Chinurile la care l-au supus comuniștii pe creatorul primului test de inteligență pentru români, Florian Ștefănescu-Goangă
0La doi pași de centrul orașului Curtea de Argeș se află Casa Goangă, o casă cu o arhitectură specială, unde a trăit Florian Ștefănescu-Goangă, fost rector la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române, creatorul primului Institut de psihologie experimentală din România.

Florian Ștefănescu-Goangă este totodată și cel care a adaptat, completat și revizuit pentru România, în 1940, testul psihologic de inteligență Binet-Simon. Versiunea românească a testului Binet-Simon, adică scara metrică pentru măsurarea inteligenței, cuprindea o fișă de observație a conduitei în timpul examinării pe baza căreia psihologul își putea face o impresie generală și provizorie asupra întregii personalități a subiectului.
Casa din Curtea de Argeș a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, fiind compusă din parter şi cerdac. Este cea mai amplă casă tradițională păstrată în centrul istoric al fostei capitale a Țării Românești. Prispa generoasă, de sub acoperișul de șiță, orientată spre curte, constituie elementul major al compoziției. Casa are şi o pivniţă, ale cărei uşi poartă amprenta gospodăriilor tradiționale argeșene.
„Casa Goangă poartă numele familiei lui Petre Ştefănescu Goangă şi a fost, de fapt, casa bunicilor acestui mare artist. Petre Ștefănescu Goangă a studiat la Paris, iar vocea sa l-a făcut cunoscut în întreaga lume, devenind artist invitat pe numeroase scene importante din toată lumea. A fost cântăreţ de operă, bariton, precum şi pedagog. De asemenea, trebuie spus că Petre Ștefănescu Goangă a jucat în filmul „Pantoful Cenuşăresei", regizat de Jean Georgescu în 1969. Florian Ștefănescu Goangă, bunicul lui Petre Ştefănescu Goangă a fost o personalitate de seamă a României. Profesor de psihologie, rector la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române, acesta este cel care a înfiinţat prima instituţie de psihologie experimentală din țara noastră”, spune profesorul de istorie Marius Ionescu.
Florian Ștefănescu-Goangă s-a născut în 1881 la Curtea de Argeș și a murit în 1958 la București. Și-a luat licența atât în Drept, cât și în Litere la Universitatea din București, printre profesorii săi numărându-se Titu Maiorescu și Constantin Rădulescu Motru.
Și-a luat doctoratul la Leipzig în Germania în 1911. Iar teza sa de doctorat, purtând titlul „Cercetări experimentale cu privire la tonalitatea afectivă a culorilor”, s-a bucurat de mare succes, fiind publicată în Germania, Franța, fosta Uniune Sovietică și Statele Unite.
În 1924, profesorul Florian Ștefănescu-Goangă a înființat la Universitatea din Cluj Institutul de psihologie experimentală, primul de acest fel din România. În 1932 a fost ales rector la Universitatea din Cluj.
În 1950, comuniștii l-au arestat și dus la teribila închisoare Sighet, unde a petrecut mai bine de cinci ani.