Anchetă în cazul avalanșei de la Cabana Capra. Cum au ajuns turiștii în zonă, deși drumul era închis FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 60 de persoane au fost blocate în cabana Capra lovită de o avalanșă puternică sâmbătă noaptea. IPJ Argeș a anunțat că verifică modul în care turiștii au ajuns în zonă, având în vedere că drumul era închis încă din 30 octombrie 2022.

Drumul de acces, închis încă din data de 30 octombrie FOTO IPJ Argeș
Drumul de acces, închis încă din data de 30 octombrie FOTO IPJ Argeș

UPDATE Echipele de salvatori au finalizat acţiunea de evacuare a 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea avalanşelor, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

"Ajunse la unitatea de cazare, forţele de intervenţie au identificat un număr de 57 de turişti. Pentru a fi evacuaţi în siguranţă, aceştia au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup, format din 17 persoane, deja se transportă cu un microbuz spre municipiul Piteşti, iar cel de-al doilea grup, compus din 41 de persoane (40 turişti şi un angajat al unităţii de cazare), a ajuns în siguranţă la o altă unitate din zonă", au transmis reprezentanţii ISU Argeş.

Instituţia Prefectului Argeş a anunţat că la Cabana Capra au rămas în continuare 14 dintre cei 15 angajaţi care se aflau acolo în momentul producerii avalanşei.

Sursa citată precizează că avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.

"Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra", se menţionează într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului.

Intervenţia pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C - Transfăgărăşan, a început în cursul dimineţii, fiind deplasate forţe de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze, se preciza într-o informare transmisă de ISU Argeş.

La intervenţie au luat parte şi salvamontişti, jandarmi şi angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale. De asemenea, au fost dislocate două şenilate de la ISU Vâlcea şi ISU Olt şi un UTV de la ISU Dâmboviţa.

Știrea inițială

 IPJ Argeș a anunțat „autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor”.

De asemenea, poliţiştii precizează că DN 7C – Transfăgărăşan, drumul care duce către cabană, este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul drumului, dar şi prin indicator şi barieră, la kilometrul 104. Porţiunea de drum cuprinsă între kilometrul 104 (Piscu Negru – județul Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – județul Sibiu) este închisă 8 luni pe an.

Mașinile din parcarea cabanei, acoperite de zăpadă FOTO IPJ Argeș
Mașinile din parcarea cabanei, acoperite de zăpadă FOTO IPJ Argeș

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale în consecinţă”, a anunțat IPJ Argeş.

Astfel, dacă se stabilește că şoferii au încălcat interdicţia de a circula pe Transfăgărăşan iarna, sunt buni de plată. Ei pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

Pompieri din patru judeţe: Argeş, Olt, Dâmboviţa şi Vâlcea, intervin cu şenilate pentru evacuarea turiştilor. Ei vor fi coborâţi, în primă fază, la o unitate de cazare situată mai jos decât cabana Capra. La faţa locului a fost trimisă o autofreză de zăpadă multifuncţională, dar şi două microbuze, şi ambulanţe. Conform Salvamont Argeș, în acest moment niciunul dintre turiști nu are nevoie de intervenție medicală.

Pericolul, anunțat încă de vineri

O avalanşă de mari dimensiuni a îngropat cabana Capra în nămeţi. Incidentul a avut loc sâmbătă seară în Munții Făgăraș. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. Au fost înregistrate doar pagube materiale.

Din cauza vremii nefavorabile, circulaţia a fost închisă sau restricţionată pe mai multe tronsoane din A1.

Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Zăpada a pătruns în cabana Capra FOTO Facebook Radu Hera
Zăpada a pătruns în cabana Capra FOTO Facebook Radu Hera
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite