Cum a relatat oficiosul PCR „Secera şi Ciocanul“ evenimentele din decembrie 1989. A fost ultimul număr din istorie: „Huliganii dărâmă comunismul fericit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Secera şi Ciocanul” a avut ultima apariţie chiar pe 22 decembrie 1989 FOTO: Denis Grigorescu
”Secera şi Ciocanul” a avut ultima apariţie chiar pe 22 decembrie 1989 FOTO: Denis Grigorescu

Săptămânalul ”Secera şi Ciocanul”, publicat fără întrerupere timp de 39 de ani în judeţul Argeş, a avut ultima apariţie chiar pe 22 decembrie 1989, zi în care a redat pe larg, în paginile 1, 2 şi 3, „Cuvântarea Tovarăşului Nicolae Ceauşescu la posturile de radio şi televiziune“ şi „Decretul prezidenţial cu privire la instituirea stării de necesitate pe teritoriul Judeţului Timiş“.

Potrivit decretului legat de instituirea stării de necesitate, prezentat în acelaşi număr al publicaţiei, Armata şi Miliţia intrau în alertă şi se interziceau întrunirile publice şi circulaţia în grupuri mai mari de 5 persoane.

În acelaşi număr, sub titlul „Deplină unitate în jurul partidului, ripostă fermă acţiunilor antisocialiste, angajare responsabilă pentru continuarea neabătută a construcţiei socialiste“, erau publicate declaraţii ale oamenilor muncii din Petrochimie, uzina Colibaşi, unitatea minieră de la Câmpulung, de la Textila şi chiar CAP Teiu, care „înfierau“ acţiunile „huliganilor“ de la Timişoara care voiau să dărâme comunismul ”fericit”.

Oficiosul din Argeş al Partidului Comunist Român avea apariţie săptămânală, în fiecare vineri, avea 8 pagini şi costa un leu. Paginile sale, în decembrie 1989, erau pline de articole dedicate Congresului al XIV-lea al PCR şi realegerii Tovarăşului în cea mai înaltă funcţie în partid şi stat. Evident, raportările de realizare a planurilor cincinale în doar patru ani şi a marilor victorii socialiste în Epoca cea mai glorioasă a patriei ocupau mare parte din fiecare ediţie.

Primul număr din decembrie 1989 se deschidea cu un nou îndemn la muncă. „31 de zile hotărâtoare pentru îndeplinirea planului anual. În fiecare întreprindere, la fiecare loc de muncă, mobilizare energică, organizare perfectă“, era cerinţa. Departe de planurile de vacanţă de jumătate de lună care se fac acum, şi de hotărârile de Guvern Ponta, prin care se mai acordă vreo 5 zile libere, ca să începem vacanţa de Ignat şi să stăm acasă până la Sfântul Ion! Aşa se face că un alt articol anunţa, tot pentru sfârşitul de an, „livrări suplimentare la export“!

Pe 8 decembrie 1989, articolul de fond din „Secera şi ciocanul“ anunţa: „O nouă şi grăitoare dovadă a grijii pe care partidul nostru, tovarăşul Nicolae Ceauseşcu o poartă tinerei generaţii“: „Majorarea tuturor burselor, acordarea de burse tuturor studenţilor fii de muncitori şi ţărani cooperatori“. Adică 10% în plus la burse pentru elevi şi studenţi, inclusiv celor de la şcolile profesionale şi acordarea de burse pentru toţi studenţii ce urmau cursuri la zi, fii de muncitori şi ţărani, indiferent de veniturile părinţilor. „Societatea noastră socialistă îşi dovedeşte superioritatea şi prin această măsură şi pune permanent în centrul atenţiei omul cu nevoile sale, asigurarea condiţiilor de studiu pentru toţii fiii patriei, în situaţia în care, în ţările capitaliste dezvoltate, studenţii sunt expuşi numeroaselor privaţiuni în timpul studiilor, precum şi şomajului după absolvire“, scria în ”Secera şi Ciocanul”.

Cumpărăturile de Sărbători se făceau doar la patru mari magazine din oraş: Fortuna, Trivale, Romarta ori Casa Vacanţei. Iată ce scria în articolul „Comerţul în Luna Cadourilor“: „Suntem în tradiţionala Lună a Cadourilor, un bun prilej pentru comerţ de a răspunde mai bine cerinţelor cumpărătorilor, pentru lucrătorii din acest domeniu de a-şi anima spiritul de iniţiativă, de a-şi perfecţiona activitatea în domeniul aprovizionării şi servirii. De altfel, vitrinele marilor magazine ne reamintesc că ne apropiem de un alt hotar de ani. Printr-o mai strânsă legătură cu furnizorii, prin urmărirea permanentă a modului cum se derulează contratele, în această lună se vor aduce, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 30 de milioane de lei mărfuri specifice sezonului: podoabe şi ornamente pentru pomul de iarnă, brazi naturali şi artificiali, articole de cosmetică, marochinărie, de practicare a sporturilor de iarnă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte etc.“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite