Mituri despre dieta Dukan: pietre la rinichi, digestie dată peste cap şi letargie. Ce e fals, ce e adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre dieta Dukan - ce e fals, ce e adevărat? FOTO: change-your-diet.com
Mituri despre dieta Dukan - ce e fals, ce e adevărat? FOTO: change-your-diet.com

Dieta Dukan a fost, este şi va rămâne pentru mult timp o dietă de bifat în rândul celor care se chinuie să scape de kilogramele în plus. Să vedem însă care sunt miturile despre dieta Dukan.

Notorietatea de care se bucură dieta ce poartă numele celui care a inventat-o, Pierre Dukan, este datorată rezultatelor spectaculoase obţinute de o categorie de persoane, dar şi a celor care au trecut prin acest regim şi au rămas cu un gust amar, kilograme la fel de multe şi câteva probleme de sănătate ce nu erau anticipate.

Mituri despre dieta Dukan sunt numeroase şi mare parte din ele sunt adevărate, însă există şi altele care îi menţin acestei diete renumele de cea mai eficientă cură de slăbire. Acestea sunt detaliate în cele ce urmează.

Cert este însă că dieta Dukan este considerată de experţii Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie cea mai periculoasă dietă, iar nutriţioniştii români împărtăşesc acest punct de vedere.

Mituri despre dieta Dukan -  faci pietre la rinichi

Nu o dată s-a întâmplat să aud în jur persoane care au ţinut dieta Dukan, au slăbit cât şi-au propus, dar s-au trezit la scurt timp cu pietre la rinichi, efectuând o evaluare de rutină. Iar aceste probleme chiar sunt puse pe seama dietei bogate în proteine.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Granada, excesul de proteine din regimul alimentar poate cauza o reducere a nivelului de citrat urinar, care are rolul de a preveni cristalizarea sării de calciu. Astfel se ajunge la o creştere a nivelului de calciu din urină şi implicit un risc mai mare de apariţie a pietrelor la rinichi.

Prin adăugarea de fructe şi legume în dietă putem preveni aceste neplăceri, însă prima fază a dietei Dukan interzice cu desăvârşire aceste categorii de alimente pentru a ajunge la rezultatele dorite. Desigur, nu toţi cei care au ţinut Dukan s-au confruntat cu această problemă, dar eşti dispus să îţi asumi riscul de a fi unul dintre cei „păţiţi“?

Mituri despre dieta Dukan – te vei confrunta cu constipaţia

Din păcate, şi acest mit se dovedeşte a fi adevărat. Constipaţia este frecvent un efect advers al primelor două faze ale dietei Dukan: prima (faza de atac) constând în consum majoritar de proteine, a doua (faza de croazieră) în regim de alternare între proteine şi legume. Aşadar, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că zece zile, în cazurile fericite, organismul primeşte numai carne, în următoarele zece zile, sau pe o perioadă mai îndelungată, primeşte o altă doză şoc de proteine „ajutată“ de câteva legume.

Pentru că reclamaţiile privind constipaţia au ajuns şi la urechile inventatorului dietei, acesta a adăugat recent în recomandările dietei Dukan tărâţele de ovăz, fructele goji şi iaurturile degresate, care nu sunt tocmai sănătoase, pentru că „privează organismul de vitaminele liposolubile  - A, D3, K2 - care au un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar, mineralizarea oaselor şi crearea de noi celule“, spune Valentin Vasile, specialist în nutriţie sportivă.

Mituri despre dieta Dukan – dă dureri de cap, somnolenţă şi stări de oboseală

Lipsa fructelor şi a legumelor din primele faze ale acestei diete pot, într-adevăr, să ducă la apariţia migrenelor şi a stărilor de moleşeală. Corpul este privat de vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu alte cuvinte de substanţele esenţiale care menţin buna funcţionare a tuturor sistemelor – osos, muscular, cerebral etc.

De asemenea, carbohidraţii lipsesc şi ei din schema celebrei diete, fapt care atrage după sine o epuizare rapidă a creierului, care se manifestă prin lipsă de energie, capacitate redusă de concentrare, dureri de cap şi oboseală persistentă.

Mituri despre dieta Dukan – respiraţie şi transpiraţie urât mirositoare

Ultimul lucru cu care ai vrea să ai de-a face în timp ce ţii o dietă - mai ales în sezonul călduros, căci mulţi se apucă de slăbit cu scurt timp înainte de concediul de vară, pentru a arăta bine la plajă – este mirosul neplăcut al corpului, fie că vorbim de respiraţia neplăcută sau transpiraţia cu miros greu.

Din păcate, acest lucru se întâmplă frecvent în rândul celor care urmează dieta Dukan pentru că „mâncând foarte multe proteine şi neavând glucidele şi carbohidraţii de rigoare, amoniacul, care rezultă din metabolismul proteinelor nu poate fi eliminat în mod natural de organe şi atunci iese prin transpiraţie şi respiraţie pentru că organismul intră în aşa-zisa acidoză, din cauza acumulării amoniacului“, concluzionează Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Mituri despre dieta Dukan – slăbeşti, dar cu ce preţ?

Pentru că până acum am vorbit doar despre nenorocirile pe care le poate aduce dieta Dukan în organism, am decis ca la final să păstrez „cireaşa de pe tort“. Ei bine, da, dieta Dukan chiar te ajută să slăbeşti. Mult, relativ repede. Sunt mărturii pe forumurile de diete care menţionează chiar 30-40 de kilograme date jos cu această dietă.

Însă odată cu aceste kilograme pierdute, persoanele care, cu eforturi mari, cheltuieli neplanificate, timp consumat, greaţă doar la auzul cuvântului „carne“ şi pofte puse în cui, au reuşit să intre în mult-visaţii jeanşi din facultate au conştientizat şi faptul că nicio dietă inventată până acum nu poate fi ţinută o viaţă întreagă şi că secretul constă în echilibru. Carenţele de orice fel aduse organismului se întorc în defavoarea stării de sănătate cu efect de bumerang şi, din dorinţa de a arăta perfect, ajungem la medic cu tot felul de suferinţe.

Din toate câte puţin, la ore potrivite, stres mai puţin, mişcare şi odihnă mai multă şi hidratare cu apă, nu cu sucuri – acestea ar trebui să fie coordonatele după care ar trebui să ne ghidăm atunci când urmărim să fim supli şi sănătoşi în acelaşi timp.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite