Barajul unicat în Europa, de văzut în România. Se află într-o zonă montană superbă din țara noastră FOTO
0Situat la 104 kilometri de Pitești, într-o zonă superbă, pe cursul superior al râului Dâmbovița, între munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa (județul Argeș), Pecineagu este unul dintre cele mai mari baraje de anrocamente (îngrămădiri de bolovani, piatră, beton) din Europa și de pe glob.
Barajul, ce a fost finalizat acum 40 de ani, se află în exploatarea Administrației Naționale Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea. Barajul are nu mai puțin de 107 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 267 metri.
La baraj se poate ajunge mergând pe drumul din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până ce ajungeți în comuna Podul Dâmboviței. De acolo trebuie să mergeți 25 de kilometri cu mașina pe un drum pietruit ce traversează și idilicul sat Sătic.
”Acumularea și barajul Pecineagu de pe râul Dâmbovița fac parte dintr-un sistem de amenajare complexă prin care se asigură fără restricții alimentarea cu apă a Bucureștiului. În acest an Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea realizează reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică la baraj. Lucrarea constă în construcția unei linii electrice subterană, deoarece linia electrică aeriană necesită frecvente reparații ca urmare a avariilor produse în condiții meteorologice nefavorabile (căderi de arbori, alunecări de teren)”, precizează reprezentanții Administrației Bazinale de Apă-Argeș Vedea.
Pecineagu este la ora actuală cel mai mare baraj de anrocamente din Europa, fiind între primele 10 de pe glob.
Lacul de acumulare Pecineagu este amplasat pe cursul superior al râului Dâmbovița, între culmile Munților Iezer-Păpușa și Piatra Craiului, la o altitudine de peste 1100 de metri.
Acesta s-a format prin acumularea apei între doi versanți muntoși după construirea barajului cu același nume. Acumularea are o capacitate de 63 de milioane metri cubi de apă, dar poate înmagazina până la 69 de milioane de metri cubi.
Barajul este construit din anrocamente, cu o mască din beton armat cu grosimea cuprinsă între 1,2 metri (zona inferioară) și 0,30 metri (zona superioară).
”La baza măștii de etanșare este executată o galerie perimetrală pe conturul căreia au fost realizate 50 de foraje verticale de drenaj care preiau apa infiltrată prin baraj. Când apa atinge nivelul maxim în lacul de acumulare evacuarea acesteia se face printr-un deversor pâlnie, construit pe pe malul stâng, la aproape 45 de metri de baraj. Deversorul se continuă cu un puț care are 81,50 metri înălțime prin care se pot evacua 590 de metri cubi de apă într-o secundă. Barajul are și o golire de semiadâncime amplasată în versantul stâng, cu posibilitatea evacuarii unui debit maxim de 105 metri cubi/secundă”, spune Bogdan David, directorul Administrației Bazinale de Apă-Argeș Vedea.
Golirea de fund este realizată print-o galerie situată pe versantul drept. Debitele evacuate prin golirea de fund sunt controlate din casa vanelor, o constructie subterană la care accesul se face print-un puț. Debitul maxim de apă care se poate evacua prin golirea de fund este de 109 metri cubi/secundă.
Pentru mărirea gradului de siguranță în exploatare a barajului, în perioada 2011 – 2012 a fost executată o lucrare ce a avut ca obiect acoperirea măștii de beton cu o geomembrană care asigură o etanșare suplimentară a acesteia. Tehnologia și geocompozitul utilizat au fost de tip Carpi și și-au dovedit eficiența prin reducerea semnificativă a debitelor de apă infiltrate prin baraj. La acea dată tehnologia a fost folosită pentru prima oară în țara noastră.
Barajul Pecineagu este autorizat din punct de vedere al siguranței în exploatare, putând asigura toate funcțiunile pentru care a fost proiectat: alimentarea cu apă potabilă și industrială a consumatorilor din aval, atenuarea undelor de viitură și producerea de energie electrică.