Ce mărturisea Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, despre cumnata Elena Ceauşescu: „A pus picioarele pe capul lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu cu soţia şi părinţii (1968) - Romanian Communism Online Photo Collection
Nicolae Ceauşescu cu soţia şi părinţii (1968) - Romanian Communism Online Photo Collection

ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, relatează încă un episod în care sora lui Nicolae Ceauşescu, Elena Bărbulescu, i s-a confesat cu privire la relaţia pe care o avea cu fratele său şi la cum încerca Elena Ceauşescu să-l ţină pe preşedintele ţării departe de rudele lui.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a redat marţi, pe Facebook, un fragment din volumul semnat de Calinic Argeşeanul, "Toată vremea-şi are vreme", în care arhiepiscopul povesteşte un episod din vremea instalării sale ca arhiereu în Eparhia Râmnicului şi Argeşului, când auzise că între Gherasim Episcopul şi Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, ar fi o legătură de colaborare pentru salvarea monumentelor istorice din Judeţul Olt. 

ÎPS Calinic povesteşte cum a întâlnit-o la Argeş, într-o sâmbătă, la Paraclis, în timp ce se închina la Sfânta Filoteia, pe Elena Bărbulescu, sora preşedintelui Nicolae Ceauşescu, Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar din Judeţul Olt. 

"- Părinte Calinic, am vrut să te cunoaştem şi să-ţi aducem câte ceva pentru mănăstire. Aşa am învăţat de la mama. Când mergi la mănăstire să duci, nu să apuci!

Mare mi-a fost surpriza când au adus tot felul de alimente, făină şi vin pentru slujbă. Am rămas mirat, mai ales când am auzit-o spunând:

- Am lăsat şi un pomelnic pentru morţii noştri care au şi ei nevoie de pomenire. Ne-am bucura să faceţi rugăciuni şi pentru noi", se arată în fragmentul scris de ÎPS Calinic.

"Doar când vine la Scorniceşti, mai reuşesc să mai schimbăm câteva vorbe şi atunci pe furiş"

Arhiepiscopul mărturiseşte cum Elena Bărbulescu se plângea de nemulţumirea românilor pentru măsurile aspre şi nepopulare ale fratelui său, preşedinte RSR, şi cum a îndrăznit să-i vorbească  acesteia despre neajunsurile oamenilor, în încercarea de a o determina să-şi îmbuneze fratele. Replica surorii celui mai important om al ţării l-a impresionat.

    

"- Foarte rar am ocazia să mă întâlnesc cu fratele meu. Nu-l lasă Elena Ceauşescu să vorbească cu nimeni dintre rudele noastre şi nici cu fraţii şi cu surorile. Face un mare scandal şi nu-l slăbeşte din ochi. Doar când vine la Scorniceşti, mai reuşesc, din când în când, să mai schimbăm câteva vorbe şi atunci pe furiş, când nu ne zăreşte ea. A pus picioarele pe capul lui. Este o mare nenorocire. 

Am rămas uimit. Mă uitam cu milă la sora lui Ceauşescu care îmi făcea confidenţe, cu mare părere de rău, că lucrurile nu se vor mai îndrepta. Ocolesc, pentru cinstirea cititorului, de a reda unele expresii pe care le folosea, din belşug şi fără reţinere, Elena Ceauşescu, la adresa cumnaţilor şi cumnatelor sale", se mai arată în fragmentul citat. 

"Când mergem să ne vedem părinţii, nu-mi pot vedea fratele"

Alexandrina şi Andruţă Ceauşescu, părinţii lui Nicolae Ceauşescu şi ai Elenei Bărbulescu erau găzduiţi la Casa prezidenţială de pe strada Primăverii, unde potrivit mărturisirilor relatate de Calinic, sora preşedintelui nu putea ajunge tot din cauza Elenei Ceauşescu.

   

"- La Bucureşti, când mergem să ne vedem părinţii, nu-mi pot vedea fratele, continuă Elena Bărbulescu, pentru că interzice tuturor să stea de vorbă cu noi, refuzând să ajungem la părinţi (...). 

Aşa am înţeles starea lucrurilor, oarecum. Elena Bărbulescu prevedea întâmplări nefericite pentru ţară şi familia sa. Peste câteva luni îmi spune, în taină:

- Sunt schimbări politice în jurul nostru. Nici noi nu vom scăpa. Să ne grăbim cu lucrările la Mănăstirea Brâncoveni. Barem asta să rămână după noi.

N-am scos niciun cuvânt. Nu ştiam ce însemnau vorbele şi temerile Elenei Bărbulescu. În decembrie 1989, m-am lămurit, de-a binelea, înţelegând şi aluziile pe care le făcea prin 1987, referitor la mişcările de la Braşov", relatează Calinic.

Mormintele părinţilor, profanate la Revoluţie

Nu sunt singurele episoade despre Elena Bărbulescu relatata de Calinic, căci arhiepiscopul de Argeş povesteşte şi cum, pe la începutul anului 1989, sora celui mai iubit fiu al poporului urgenta lucrările la Mănăstirea Brâncoveni.

"- Să ne grăbim cu lucrările că se schimbă vremurile. Şi nu ştim nici noi cât mai trăim, că nu suntem veşnici aici pe pământ.

Mi s-au părut vorbe cu totul bizare, mai ales că le pronunţa cu un fel de temere şi glas scăzut. Mai târziu aveam să înţeleg cuvintele ei spuse, mai încet, ca să nu se audă prea departe.

Elena Bărbulescu era bucuroasă când Episcopul Gherasim a vizitat paraclisul cimitirului din Scorniceşti, construit din nou, prin grija ei, pictându-se în interior membri din familia sa. Se mergea după aceea la mormintele părinţilor, bine îngrijite, cu cruci şi borduri de marmură, din care la revoluţia din 1989 s-a ales praful fiind profanate cu înverşunare", mai relatează Calinic Argeşeanul în "Toată vremea-şi are vreme, volumul al III-lea".

Vă recomandăm să mai citiţi:

Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, avea nevoie de aprobarea Elenei Ceauşescu ca să-şi vadă fratele. „Nu se cocoţa în mândrii“

Ceauşescu şi „clanul Bărbulescu“, rudele dictatorului de la conducerea Oltului. Sora liderului comunist: „Acasă la mă-ta tot aşa umbli, la minijup? Nu ţi-e ruşine?“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite