Cu rolele prin centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum în Piteşti există un singur skateparc, rollerii şi skaterboarderii se plimbă pe străzi cu riscul de a-şi rupe mâinile şi picioarele. Teoretic sportul în aer liber este bun pentru sănătate. Practic însă, când ai un singur loc unde să-l practici şi eşti nevoit să  ieşi pe stradă, poate deveni periculos, pentru că există riscul să te accidentezi şi să îi loveşti rău şi pe altii. 

Fie că o fac din pasiune, pentru că iubesc viteza şi adrenalina, sau doar din dorinţa de ieşi în evidenţă, tinerii piteşteni sunt din ce în ce mai îndrăgostiţi de sporturile „de oraş“. Cel mai comun loc de antrenamente pentru iubitorii vitezei pe rolle sau skateboard este Parcul Ştrand - sigurul de altfel unde există un traseu special amenajat pentru ei.


În weekend când nu au de mers la şcoală, petrec aici toată ziua. „Aici ieşim la antrenamente zi de zi. Eu unul nu pot trăi o zi fără să mă antrenez şi dacă nu pot să vin intr-o zi, parcă nu am linişte“, spune Costin Oţelea, unul dintre rolleri care se antrenează zi de zi, deşi are doar 14 ani. Toty el mărturiseşte că în weekend skateparcul din Ştrand se aglomerează, aşa că dacă n-are loc, se antrenează pe străzile oraşului.


Se aleg cu mâini şi picuioare rupte
Desigur că nu de puţine ori, băieţii se rănesc, fie îşi sparg capul, fie îşi mai rup câte o mână sau câte un picior. De potolit nu se se potolesc însă, şi nici nu cedează la presiunile părinţilor.


„Cu ceva timp în urmă mi-am spart capul, dar nu rău, mi-am luxat şi o mână. E periculos pe străzi şi nici skateparcul nu e tocmai ok. Dar, imediat ce mi-am revenit, m-am urcat din nou pe role“, spune Şerban Vlădescu, de 14 ani.  


Dacă lovitura nu este suficientă pentru a-i opri de la slaturile „mortale“, atunci băieţii teribilişti ies la patinat cu ghips cu tot. Este şi cazul lui Gabriel Văduva, de 14 ani, roller şi el, care numai ce are mâna în ghips de la o buşitură serioasă.


„La noi, la Spitalul Judeţean, vin în jur de 2-3 tineri sub 18 ani pe lună accidentaţi pe rolle sau skateboarduri. Dar cei mai mulţi merg la Pediatrie, însă“, explică Dragoş Şerb, medic ortopod la Spitalul Judeţean Argeş.

În Ştrand, printre copii mici şi câini
Philip Mărăşoiu, de 17, şi este unul dintre cei mai buni skateri din judeţ. „Noi de înţelegm între noi, învăţăm unul de la altul, nu avem probleme. Skaterii şi rolleri au suflet mare. Până acum am căzut rău de câteva ori dar m-am ales doar cu vânătăi , nu cu fracturi“, mărturiseşte tânărul. Tot el ne spune şi că uneori îi mai trag de urechi şi oamenii legii atunci când îi prind rulând pe Bulevardul Republicii, pe Brătianu sau pe Fraţii Goleşti.

„Ne mai ia poliţia uneori la întrebări când ne prinde prin centru, asta este. Nici parcul nu e grozav, mai sare câte un şurub de la rampă, se mai rupe câte o bucată din suporturile speciale. N-avem ce face, ne dăm pe unde putem“, spune Philip.

Cea mai mare problemă a cascadorilor amatori este aceea că nu există reguli care să se respecte când vine vorba de locul unde ei au, legal, voie să se antreneze.


„E neplăcut pentru că la skateparkul din Ştrand vin copii mici cu bicicletele, intră câini şi devine periculos pentru noi şi pentru ei. Când ai viteză nu te poţi opri să-i laşi să treacă! Nu ar trebui să aibă nimeni voie să intre pe skatepark, decât noi sau oamenii maturi care ştiu să se ferească“, susţine Gabriel Văduva.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite