exemplu, dacă lui nu îi place să se mai ducă la şcoală, din cauza colegilor, părinţii sunt obligaţi să vorbească cu el şi să găsească o soluţie pentru problema copilului. E bine ca el să fie diagnosticat de psihologul şcolii sau de un psihoterapeut. Dacă depresia se confirmă, este bine de ştiut că poate fi ajutat şi tratat cu şedinţe de consiliere/psihoterapie", arată Hajar Owrang.

Deobicei, psihoterapeutul alege o metodă terapeutică, în funcţie de specializarea lui.

"Depresia este una dintre cele mai grave bolii psihice, dar această boală poate să fie mai severă sau poate să fie mai uşoară. Dacă deprsia este uşoară, poate fi tratată cu câteva şedinţe de psihoterapie cu un psihoterapeut, iar dacă este severă, persoana copilul trebuie dus la un medic psihiatru care instituie un tratament pentru depresie(...). Sunt o grămadă de metode pentru terapia acestei boli, la copii: terapia prin jocul cu nisip (sand play), terapia prin joc cu grupuri mici, terapia prin teatru şi poveşti etc", mai spune specialistul.

Copilul are nevoie de ataşament şi iubire

Potrivit psihologului, dacă un copil creşte într-o familia liniştită, fără violenţă fizică şi verbală, mai ales dacă are alături ambii părinţi, are toate şansele să aibă o viaţă liniştită, fără stres, anxietate şi depresie. Dacă nu sunt îndeplinite însă aceste condiţii, riscurile apariţei acestor probleme sunt mari.

"Pentru tratarea depresiei copilului, în afară de psihoterapie, e bine ca respectivul copilul să se joace cu ceilalţi copii, să fie în societate, să asculte muzica şi mereu să fie susţinut de părinţi, surori sau fraţi, în orice situaţie, Copilul are nevoie de ataşament şi iubire, mai ales din partea familiei", încheie specialisul. .

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite