Cele mai în vogă diete de slăbit rapid, desfiinţate punctual de nutriţionişti: „Regimul nu se ţine la recomandările vedetelor din reviste, nici după ureche“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dietele care promit minuni de genul pierderii unui kilogram în fiecare zi vând, odată cu iluzia unui corp perfect în timp record, riscul unor îmbolnăviri grave şi chiar al unei morţi subite. Curele de slăbire-minune încalcă aproape toate principiile alimentare sănătoase, şubrezesc organismul şi crează, în plus, o predispoziţie ulterioară mai mare la îngrăşare.

Una dintre cele mai la modă metode de slăbit rapid este apelarea la Dieta Dukan, denumită astfel după nutriţionistul francez Pierre Dukan, cel care a omologat-o. Dieta promite o scădere bruscă în greutate consumând alimente bogate în proteine şi sărace în glucide. Pe principii similare se bazează şi Dieta Atkins, care interzice total carbohidraţii în favoarea aceloraşi proteine. Ambele metode pot provoca disfuncţii la nivelul glandelor endocrine şi afecţiuni renale grave.  

Minuni care se transformă în coşmaruri

“Astfel de cure lipsesc organismul de o serie de substanţe nutritive şi îl suprasaturează cu toxine, care favorizează nu doar apariţia unor afecţiuni, ci şi variaţii mari de greutate. Desigur, proteinele sunt bune pentru că se digeră repede şi nu au o cantitate mare de energie, diminuează grăsimile şi accelerează arderile, însă când vine vorba despre ele, trebuie să păstrăm proporţiile: 40% proteină animală şi 60% proteină vegetală. Dincolo de proteine însă, organismul are nevoie şi de alte elemente, pentru că orice deficienţă într-o direcţie provoacă dereglări ale organismului. Dacă nu-i dai organismului toţi nutrienţii de care are nevoie, rişti să te îmbolnăveşti”, explică, pentru "Adevărul", Denisa Enache, consilier de nutriţie şi psiholog.

O altă dietă “minune”, Banting, promite scăderea în greutate prin diminuarea severă a consumului de lichide. Dieta recomandă consumarea unui kilogram de carne slabă sau a unuia de brânză de vaci plus circa 100 de grame de fructe şi legume. Deficitul de lichide şi acumularea de toxine produc organismului deservicii imense şi duc, într-un final, tot la îmbolnăvire. 

“Apa este absolut indispensabilă pentru pentru menţinerea unui echilibru în organism şi chiar pentru a slăbi frumos. Să renunţi la apă nu este o soluţie. Scăderea în greutate este, oricum, înşelătoare, prin pierderea de apă. Privarea organismului de lichide afectează digestia, eliminarea substanţelor toxice, controlul temperaturii şi duce la creşterea nivelului acidului uric. Apelând la acest principiu nesănătos de slăbit nu facem decât să ne deshidratăm şi să acumulam toxine“, mai spune, pentru Adevărul, consultantul de nutriţie Denisa Enache. 

Diete extreme şi riscuri pe măsură

Alcorexia sau Drunkorexia, o metodă catalogată de unii nutriţionişti drept inconştientă, este şi ea inclusă in categoria dietelor care garantează o slăbire rapidă. Aceasta propune o alimentaţie foarte redusă in timpul saptămânii şi consum de alcool în weekend. Dieta, populară mai ales printre tineri, este radical interzisă de medici din cauza înfometării la care este supus organismul şi efectelor nocive ale consumului de acool pe care-l implică.
 

Din aceeaşi categorie a aşa-ziselor diete cu riscuri imense face parte şi Ketogenic Enteral Nutrition, pe scurt, dieta KEN, care promovează eliminarea completă a mâncării în favoarea unui amestec lichid ce conţine nutrienţi şi proteine, introdus direct în stomac cu ajutorul unui tub.

Party Girl Drip, este de asemenea o dietă extremă, la care au recurs chiar şi vedete în vogă, care presupune injectarea unui cocktail de vitamine, calciu şi magneziu.  
 

Vorbim, de fapt, despre metode care n-au nimic de-a face cu ceea ce înseamnă o dietă şi care ne pun în faţa unor riscuri imense pentru organism.

“Dietele nu se ţin la recomandările vedetelor din reviste şi nici după ureche. Ca să scăpam de kilogramele în plus fără a ne afecta in sens negativ sănătatea, este indicat să apelăm la sfatul unui nutriţionist. Altfel, riscăm nu doar să ne îmbolnăvim, ci şi să ne îngrăşăm şi mai mult. În plus, trebuie să ne luăm gândul de la slăbirea rapidă. Pierderea kilogramelor trebuie să se faca la fel ca şi acumularea lor, gradual. Şansele să ne menţinem silueta dobândită sunt categoric mai mari atunci cand kilogramele excedentare sunt pierdute aşa cum au fost câştigate, treptat”, mai spune psihologul şi consultantul de nutritţie, Denisa Enache.
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite