Chirurgul diagnosticat cu COVID-19 lucra la două spitale. Soţia lui este medic într-o unitate unde sunt trataţi bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felix Sârboiu, chirurgul din Argeş infectat cu COVID-19 şi care a venit bolnav la serviciu, lucra la două spitale la Piteşti şi Costeşti şi a intrat în contact cu sute de persoane, iar soţia sa este medic la spitalul din Călineşti-Argeş, und sunt trataţi bătrâni cu boli grave în stadiu terminal.

Până pe 14 aprilie, ultima zi în care a venit la lucru la Spitalul Judeţean Argeş, deşi era bolnav de peste o săptămână, medicul Felix Sârboiu a făcut de gardă de mai multe ori la Spitalul din Costeşti, aflat la 20 km de Piteşti, intrând în contact cu sute de persoane, familie, pacienţi, doctori şi asistente medicale. Situaţia e cu atât mai delicată cu cât soţia chirurgului Sârboiu, aflată în izolare la domiciliu din 14 aprilie, este şi ea medic şi lucrează la spitalul din Călineşti-Argeş, unde sunt tratate zeci de persoane vârstnice cu boli grave în stadiu terminal.

„Vor fi testaţi toţi pacienţii de la Călineşti şi tot personalul medical de acolo”, ne-a declarat Emanuel Soare, prefectul de Argeş, care ne-a mai spus că în perioada următoare vor fi schimbaţi managerii Spitalului Judeţean Argeş, Spitalului de Pediatrie Piteşti şi Spitalului Municipal Câmpulung Muscel pentru modul defectuos în care au gestionat situaţia în perioada pandemiei de coronavirus.

Surse din cadrul Spitalului Judeţean Argeş ne-au declarat că mai mulţi doctori din cadrul Spitalului Judeţean Argeş i-au cerut de mai multe ori chirurgului Felix Sârboiu să stea acasă deoarece nu se simţea bine, însă acesta i-a refuzat, după cum a refuzat să poarte şi mască de protecţie.

Ce spune ministrul Sănătăţii: „Managerul Spitalului Judeţean Argeş va fi schimbat clar dacă a greşit”

nelu tataru foto mediafax andreea alexandru

Legat de cazul de la Spitalul Judeţean Argeş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul: „Se face o anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean Argeş. O situaţie asemănătoare a fost la Focşani, unde managerul spitalului, deşi era pozitiv, şi-a luat laptopul şi actele şi a plecat la o pensiune unde erau mai mulţi doctori. Se pune inclusiv problema schimbării managerului de la Spitalul Judeţean Argeş. Va fi schimbat clar dacă a greşit. Dacă va fi cazul, managerul ar putea fi schimbat şi înainte de Paşte. Pe perioada stării de urgenţă putem suspenda contractele managerilor de spitale unde sunt nereguli şi să punem interimari. La Spitalul Judeţean Argeş nu vom pune conducere militară, cum a fost la Suceava. Dacă însă vor fi rigori care nu se respectă, vom pune conducere militară. Trebuie văzut ce a făcut medicul de la Piteşti în ultima perioadă, vor fi analizate şi imaginile de pe camerele de supraveghere de la Spitalul Judeţean Argeş”.

Şefa DSP Argeş, schimbată pentru „multe discrepanţe şi deficienţe”

Sorina Honţaru, şefa DSP Argeş, a fost demisă din funcţie începând de joi 16 aprilie. Legat de motivele demiterii acesteia, prefectul Emanuel Soare, spune care au fost motivele ce au stat la baza schimbării conducerii DSP Argeş, printr-o decizie a ministrului Sănătăţii: “Coordonarea activităţii spitalelor se realizează de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul DSP. Prefectul are un rol important în acest proces, dar nu coordonează activitatea spitalelor, DSP-ul o face. Demiterile şi numirile nu se fac de către prefect, ci de către ministrul Sănătăţii.

Ministerul este la curent, permanent, cu situaţia din judeţ, cu raportările care se fac, cu activităţile derulate, prin intermediul DSP-ului, Centrului de coordonare a intervenţiei, Prefecturii, etc. Evenimentele descrise în spaţiul public în ultima perioadă – legate de focarele din spitalele argeşene – evidenţiază grave probleme de management al instituţiilor care coordonează activitatea spitalelor. Vor fi schimbări şi în managementul spitalelor, de asemenea. Sunt multe discrepanţe şi deficienţe în activitatea DSP, iar acestea sunt legate de modul în care se fac raportările, modul în care se realizează anchetele epidemiologice, modul în care se fac circuitele în spitale, modul în care se verifică activitatea din spitale, modul în care se verifică respectarea procedurilor de către personalul medical, modul în care se comunică cu managerii şi directorii medicali”.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite