Casa monument în care a locuit revoluţionarul Tudor Vladimirescu ar putea fi cumpărată de Consiliul Judeţean Gorj. Costă două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Vasile Moangă costă 2 milioane de euro                                                         Foto: Arhivă Adevărul
Casa Vasile Moangă costă 2 milioane de euro                                                         Foto: Arhivă Adevărul

Casa Vasile Moangă, aflată în zona centrală a municipiului Târgu Jiu, monument istoric de secolul al XVIII-lea în care era găzduit în mod frecvent revoluţionarul Tudor Vladimirescu, ar putea fi cumpărată de Consiliul Judeţean Gorj.

Publicistul Dorin Brozbă a anunţat pe pagina sa de Facebook că se negociază achiziţionarea casei: „Casa «Vasile Moangă» din Târgu-Jiu, locul unde Tudor Vladimirescu,comandantul revoluţionar,a făcut ultimele retuşuri ale Proclamaţiei de la Padeş, în seara zilei de vineri, 21 ianuarie 1821.

Există negocieri cu proprietarul de achiziţionare a acesteia de către Consiliul Judeţean Gorj, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional «Tudor Vladimirescu»,instituţie unde să fie permanent expusă şi sabia vitejească a Eroului din Vladimir“.

Informaţia nu a fost confirmată, dar nici negată de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu: „Nu pot să confirm, dar nici să infirm“.

Autorităţile ar intenţiona să înfiinţeze în această casă un muzeu dedicat lui Tudor Vladimirescu.

Preţul de vânzare este de două milioane de euro

Preţul la care este vândută casa Vasile Moangă pe site-ul unei agenţii imobiliare se ridică de aproximativ două milioane de euro.

Monumentul este scos la vânzare de aproximativ un an şi jumătate de către dezvoltatorul imobiliar Narcis Ciocăzanu, care este în prezent proprietarul imobilului. 

Casa a fost confiscată de comunişti

 Casa a fost naţionalizată de comunişti. În ultima perioadă, în imobil a funţionat Biblioteca Judeţeană pentru Copii şi Tineret, înspă se degradase foarte mult pentru că nu s-au mai făcut investiţii.

După 1989, casa a fost revendicată şi câştigată de moştenitorii boierului în instanţa de judecată. Consiliul Judeţean Gorj nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune, astfel că imobilul a fost cumpărat de către omul de afaceri Narcis Ciocăzanu. Acesta ridicat în apropiere două blocuri, însă a reuşit să restaureze monumentul istoric, care a devenit o adevărată bijuterie arhitectonică.

Tudor Vladimirescu locuia frecvent în casa boierului Vasile Moangă 

Casa fost ridicată de boierul Vasile Moangă, născut în anul 1753, care a deţinut funcţia de ispravnic, sinonim postului de prefect din zilele noastre. Acesta era un apropiat al revoluţionarului Tudor Vladimirescu, care locuia frecvent în locuinţa acestuia.

De la balconul acestei case, Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeş, unde a citit cunoscuta Proclamaţie,

„La 21 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a venit de la Bucureşti la Târgu Jiu cu o ceată de arnăuţi şi a poposit lângă casele lui Vasile Moangă, pe locul unde astăzi este statuia lui Vladimirescu. Vreo 20 de panduri au mers la Conacul clucerului Dinicu Oteteleşeanu, unul dintre cei doi ispravnici ai judeţului Gorj. (…) La sosirea lui Tudor Vladimirescu în Târgu Jiu, Vasile Moangă nu era acasă, dar a fost aşteptat până ce a sosit. Tudor Vladimirescu i-a destăinuit într-o taină de-o noapte, retraşi în cameră, planul lui, rugându-l să îl însoţească la Tismana. Vasile Moangă i-a răspuns că nu poate pleca. (…) Moangă l-a avertizat pe Tudor că fapta lui este cutezătoare şi că nu va putea scăpa cu viaţă din această răscoală. (…) La casa lui Vasile Moangă din Târgu Jiu, după plecarea lui Tudor Valdimirescu s-au adunat boierii din oraş, dar n-au putut afla nimic de la Moangă despre planurile pandurului“, scria Alexandru Doru Şerban în volumul „Personalităţi care au fost în Gorj”.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Spital cu aproape 350 de paturi disponibile, dar cu un singur pacient internat. Care este motivul situaţiei

Familie rămasă pe drumuri în urma unui incendiu devastator. Doi fraţi vor să le reconstruiască locuinţa

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite