Bisericuţa strămutată din sudul județului Argeş în curtea Facultății de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Pitești

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” Foto: CJ Argeş
Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” Foto: CJ Argeş

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric aflat azi pe teritoriul municipiului Pitești, în curtea Facultății de Teologie Ortodoxă, a fost salvată de la distrugere prin strămutarea ei din sudul judeţului.

Generaţii de studenţi au găsit bisericuţa de lemn în curtea Facultății de Teologie Ortodoxă de pe Str. Gheorghe Doja, Nr.41 - Pitești. N-a fost însă dintotdeauna aici.

"Biserica a fost strămutată prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, din sudul judeţului (comuna Stolnici, satul Cotmeana), pentru a servi ca paraclis al Universităţii din Piteşti. Astfel a fost salvată de la distrugere", precizează Consiliul Judeţean Argeş.

 Lăcaşul e un monument istoric datat în secolul al XVIII-lea.

"Luând ca reper icoana de hram, păstrată în altar, rezultă că biserica a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Dimensiunile dar şi elementele de planigrafie par să confirme şi ele această perioadă. Astfel, biserica are un plan de navă, dreptunghiular, cu altar decroşat, poligonal, cu cinci laturi", mai precizează Consiliul Judeţean Argeş.

 Consolele de pe pereţii altarului se termină cu capete de cal

Până spre începutul secolului XX, românii au creat şi s-au manifestat preponderent într-o civilizaţie a lemnului. Bogăţiea şi varietate expresiei se văd şi la bisericuţa - monument din curtea Facultății de Teologie Ortodoxă din Piteşti. 

"Ancadramentul intrării este împodobit deosebit cu „frânghie", discuri solare, romburi, dinţi de fierăstrău. Bolţile sunt semicilindrice, atât peste naos cât şi peste pronaos, retrase pe bârne care au capetele crestate, la exterior. Consolele de pe pereţii altarului se termină cu capete de cal", mai precizează CJ Argeş. 

Lăcaşul a fost supus unor reparaţii în anul 1809, aşa cum atestă o inscripţie a monumentului.

   

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite